lördag 7 januari 2012

Paris i juleskrud

Vi åkte ju till Paris efter jul och nyår min vän och jag och vår förhoppning var ju att vi skulle kunna njuta av julledigheten på Paris många goda restauranger och att vi skulle shoppa loss på mellandagsrean. Tyvärr var informationen vi hade läst på nätet helt korrekt. Julreorna var alls inte igång. Förmodligen eftersom den franska julen inte är avslutad förrän efter trettondagen,vilket vi borde ha förstått om vi hade tänkt till.

Fransmännens jul är visserligen  kortare än vår eftersom de firar den 25e rejält med god och dyr mat, bara för att gå tillbaka till jobbet dagen efter men trettondagen firar man också. Bland annat med en "galette de trois rois", de tre konungarnas kaka och då syftar man på de tre vise männen. Dessa galetter såg man till salu i var och vart annat patisserie men även på snabbköpen i staden. Mitt intryck var också att julskyltningen (eller kanske vad som var kvar av den) i mycket var inriktad på maten men det kanske beror på det rikliga utbudet av matbutiker. Vi bodde på vänstra stranden nära rue Mouffetard som hyser flera slaktare, osthandlare, grönsakshandlare och framförallt mängder av restauranger.

En av dagarna promenerade vi utåt från stadens kärna sett för att se lite mer typiska bostadskvarter. Vi har ju båda varit i Paris ett flertal gånger så turistmålen lockar inte på samma sätt längre. Istället promenerade vi i Buttes aux Cailles som är ett stillsamt Pariskvarter som på sätt och vis liknar en by med sina små hus i olika byggnadsstilar. Vi såg små nästan townhouse-liknande bostäder där man hade små innerträdgårdar med julgranar. Bland annat den ni ser här som var lite ovanligt pyntad med vad som ser ut som en inomhusslinga!

I en av trädgårdarna intill växte även järnek med sina vackra röda bär och husens trappavsatser var dekorerade med julgrupper som gav området mycket julkänsla. Mysigt!

Annars var det ont om juldekorationer i de privata hemmen. Ibland såg man en tomte på husväggarna. Tanken var nog att man skulle tro att de klättrade men de såg faktiskt lite döda ut där de hängde utmed fasaderna.




Många av dekorationerna hängde kvar (även om en hel del julgranar låg utslängda på gatan). Jag tyckte mig urskönja ett par trender.

1.  Pynt är inte så vanligt i privata hem (eller i alla fall inte så vidare synligt) men om det finns så består det av en julgran eller pappersdekorationer i form av exempelvis utklippta snöstjärnor eller girlander.  


2. Ljusslingor eller stjärnor existerar i stort sett inte i privata hem. Däremot pyntas offentliga miljöer rikligt både med belysning och dekorationer. 


3. Man verkar framförallt gilla färggranna, blinkande ljus. Sådant som i Sverige anses lite kitschigt och dålig smak ser man överallt i Paris, också i foyaérna till chicare hotell t.ex. 


4. Varje butik med aktning verkar ha följande standardpyntning: ett stort knipper vitsprejat ris (typ björk) med kulor i ett matchat färgtema. Däremot verkar inte rött vara någon förhärskande färg som den är här. Jag såg de vita risen prydas av så väl blå (vanligt) som lila, limegröna, rosa, orange och röda kulor. Otroligt nog har jag missat att få ett enda sådant där ris på bild...


5. De mindre stadsgranarna var inte pyntade med ljus utan med stora rosetter i rött och guldigt glanspapper.

Här kommer lite bilder från våra promenader på rue Mouffetard i kvarteret Jardin des Plantes och Ile de la Cité. Tyvärr kan jag inte bjuda på något Eiffeltorn i juleskrud eftersom det ligger på samma sida om Seine så vi hade egentligen aldrig något utsikt över det men å andra sidan finns det, liksom Champs Élysées förevigade på så många andra ställen...

























1 kommentar:

Metronyx sa...

Intressant att de är så kitschiga i Paris : ) Man har ju vissa föreställningar om att de är sparsmakade och stilmedvetna. Men bilderna är härliga och jag blir smått avundsjuk, härlig att få åka till Paris!