lördag 29 oktober 2011

Pysselinspiration

Franska tidningen "Marie Claire idées" har många fina pysselidéer, särskilt runt jul. På deras hemsida kan man hitta massa inspiration till fina juldekorationer. Tyvärr måste man abonnera på tidningen  (18 euro/år) för att kunna ta del av arbetsbeskrivningarna men bilder säger ju mer än tusen ord så jag rekommenderar er ändå ett besök!

Läser ni franska kan ni också läsa presentationen av varje idé och få er ett gott skratt. Sverige verkar vara väldigt hett i julsammanhang. Jag hittade hela tre artiklar där Sverige och "St Lucie" nämns. Våra lussekatter dök t.ex. upp under namnet "brioches au safran" och så här lyder (på ett ungefär) början till introduktionstexten som hör till bilden ovan:


"God Jul!  som högtiden heter i  Sverige. Vi sluter våra ögon och föreställer oss frusna fjordar insvepta i dimma, hjortar som springer genom snön".

Visst låter det idylliskt? Fast fjordar förknippar jag förstås med Norge men Sverige och Norge är nog samma sak om man kommer till Frankrike. Det är ju La Scandinavie. Hursomhelst tycker jag att sidan bjuder på en hel del fint och inspirerande pynt. Vad tycker ni?

Bilder Marie Claire Idées

onsdag 26 oktober 2011

Allers julmagasin

Allers julmagasin köper jag varje år, och om jag mot förmodan inte gör det snyltläser jag mammas. Årets julmagasin kändes dock lite trött tycker jag. Förmodligen för att jag inte är Allers genomsnittliga läsare. Jag är inte så förtjust i layouten som smakar väldigt mycket veckotidning för pensionärer. Och jag undrar i ärlighetens namn om pensionärer uppskattar den heller. Små artiklar med ännu mindre bokstäver torde ju inte vara det bästa om man börjar få lite dålig syn t.ex.

Innehållsmässigt är väl tidningen okej men den känns lite småtråkig. Vissa inslag känns t.o.m. lite poängslösa, som ett tvåsidorsuppslag om glädjen att skapa tillsammans. På bilderna binder glada damer kransar och dekorationer av halm och mossa men det finns egentligen ingen bra beskrivning av hur man ska tillverka kransarna .

Några enstaka recept finns utspridda i tidningen, men även de känns lite fantasilösa. Behöver vi verkligen ett recept till på lussebullar och glögg? Inte heller pepparkaka och ädelost känns speciellt revolutionerande år 2011. Troligen är detta ett förlagsdrag för att vi ska köpa "modertidningen" som brukar innehålla mycket recept. Snålt!

När det gäller pyssel och pynttipsen är det framförallt papperspysslet som vinner min gunst. Handarbete är inte riktigt min starka sida så mönstren för stickning och sömnad går mig lätt förbi, liksom hemgjorda smycken. Jag har svårt att se mig själv genomföra projekt "tenntrådsarmband". Pastelliga ugglor och kitschiga grisar faller mig mer i smaken även om jag inte nödvändigtvis vill ha dem i min egen gran.

En del pynt är faktiskt riktigt fult, som tipset att spänna upp spetsband i en stjärna på väggen att fästa julkorten på. Jag tänker lite på häxor när jag ser det där pentagrammet uppspänt på väggen.

Jag får heller inga julmyskänslor av inredningstemat "Rustik romantik". Här har stylisterna kombinerat grått och rosa med den franska lantstilen. Det är rost och patina som möter rosa, skira blommor och kors. Personligen tänker jag kyrkogård när jag ser en krans av nejlikor (trendiga nu men ändå) och liljor hängande kring halsen på en sorgsen ängel eller en gisten järngrind.  Nejlika mot granbarr smakar också begravning. Nej, Allers får inte riktigt till det i år. Lägg  pengarna på en annan blaska är min rekommendation!

måndag 24 oktober 2011

Isabellas 109 underbara idéer för julen

Innan jul är jag en riktig tidningsknarkare. Jag prenumererar på Allt i Hemmet så deras julspecial dimper ju ner i brevlådan automatiskt men jag nöjer mig liksom inte med ett futtigt magasin så här innan jul utan brukar köpa ett par till. I väntan på AiHs julspecial har jag köpt Isabellas julnummer och Allers julmagasin. Om du inte har lust att lägga pengarna på en massa olika tidningar kommer här en liten recension.

I valet mellan Allers och Isabellas skulle jag utan tvekan välja Isabellas om jag bara fick köpa den ena. Tidningen har snygg layout, en trevlig blandning av inredning, blommor,  mat och pyssel. Dessutom har den en modernare framtoning.

Första riktiga uppslaget består av en färgsprakande, fantastiskt vacker juldukning som känns fräsch och nyskapande,  även om jag själv helst dukar i traditionella julfärger. Det ges flera bra idéer på hur man dukar snyggt med små medel och sådant är jag väldigt svag för. Jag gillar att använda sådant som redan finns hemma.

Det finns också recept som passar både till julbordet eller till höstfesten. Recept på olika teman såsom nötter, julkakor från olika länder, vilket jag tyckte var lite skoj.

En stor del av tidningen ägnas också åt hur du själv fixar en personlig adventsljustake eller en vacker dörrdekoration och även här har man lyckats tänka lite "utanför boxen". Det känns kul och nytt. Ett annat roligt inslag är uppslaget om gammaldags pynt som känns inspirerande men samtidigt klassiskt.

Detta nya fräscha som gör tidningen rolig riskerar dock också att bli dess svaga sida. Traditionalisten riskerar att känna sig lite övergiven här.  Det finns förvisso ett reportage med pynt och inredning i klassiska färger och visst känner vi igen kaneldoften i kakorna men tidningen känns danskpräglad både vad gäller inredning, pynt och recept så vill man ha mer hemvävd svensk jul är kanske det här inte jultidningen för dig men personligen gillade jag den skarpt.
tisdag 4 oktober 2011

Julstilar

Bild: Förra årets AiH omslag

Känner lite att jag driver Sveriges tråkigaste blogg just nu eftersom jag aldrig har tid eller ork att uppdatera men jag hoppas på att ha lite mer inspiration och tid närmare jul.

Igår damp senaste numret av Allt i Hemmet ned i min brevlåda och gissa om jag blev glad att se att nästa nummer är julnumret! Några av stilarna som ska behandlas är  Disneyjul och Carl Larsson idyll och dessutom "Paris brocante". Jag ser mycket fram emot detta!  Frankofilen i mig går ju nästan i spinn här av förväntan. Jul OCH franskt i ett! Vilket kinderegg! Jag blev så tänd på idéen att jag funderade på att snickra ihop en egen ny del i följetongen julstilar här på bloggen men kom på att jag inte riktigt har någon idé om hur det skulle se ut (än) så jag lämnar det till AiH och funderar vidare på de idéer jag har redan -om ni är intresserade av fler julstilar alltså?