fredag 30 november 2012

Opp amaryllis!


Jag sitter här med datorn framför mig och får svår beslutsångest. Kan inte bestämma vilken som är vackrast. Jag talar om amaryllis. Jag hittade nämligen en översikt av sorter hos Ulriksdals Slottsträdgård.

Den ena är ju finare än den andra. Jag är ju ofta svag för vita julblommor men en riktigt röd amaryllis är otroligt vackert. Just nu har jag två stänglar av sorten Ferrari i vardagsrummet. Billiglökar inköpta i mataffären à 39.90 men de har otroligt vacker färg. Intensivt röd.

Jag vet inte om jag inbillar mig men de amaryllisar jag minns från när man var liten var mer orange i färgen. Inte alls så kul. Jag tyckte de var rätt fula. Troligen var det den sorten man kunde köpa på Ica på åttiotalet men vad hände med dem? Jag har inte sett en orange amaryllis på länge, men å andra sidan vad ska man med dem till när man kan köpa en Benifica, Nymph eller Alfresco?Snön faller (och vi med den?)Så här såg det ut utanför knuten när jag tog mig upp ur soffläget för att få en nypa luft (japp, jag är hemma med förkylning- igen).

Det är härligt med snö. Allt ser mycket fridfullare och vackrare ut i snö. Synd bara att vi har bilen stående utomhus. Att skotta fram sin bil i morgonmörkret och kylan innan man åker till jobbet brukar inte vara fullt så  kul.

Men nu är vintern här i alla fall och mer snö kommer det idag verkar det som och det är väl precis den inramningen man vill ha till första advent.

söndag 25 november 2012

Musiktips

Om man som jag är svag för körsång kan jag verkligen rekommendera Oxford St. Peter's Choir - The Complete Collection of Christmas Carols som jag hittade på Spotify. Klassiska julsånger, stämningsfullt framförda som en luciamorgon på engelska kan man säga och jag gillar't!

Filmtips och lite funderingar

Idag hade jag planerat in ett lussebak men igår kväll började halsen svida och mitt i natten vaknade jag upp med fullt utvecklat halsont. Skittrist för jag var dålig bara för två veckor sedan och jag undrar lite vad det är som händer. Från att ha varit en person som nästan aldrig är sjuk verkar förkylningarna avlösa varandra i en aldrig sinande ström. Nu är jag uppe i tredje- fjärde vändan den här hösten.

Vad gör man då för att muntra upp sig? Jag bäddade ner mig i soffan och tittade på Astrid Lindgren klipp på youtube. Jag är ingen julfilmstyp egentligen. Jag tycker ofta att julfilmer blir lite corny och töntiga men när Emil, barnen i Bullerbyn och Madicken firar jul då myser jag för allt ser ju så himla gemytligt ut!

 Dessutom får moster Jennies stora julkalas mig att tänka på när jag var liten och vi samlades med hela släkten i hembygdsgården och vi kusiner sprang upp på övervåningen var inredd dels som en gammal skola och ett gammaldags hem där vi lekte fast vi egentligen inte fick vara där...
Men mitt i allt julmys bjuder Astrids böcker på lite allvar också, vilket Jul i Laloland skrivit insiktsfullt om tidigare. Julen är inte glimmande granar och presenter för alla. Abbe som tar hand om allt som hans alkoholiserade far inte förmår och som själv inte får någon present därför att föräldrarna inte har haft råd får mig att tänka på alla barn därute för vilka julen inte är ljus och glad.

Som lärare märker man ofta före lov hur många barn är oroliga, inte nödvändigtvis glatt uppskruvade och förväntansfulla, utan faktiskt oroliga inför julhelgen som kanske innebär att mamma och pappa kommer att dricka eller så är man orolig för att inte ha några tjusiga presenter att berätta om när skolan börjar igen.  Min julönskan är att alla barn får ha en riktigt god jul.

söndag 18 november 2012

Julhem

Efter att ha skrivit ner årets Allt i hemmets julspecial kan jag, efter att ha suttit och bläddrat i gamla exemplar, konstatera att det har inte alltid varit så illa ställt. 2008 julspecial innehåller till exempel en utmärkt blandning av fina hem i olika stilar och jag blir mycket mer inspirerad av det numret än senare års upplagor. Dessutom kan Åhléns ha haft en genom tidernas roligaste julreklam för de böcker de sålde. Eller vad säger ni om bilden med Leif GW stående i vardagsrummet?

Klassisk jul i vitt och rött

Lekfullt och färgglatt
Bohochic jul

Modern retro 

Ha ha! :)

ImpulsköpVi gjorde en liten bilutflykt igår och på vägen hem blev jag akut kissnödig. Ja, det är kanske mer information än vad ni behöver men vi blev i alla fall tvungna att stanna till vid köpcentrat vi åkte förbi och jag stolpade iväg in på Elgiganten där jag vet att de har kundtoalett som typiskt nog visade sig vara upptagen.

Emellertid ligger Rusta granne med nämnda butik och den som känner mig rätt vet att det är lika lönlöst att försöka gå förbi utanför Rusta i jultider som det är att leda en envis shetlandsponny förbi ett grönt klöverfält. Det kommer att bli ett stopp.


Vi gick in och jag försökte för sambons (och blåsans) skull att tygla mig lite och inte springa runt hur länge som helst men några juliga impulsköp blev det ändå: tändstickor, tejp, bastsnöre (raffia även kallat tydligen), mimimarshmallows och två påsar juleskum (varav en nu är uppäten). Däremot tyckte jag att ugglan var en besvikelse, inte alls lika snygg på riktigt så den fick inte komma med. Sen blev det att småspringa lite tillbaks till Elgiganten...

tisdag 13 november 2012

Julsurfande

Är hemma från jobbet idag med nästäppa, hosta och kraxande hals och då kan man ju passa på att göra något som man aldrig hinner med annars: surfa runt på diverse hemsidor och kolla in deras julsortiment!

Jag hade en kompis här i helgen och jag hade ställt in mig på att dra runt henne i en massa butiker och titta på juliga saker men kroppen ville inte. Det blev en kort tur inne i stan på lördagen med ett besök till Åhléns citys julavdelning och några få butiker till men sen orkade jag inte mer utan fick åka hem och vila. Så sitter jag alltså här och surfar runt hej vilt. 

Rusta är ju en favorit så här i jultider och jag måste säga att de brukar ha mycket fint och roligt, särskilt IRL. Den här ugglan skulle jag gärna hänga någonstans till exempel. Den får mig att tänka på Harry Potter och jag gillar att den är lite kitschigt glittrande sådär. 


Några juldekorationer jag däremot inte uppskattade i Rustas sortiment var dödskallekulorna. Har ni sett något så fult? Gjorda i glas men så illa dekorerade att man kunde tro att en ettaklickare varit framme med penseln. Jag har sett dödskallar lite överallt så här till jul men jag tycker det känns så fel,  så fel. Till Halloween okej men i granen? Nä, in i min kommer de då inte. Jag föredrar julmys framför julrys men så var jag ju rädd för mammas Maria Lang bok med en dödskalle på framsidan ända upp  i tidiga tonåren också...

söndag 11 november 2012

Saffran

Saffran är ju hemskt gott och ett måste till julbaket och i paella och i min franska fisksoppa och...ja listan kan göras oändligt lång. Synd bara att saffran är så himla dyrt. Förutom i min butik i veckan. Där sålde de 0,5 g saffran för 10 spänn. Taget såklart men man blir ju lite misstänksam. Det kanske är ritkigt skräp de har malt ner i påsen. Så min fråga lyder har någon av er därute i bloggosfären testat Garants saffran?

Igår köpte jag Apotekets saffran också, 2 påsar à 40 kr. Rätt bra pris det med tycker jag men jag vet ju ingenting om den heller. Det var ett riktigt impulsköp tillsammans med en tub glykos som jag fick för mig skulle vara bra vid eventuella kolakok. När jag kom hem upptäckte jag att jag redan hade en tub stående i skåpet sen förra året så nu blir det väl till att koka kola på löpande band...

lördag 10 november 2012

Jag tackar som ödmjukast

för de två blogawards jag fick motta under höstlovsveckan. De värmer hjärtat även om jag känner mig dem aningen ovärdig med tanke på att uppdateringarna har lyst mest med sin frånvaro hittills den här hösten. Men, man kan ju inte annat än att känna sig lite stolt när man får så här fina motiveringar!

Jul i Laloland skriver: Fridolins julförberedelser; Språket -jag älskar språket, innehållet och det faktum att när inläggen kommer är de väsentliga, roliga, intressanta och väl värda att läsa. Jag läser fortfarande om detta inlägget och älskar det lika mycket varje gång!!!

 Och Tomtens dotter : Fridolin. Genomtänkt. Vissa bloggare spottar ur sig inlägg, även när de inte har något att säga, men sånt pysslar inte Frida med. Tvärtom. Varje inlägg är välskrivet och genomtänkt. Personligt och reflekterande. Också en blogg som jag följt länge.


Reglerna för utmärkelsen är
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg

Nu kommer ju då den jobbigaste delen. Att välja ut fem från mängden duktiga och fantastiska bloggare, det är inte en lätt uppgift. Men bloggarna nedan fortsätter jag att återkomma till gång på gång, vilket väl bara bevisar att det är något alldeles särskilt med dem? Det är alltså inte ett utslag av klubben-för-inbördes-beundrans-syndrom som jag nominerar följande:

1. Jul i Laloland  En gång var jag på ett bröllop där brudgummens bror sa: "Jag har alltid låtit brorsan göra allting först, låta honom gå in i det läskiga mörka rummet först för att sedan komma ut och tala om vilka faror som (inte) ruvade därinne och nu låter jag honom gifta sig först så kanske jag vågar själv sen". Så känner jag med Jessica när det gäller julande. Hon visar vägen. Förutom att hennes blogg alltid strålar av smittande julglädje går hon all in och räds inte  rosa glittergran och vegojulskinka och bjuder framförallt på mycket härligt pyssel! Det är engagerande och inspirerande. Om jag någon gång skulle få chansen att göra en julbok vill jag ha dig som co-writer!

2. Tomtens dotter Som den mat- och julnörd jag är kan jag inte annat än bara älska den här bloggen. Erica dukar upp ett aldrig sinande gottebord av smarriga recept, dryckestips och seriösa provsmakningar, allt kryddat med en god portion humor. Inläggen verkar bara spruta ur denna människa och de är alltid lika bra!

3. Annas Jul Hos Anna är julen alltid så snygg att den gör ont. Anna lyckas verkligen plocka fram det vackra i det enkla, vilket är särskilt tydligt i det vackra julpynt hon själv tillverkar. Sedan går ju inte bilderna av för hackor heller! Stilrena men fyllda av julkänsla. En riktig favorit!

4. Jul hos Helena aka Hellys jul är också en favo i dessa sammanhang. Personligt skrivna inlägg matchade av galet snygga bilder och en härlig blandning av recept, shopping, pynt och allt annat som en julnörd behöver gör denna blogg till en riktig godispåse där det aldrig finns några äckliga karameller!

5. Thereses jul Så fort jag surfar in hos Therese känner jag julmyset pirra i kroppen. Till stor del beror det på bilderna som är lika inspirerande oavsett om de är tagna i Sigtuna eller London. Även här finns det en fin blandning mellan godsaker, julmusik och andra jultips och dessutom är Therese en fena på att plocka fram och länka till nyheter från pysselsidor och företag, tips som jag troligen helt skulle gått miste om annars.

måndag 5 november 2012

Jösses!

Ville bara berätta att jag inte glömt bort er men livet är lite krävande på andra fronter just nu. Visserligen är jag just hemkommen efter fyra dagars välbehövlig semester hos föräldrarna men för att jag ska kunna blogga någorlunda hyfsat krävs viss eftertanke och lugn och framförallt fungerande uppkoppling så det kommer fortsätta vara lite tunnsått med inlägg här ett tag är jag rädd.

Här på bloggen rullar ju annars livet på i rasande fart. Jag har fått två blog awards och jag är mäkta stolt. Jag lovar att jag ska sätta mig in i reglerna så snart jag bara hinner och skicka dem vidare.

På återseende!