lördag 30 oktober 2010

En julmagasinsrecension till

Jag har upptäckt en sak om mig själv genom att läsa alla dessa jultidningar. Julstämning tarvar rött, eller i alla fall varma färger för att tilltala mig. Redan omslaget på Drömhem och trädgård fick julnerven att börja pirra och jag behövde inte bli besviken!Tidningen innehåller, precis som Allt i hemmet arrangerade miljöer och autentiska hem men DOT lyckas bättre visa upp olika stilar och jultemat är tydligt och mer genomtänkt, i mitt tycke.

Först uppslaget består av ett läckert vardagsrum som ger ett fräscht och modernt intryck när ett i grunden rättså vitt och avskalat rum julas fram med hjälp av färgranna textilier. Röda kuddar och plädar samsas snyggt med ceriserosa accenter i form av flätade korgar och fina uppläggningsfat. Pyntet är sparsamt men flera mindre granar och vackra blombuketter förstärker julstämningen. Särskilt förtjust blev jag i blandningen av blommor man använder sig av: röda anemoner och vita hyacinter liksom vita ranunkler, rosa hyacinter och röda tulpaner. Det bjuds också på fina pynt- och pysseltips som passar stilen.

Nästa uppslag är ett inredningsreportage från ett hem i klassisk stil, överdådigt dekorerat med blomgrupper, ljus, glitter och mycket rött. Även om stilen inte är helt i min egen smak är det vackert och stämningsfullt och jag fascineras av hur symmetriskt möblerade och pyntade rummen är utna att det för den skull känns tråkigt. Jag gillar också att reportaget har en diger guide till hur man själv fixar till en liknande stil.

Lite lustigt heter nästa bilduppslag "Den blomstertid nu kommer...". Här har man satsat på två klassiska färgteman: röda julblommor i kombination med grönt och vita julblommor blandat med grönt och silver. Det är snyggt men inget du inte hade kunnat tänka ut själv.

Därefter följer bilder av ett hem i den vid det här laget oerhört utjatade vita lantstilen. Detta är nog tidningens tråkigaste del, inte en tillstymmelse till jul på dessa sidor. Gillar du lantligt vitt men med julig touch ska du istället bläddra fram några sidor. Där presenteras ett riktigt Madickenhem där det vintervita bryts av med hjälp av rutiga gardiner och en och annan röd detalj. Kolla in husets pardörrar i röd klarlack till exempel!

Även den vars hjärta klappar för färgrikedomen och mönsterbilder från fjärran Östern får sitt lystmäte. Delen "Julefrid i varje vrå" ,som också pryder omslaget, sjuder av julglädje. Glittriga och orientaliskt mönstrade julgranskulor, vackert mönstrade röda tapeter och generöst med ljuslyktor ger rummet varmt och känsla av julmys. I like!

Mot slutet av DOTs julnummer presenteras tidningens största tillgång. Här visas tre granstilar upp och det mesta av julgransprydnaderna går att tillverka själv med rätt små medel. Glamourgranen är klädd med glittrigt presentsnöre och sidenrosetter och de övriga två med exempelvis pappersdekorationer, godis och pepparkaksformar. Det är roligt, uppfinningsrikt och inspirerar till eget pyssel. Precis som jag vill ha det.

Förutom detta medföljer en åtta sidor lång pysselbilaga med urklippsbilder och beskrivningar av hur du virkar julgranspynt. Det finns också en receptdel och en klappjaktsguide.

Drömhem och trädgårds julnummer känns brett och väl genomarbetat. Här finns något för alla smaker och framförallt mycket julmys. Jag kan tänka mig att de som köpt tidningen med tanke på epitetet "trädgård" känner sig lurade. Det finns faktiskt inte någon trädgård alls i tidningen (om man inte räknar julblommorna då). Men överlag är det en bred mix av stilar, kul idéer och jag tvekar inte att rekommendera er att köpa tidningen om ni vill ha en rejäl dos julighet!

fredag 29 oktober 2010

Julutmaning

Jag blev utmanad av Lalolandet att svara på följande julfrågor och jag som älskar listor svarar så gärna så!

Pepparkakor – Lussebullar
Svårt val det här men pepparkakor kan man ju äta massor av. Lussebullar är mer mastigt och kan bli lite torra och trkiga om man har otur så jag säger pepparkaka.

Skumtomtar – Knäck
Skumma tomtar? Nä, julgodis tillverkar jag helst själv utan massa kônstigheter i.

Ischoklad – Marsipan
Jag tror jag föråt mig på ischoklad när jag var mindre. På den tiden innehöll recepten mycket kokosfett. Jag har lite svårt för det även om sockerråttan i mig säkert skulle tugga i mig det i brist på annat gott (men det är det ju sällan vid jul).

Köttbullar - Prinskorvar
Två julbordsrätter som verkar mer och mer överflödiga för varje år som går. Känns lite barnmat men prinskorv från den lokala slaktaren hemma hos mamma och pappa är tradition i vår familj. Det är fint när man skär kryss på ändarna på korven så att de spretar när man steker dem.

Julkorv – Julskinka
Julkorv är en rätt som försvunnit helt fråb både mitt och mina föräldrars julbord.

Lax – Sill
Sill! Jag äter gärna lax men det äter jag rätt ofta året om. Sill är starkt förknipat med högtider för mig för det är sällan jag äter inlagd sill utöver vid högtider.

Revbenspjäll – Janssons frestelse
Revbensspjäll skulle jag nog inte tänka på om de försvann från julbordet men om jag inte får någon Jansson på hela julen sklle jag nog bli riktigt ledsen. Fast inte lika ledsen som lillasyster blev förra jullunchen (mamma försökte sprida arbetsbördan lite och göra Jansson till kvällen bara och då gick lillasysteryster till affären och köpte en microjansson. Den smakade avskyvärt och sedan fes hon som en dåre (laktosintolerant).


Paradis – Aladdin
Eller egentligen -choklad som choklad. Det mesta slinker ner. Så därför vill vi helst inte ha så mycket godis i present för varken jag elelr sambon har någon karaktär vad gäller sötsaker.

Rullsylta - Pastej
Fast avsaknaden av dem skulle faktiskt inte röra min jul alls...

Glögg – Julmust
Var sak har sin tid. På julafton röstar jag på must men till adventsmyset måste glögg finnas med.

Rödbetssallad – Dopp i grytan
Ha- enkelt! Rödbetssallad är gott på mackan. Dopp-i-grytan är aldrig gott.

Ris a la malta – Risgrynsgröt
Min mamma gillar inte ris à la malta så jag har nog inte ätit det sedan mina farföräldrar gick bort men jag har för mig att jag tyckte att apelsin med gräddig gröt var lite läskigt.

Äpplemos – Senap
Låter lite äckligt att ha äppelmos på skinkan...

Hemma - Borta
Hemma är borta ,för mina föräldrar bor ju inte där jag bor, borta kan också vara hos svärföräldrarna men det känns ganska hemma det med. Hemma i mitt hem kan jag också fira men jag är inte typen som skulle köpa en charter till Kanarieöarna och fira med grisfest och tokfylla.

Utomlands - Sverige
Se ovan...

Ge - Få
Särskilt sedan man blivit äldre. det är kul när man träffar rätt!

Mysteriet På Greveholm - Dieselråttor & Sjömansmöss
Jag börjar helt klart bli gammal. detta låter som ost och fånigt barngodis så jag lämnar det till dem som förstår vad det rör sig om. Jag sägr Albert & Herbert :P

Chokladkalender - Paketkalender
Det fick vi alltid av farmor när vi var små. farmor var dessutom ganska oberäknelig eftersom hon köpte alla presenter hos den lokale Icahandlaren på dekis eller tog dem ur sina egna gömmor (Farmor hade 28 barnbarn och alla fick en kalender var med 24 paket!). Det kunde vara underbara pennor, nötkräm eller tuggummi men lika gärna en kantstött 80-talsljusstake...

Plastgran - Äkta
En gran är en gran är en gran. Plastgran är en missledande betäckning. Det är en dekoration. Den doftar inte, vilket alla allergiker säkert uppskattar i och för sig...

Arne Weise - Ernst
Nej usch Weise, han ger mig dåiga vibbar. Tänker ful gubbe. Ernst är ju så go och värmländskt snäll och så ser han lite ut som långa farbrorn på riktigt (sjukt lång!) och långa farbrorn är alltid bra, väl?

tisdag 26 oktober 2010

Jag vill ha...mer jul!

Då var det dags för domen. Jag ska erkänna att jag inte har lusläst tidningen eftersom jag helt enkelt varit för trött för det i veckan men jag har hunnit bläddra igenom den rätt ordentligt i alla fall och jag är...lite besviken.

Reportagen är visserligen snygga men inte speciellt juliga i mitt tycke. Första julmiljöuppslaget(som ni ser delar av på omslagsbilden) beskrivs i tidningen som "en mix av tradition och nytänkande" och "personligt och noga utvalt" men jag tycker mest det känns konstlat och kulissartat. Detta beror eventuellt på ungen som kokett står med händerna knutna och kikar fram på den tända granen...Hela uppslaget är för spretigt. Det ger mer känsla av stilkrock än genomtänkt mix. Ungefär som det kan vara i ens eget hem fast alla prylar på bilden saknar historia och mening.

Flora av julhemmen man har satsat på går i kalla toner: blått, dovt lila och olika gröna nyanser som parats med vita väggar. Jag gillar verkligen de båda danska hemmen, det ena bohemchict och det andra härligt 50-60-talsretro men de hade kunnat platsa i vilket nummer av AIH som helst. Förvisso är det snyggt och vintrigt vackert men jag saknar julmyskänslan! Hemmen är så sparsamt dekorerade att om det inte vore för granen och några enstaka lärkträdskottar här och en isigt lila julkula där skulle man inte veta att det var jultema. Jag vill ha mer jul helt enkelt! Ett äldre hus i mer traditionell julstil finns med men det känns tyvärr lite slätstruket istället.

Tidningen innehåller också ett uppslag med en intervju där Leila Lindholm delar med sig av sin drömjul och godaste julrecept, fast jag tyckte mer det liknade promotion för Leilas nya programserie på tv4. Hela intervjun känns lite trött. Recepten har vi till stor del sett förut: knäck, ischoklad, smörkola, brända mandlar -hur annorlunda kan det bli från de gamla hederliga släktrecepten undrar man? Leilas Rocky Road torde vid det här laget vara Sveriges mest spridda recept så i det sällskapet känns saffranssabayonne och panforte som innovationer och friska inslag men annars tillförde inte uppslaget särskilt mycket nytt under solen. Jag efterlyser mer fantasi och idérikedom!

Delen med kändiskockars tips inför julminglet lämnar jag av jävskäl åt någon annan att bedöma eftersom jag har rätt svårt för samtliga dessa tv-kockar (Paolo Roberto, Alexander Nilsson och Per Morberg)...

Pysselsidorna är de mest förlåtande delarna i tidningen. Bilderna ger mycket julstämning och fina julidéer även om det kanske inte var några revolutionerande pysselidéer som presenteras så är de fina och stämningsfulla. Tidningen ska också ha ett plus för de fina juldukningarna som syns här och där i reportagen.

Kanske är jag för hård mot AIH men efter år efter år av fina julnummer med både julröda, julvita och ibland också riktiga färgkaramellshem kändes det här lite som julnumret för de som inte gillar jul. Och för en julnörd är det ite som att svära i kyrkan. Nu ska jag dra mig tillbaka och förlora mig i tidigare års nummer,som jag har stående i en tidskiftssamlare, och bara gotta mig i favoriter från tidigare år!

Samtliga bilder har lånats från Allt i Hemmet

måndag 25 oktober 2010

Ett litet glädjeämne

Jag hade en riktig skitdag på jobbet, stressig och knäpp på alla sätt. Blev därför mycket glad för att finna Allt i Hemmets Julspecial på hallgolvet när jag kom hem. Recension komemr så fort jag har hunnit läsa den!

lördag 23 oktober 2010

Juliga inköp














Vi var ute på landet och bytte ut sommardäcken mot vinterdäck så att jag ska kunna köra till jobbet utan att vara rädd. På vägen hem stannade vi på Willys i Södertälje för att handla och sambon skulle lämna in fotbollstipset. Medan han stod och tippade gjorde jag en räd in bland hyllorna med bra-och-ha-saker och upptäckte till min glädje att de börjat få in julprylarna. Jag slog till på två rullar julpapper,tejp, billiga träklädnypor (som man kanske kan pyssla med på något vis), ischokladformar och pecannötter.














Jag köpte också en påse Mariannne till lördagsgodis. Karamellerna är inte bara goda utan också snygga att ha framme med sina rödvita papper. Jag upptäckte också att själva påsen är väldigt snygg. Det har jag inte tänkt på förut, men den kanske inte har sett ut sån förut heller? Tänk er ett julpapper/hyllpapper/tyg med det här mönstret på. Jag skulle köpa det direkt. Där Fazer har ni en utmärkt idé till spinoffprodukt!

De börjar smyga sig på nu...

Julkänslorna alltså. I förrgår snöade det här och lite snö ligger fortfarande kvar på taken som vi blickar ut över när vi äter frukost. Jag passade på att bläddra lite i fina julpysselboken jag fick i födelsedagspresent av mamma och pappa förra året och sen klämde jag i mig en clementin till frukostefterrätt.

måndag 18 oktober 2010

Mer shopping














Förutom pysselpapper impulshandlade jag en vaxduk, röd med stora vita prickar, passar fint både nu och till jul, matchande grytlappar från Åhléns och sedan en kudde som inte alls matchar men som passar desto bättte i vardagsrumssoffan.

"-Sjuttiotalsfärger,grymtade sambon men jag gillar den skarpt. Nu ångrar jag att jag bara köpte en men det är ju lätt att korrigera...














Vi var ute en sväng på landet i helgen också. Egentligen hade jag tänkt ta en svamprunda till med svärmor men det var så förbannat kallt att vi fick lägga ner det. Istället blev det en loppisrunda i Gnesta. I Gnesta finns en secondhand i Röda korsets regi, där fyndade vi fem Iitala glas, avsedda för Irish coffee à 25 kr styck. Svärmor ville komplettera sina med två och jag ville komplettera mina.

Det senare var ju rätt kompiskt för när jag var på väg hem kom jag på att det är ju mina föräldrar, inte jag som har de där glasen, vilket jag ändå på något vis fick för mig där i affären. Själv har jag fyra helt andra Irish coffee glas...Fast det kan nog vara fint att blanda. Eller ge bort dem till mor och far om de skulle råka ha sönder sina. Jag blev i alla fall glad över vårt fynd då jag såg att de tog 60 kr styck i en "antikbod" på nätet och jag gillar hållaren. Tänker mig hur snyggt det komemr bli att servera varm äppelmust eller vin chaud med kanelstång i från dem.

Pyssel galore














Besökte Panduro igår och gjorde ett storinköp av pysselsaker. Vet inte vad det var för spärr som släppte men det blev dyrt kan jag säga. Jag köpte finfina "designark" i rött/vitt/brunt, notblad och en "skärbräda" (vad heter det i pysselsammanhang?) med tillhörande skärkniv, dubbelhäftande tejp och glasfärger. Tänkte att det ska bli julkort här snart.

jag kände mig ju inte farligt nördig när jag skulle handla alla julpapper mitt i oktober. När jag nickade lite generat på frågan om det skulle bli julkort deklarerade dock expediten glatt att det är hög tid att börja om man ska hinna innan jul och att hon minsann gjort 15 kort redan så då kändes det lite bättre. Jag får bara lära mig stå för att jag är julnörd.

Nu ska jag bara klara av alla utvecklingssamtal också så kan jag börja tillverka korten i lugn och ro.

tisdag 12 oktober 2010

Lalolandets julutmaning

Viktigast med julen?
Myset och att träffa sina nära och kära.

Jag köper alltid mer julklappar än jag borde
Nja, jag ger ju dem jag vill ge så då kan det väl inte bli för många.

En riktig julgran med äkta barr är ett måste hemma
Finns det riktiga julgranar med oäkta barr? Jag vill ha en riktig gran, annars kan det kvitta.

Jag tycker om att göra önskelistor för mig själv

Jo fast jag delar ju glatt med mig av dem.

Jenny Nyström Jul eller Amerikansk Jul?
Jenny Nyströms, lite kargt och stämningsfullt isället för vulgoglittrigt. Jo Jenny blir det.

Mariah Carey eller Carola?
Ingen av dem. Finns ingen anledning att plåga sig för att det är jul. Jag tål varken mickflåsare med divalater eller religiösa fanatiker med hybris.

Ingen riktig jul utan snö på julafton

Så knusslig kan man inte vara. Då får man kanske inte fira så många riktiga jular och det vore ju synd.

Släktbesök ingår alltid i julen
Vi åker oftast hem till min familj men att kuska runt mellan alla möjliga nära och långväga släktingar bara för att det är jul tycker jag inte att man ska göra om man inte verkligen vill det.

Julstjärnor eller Hyacinter?
Julstjärnor i köket och hyacinter i de andra rummen (utom i sovrummet).

Julgranen in i stuga den 23:e eller granen in långt innan dess?
Långt innan dess nuförtiden eftersom vi får ta den när vi får dem.

Jag rimmar ännu på flera julklappar
Jag är rätt dålig på att rimma på beställning så det gör jag bara på ett fåtal klappar.

Jultomte är viktig
Ja om man har barn annars är det mer utdelningen som är viktig. I min familj har vi en liten ritual kring det. Min sambo tyckte det var lite exotiskt förr.


Jag har alltid fullt upp på julafton med bestyr

Ja, en del av dagen i alla fall men det är ju självpåtaget så det är kärt besvär.

Julkort ska skickas på Posten?
Ja annars är det ju ett julmail..?

Jag ser de flesta av de traditionella julprogrammen på julafton

Vi tittar alltid på Karl Bertil Jonsson och ibland Kalle Anka.

Julen är mer jobbig än rolig
Nä då skulle jag sluta fira den. Jag älskar ju jul

Vi åker bort till värmen och "firar jul" utomlands
Nä, det gör vi inte. Det skulle kännas lite som att häda men det vore rätt intressant att fira jul också i Frankrike, Tyskland eller Australien t.ex.

Vi brukar vara flera familjer/människor som slår oss ihop och firar
När jag var liten firade vi oftast flera familjer men de tillhörde alltid släkten på ett eller annat vis. Så vi har ingen tradition av att fira med kompisar, vilket annars vore rätt trevligt.

Till vem är det svårast att köpa till?
Pappa. Önskar sig aldrig något men blir glad som ett barn för "rätt" present.

Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?
Alberts & Herberts Jul. Jag gillade Trolltider när jag var liten men den var en besvikelse när jag såg om den som vuxen...

Vilka fem kända personer skulle du vilja bjuda in på julfirande hos dig?
Michael Nyqvist, Eddie Vedder, John Cleese, Mia Skäringer och Toni Morrison är välkomna alla da'r i julveckan.

Vilka fem kända personer skulle INTE få en inbjudan:

Arne Weise, Alex Schulman, Ulf Ekman (varken han i Ace of Base eller Livets ord-snubben), Josefin Craaford och Maud Olofsson får fira jul någon annanstans.

Vem är det som julpyntar hemma hos er?
Jag framförallt men sambon börjar bli lite mer julbiten för varje år med jultokan. :)

Vem klär granen och vem bestämmer hur den skall se ut? Hur SKA den se ut?

Vi klär den ihop och bestämmer ihop men det är nog jag som bestämmer mest i ärlighetens namn. Vår brukar vara klädd med ljus, röda kulor och glitter.

Älskar du att få julklappar eller att ge bort?
Ge bort är roligare. Kul att se om man träffar rätt. Det kan ju t.o.m. vara jobbigt att få julklappar när man får något sånt där som man tänker "hjälp" och ändå måste verka glad (svårt för mig som inte har något pokerface alls). Det händer väl inte så ofta dock.

Känner du någon julstämning nu?
Nä, den lyser sorgligt nog med sin frånvaro än. Det är all jobbstress.

När kickar din julstämning igång?
Den som väntar på något gott...

När skall man sätta upp adventsljusstakar?
Runt 1:a advent.

När julpyntar man?
Runt 18 december (min födelsedag).

Vilken senap till skinkan?
Taffel enligt sambon men jag tycker att Gästabudssenap eller valfri söt och stark senap funkar bra.

Världens bästa jullåt?

Nu tändas tusen juleljus, Adeste Fideles och The Christmas Song.

Julknäcke eller vörtbröd?

Vörtbröd.

Vilket julgodis är viktigast? Gör du det själv?

Ja jag brukar göra en hel del godis. Knäck och tryffel är godastt/viktigast.

Vilka traditioner har ni?

Färdiginslagna paket eller paket att slå in hemma?
Jag slår in hemma. En del expediter slår ju in så fult att man får slag av att titta på och så måste jag göra om det när jag kommer hem (tvångssyndromsvarning, jag vet).

Vilket gillar du bäst? Markera med fetstil.

Pepparkakor - Lussekatter
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Lax - Sill
Revbenspjäll - Janssons frestelse
Paradis - Aladdin
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Hemma - borta

UPDATE: Ace of Base-snubben heter Ekberg...

onsdag 6 oktober 2010

Julfrågor













Då var det dags igen! Morgnarna blir allt mörkare, liksom eftermiddagarna och med mörkret och kylan börjar julkänslorna krypa sig på så nu tänkte jag smyga igång julbloggandet så smått igen. Jag vet redan nu att jag kommer att ha en hel del att göra de närmsta veckorna framöver så jag hoppas ni har överseende med att uppdateringen kan vara lite sporadisk.

Först ut en lista med bloggfrågor som jag hittade hos Sara Otto.

Vad brukar du göra under december?
Nuförtiden innebär är december en hektisk tid som omfattar allt från att jaga elever med blåslampa för att få in uppgifter inför betygssättningen men också julbakande, pepparkaksätande och julkortsritande.

Film-måsten i jul?

Nja, är inte så mycket för julfilm i ärlighetens namn. Skulle väl vara Albert & Herberts jul i så fall. Dem tröttar jag aldrig på.

Känner du julstress?
Ja och nej. Jag har faktiskt fått lite julstress de senaste åren, helt enkelt för att jag har mindre tid nu att hinna med allt pysslande jag vill hinna med men jag arbetar på att lägga ambitionsnivånen på lagom nivå så att inte julmyset förstörs av måste-tankar. Hellre köpta peppisar än att bli illamående av stress.

Vad är bäst med december?
Mörkret,myset, min födelsedag och julen såklart!

Godast på julbordet?

Jansson eller skinkmackan.

Ovanlig vana kring jul?
Ovanlig och ovanlig men efter Karl Bertil Jonssons jul samlas familjen och delar ut julklapparna. En person läser på paketen och delar ut dem sedan öppnar var och en ett paket i taget. Vi går "laget runt" tills alla paketen är öppnade. På så vis får alla se vad var och en har fått. Jag och mina syskon får varsin chokladask av mamma och pappa.

Hur ser er julafton ut?
Det är olika men äta och umgås är centralt i min familj. Om vi är hos mina föräldrar så inleds dagen ofta med lite av julbordet: skinka, sill, vörtbröd och rödbetssallad t.ex. När vi var små fick vi oftast någon liten julklapp i en strumpa eller på huvudkudden. Ofta dyker några släktingar upp för julkaffe på förmiddagen. Därefter hjälps vi åt att förbereda jullunchen som intas runt klockan två. Ibland ser vi på Kall Anka men lika ofta missar vi det. Tv:n brukar dock få gå lite i bakgrunden sådär. Senare ser vi ALLTID på Karl Bertil Jonssons jul och därefter har vi julklappsutdelning.

Favoritjul-låtar?

Nu tändas tusen juleljus (men inte med Carola).

Vad brukar du ge bort i present?
Det varierar men jag gör ofta godis som jag ger bort.

Vad tycker du inte om på julbordet?
Dopp i grytan. Pappa vill alltid att någon ska dela han blött-bröd-med-fett-vurm men det är så läskigt att jag mår illa av tanken.

Vad vill du ha i julklapp?
En riktigt bra bok och lugn och ro att läsa den.

Godaste julgodiset?
Knäck. Gott. innehåller mandel. Klassiskt men kan varieras i oändlighet beroende på smaksättning.

Vart ska ni fira jul i år?
Det lutar åt att vi firar i hemmets lugna vrå.

Hur många brukar ni vara på julen?
Minst 5 personer men antalet varierar över dagen. Jag har många syskon och släktingar.

Har du firat jul utomlands, eller kan tänka dig göra det?
Nej men jag har firat Lucia i Frankrike. Då fick jag och mina svenska kurskamrater adventsmysabstinens så vi åkte till IKEA och köpte pepparkakor och glögg. Två av tjejerna bakade lussekatter (hopplöst med fransk jäst) och sedan bjöd vi in franska bekanta och andra utbytesstudenter på julmys. Vi spelade rappakalja och gästerna knaprade på lussekatterna (som blev hårda av levuren) och hummade artigt att det var gott med "gleug". Innan vi kom på att IKEA sålde våra juldroger gjorde jag och en kompis fuskglögg på billigt bordsvin, socker och julkryddor...