fredag 7 januari 2011

Julbloggen går i ide

Nu går julbloggen i ide för den här gången. Tack för att ni hängt med i år igen. Vi fortsätter julandet igen senare i år. Tills dess- ha det gott!

/Frida









Psst...Jag har förresten dragit igång bloggandet på vanliga bloggen igen. Ni är välkomna dit. Annnars ses vi kanske i jul?

Nu är julen bortstädad

Igår städade vi bort julen. Jag tror aldrig vi har gjort det så tidigt något år. Jag brukar vilja hänga kvar vid den. Helst inte kasta ut granen förrän Tjugonda Knut men vid det laget har sambon tjatat om att den liksom de lätt förtorkade julblommorna måste väck säkert hundra gånger. Igår var det jag som tog inititativ till att plocka ned allt och kärleken såg rätt lättad ut och sprang efter avbitartången. Vi kom nämligen på, förra året, att det är mycket smidigare att klippa ned granen och lägga den direkt i en sopsäck än att bära den barrandes till soprummet. Personligen tycker jag att det känns lite som styckmord att klippa den i bitar på det viset men kärleken såg nöjd ut där han stod med mina skinnhandskar på sig och klippte bort gren för gren av julen så jag plockade ner de andra julsakerna istället. Sedan var det bara att bära ut säcken.

Nu känns det lite tomt och mörkt. Köket ska nog få svida om. Den röda vaxduken får nog gå och lägga sig ett tag nu. Jag är lite mätt på allt det röda. De rutiga gardinerna får kanske vara kvar ett tag till. Frågan är vad jag ska göra med julstjärnorna som blommar vackrare än någonsin.Om kärestan är snabb med att slänga ut granen så är julstjärnor något han istället älskar att behålla, helst ända fram i mars (men då brukar jag smuggla ut dem). Jag älskar julstjärnor när advent kommer men sedan när julen är slut blir jag dödstrött på dem. Sitter just nu och funderar på om man skulle kunna göra något slags blomsterarr med dem som känns lite nyskapande sådär men kan inte komma på något som inte känns som jul...

onsdag 5 januari 2011

Är det någon där ute i bloggosfären

som har något tips om någon bra sida där man kan läsa på om html? Min förhandsgranskning har inte funkat på länge och texten och bilderna hamnar hursomhelst vilket gör att jag måste gå in och flytta ner texten med enter manuellt för att det inte ska se helt kocko ut. Jag förmodar att detta inte är det korrekta sättet men det enda sättet jag fixar för att få det att se bra ut. Är det någon som vet vad man kan göra för att få förhandsmojängen att funka eller vet hur man lägger in "luft" med kod så att jag slipper detta förbannade trixande och fixande. Det tar för mycket tid och dessutom lägger jag ofta in fel antal rader så då får man pulicera och redigera och publicera och redigera. Känns inte så proffsigt. Lösning någon?

I senaste laget...

eller så är jag väldigt tidigt ute. Jag fick lite inspiration till att rita häromdagen. Det blev ett julkort. Julkort gjorde jag rätt mycket själv förr men nuförtiden hinner jag aldrig. Sedan är det också så med mig att jag måste komma i rätt "mood" liksom. Om jag är stressad funkar det inte alls. Jag kan komma igång och teckna om jag sätter mig ner och tänker på det som ett jobb men då förlorar det liksom glansen lite för då blir det inte något man gör för bara för nöjets skull. Att inspirationen rann till just denna dag var nog att jag har haft så mycket tid att bara vara, tid till att surfa runt på en massa fantastiska bloggar som finns därute i bloggosfären men också tack vare "Sju sorters julkakor" som jag bytte mig till eftersom jag fått en dublett av en bok jag redan har.













Jag har redan "Sju sorters kakor" sedan innan men en julnörd kan ju inte annat än falla för den här härliga boken. Förutom att den innehåller både klassiska julkakor och lite mer annorlunda sådana är, är bilderna som inleder varje kapitel så sjukt snygga. Både färgerna och motiven känns retro. (Fotona i boken är också otroligt lockande.) Se här bara:





































Och här är mitt eget alster:



















En närbild:

måndag 3 januari 2011

Summing up

Knyckte listan från Julilaloland som fått den från Clara som i sin tur fått den från...ni fattar. Det är en årslista.

Gjorde du något 2010 som du aldrig gjort förut? Vi bilade till Göteborg och jag körde bland spårvagnar och konstiga enkelriktningar.














Höll du några av dina nyårslöften?
Jag ger ju aldrig några nyårslöften så det blir ju svårt...

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Två gamla klasskamrater blev föräldrar i år.

Dog någon som stod dig nära?Nej TACK OCH LOV!

Vilka länder besökte du?
Inga. Upp flyga orden Frida stilla stå...Jag tänker mer än vad jag tar mig för men vi tog oss till Orust i alla fall. :)

Är det något du saknar år 2010 som du vill ha år 2011? Ja det är det säkert.





Vilket datum från år 2010 kommer du alltid att minnas? Minns ju inga datum...tror mer mitt minne är uppbyggt på händelser i så fall.

Vad var din största framgång 2010? Att jag fick ett nytt jobb snabbt efter att mitt andra vikariat gått ut.

Största misstaget?
Att inte följa min magkänsla mer kanske.

Har du varit sjuk eller skadat dig? Nja, jag har varit sjukskriven för förkylning och så fick jag en läskig knöl på axeln och fick panik och trodde det var cander. Det var en inflammerad talgkörtel.

Bästa köpet?
Oj, tavlorna i vardagsrummet och min second hand klänning från Åhléns city tror jag det får bli. Och så det där vackra korten/pappret från Göteborgs stadsmuseum.













Vad spenderade du mest pengar på?
Hm, mat troligen och såna där spännande saker som hyra. Och bensin! Det är en ny utgiftspost. Det kostar att bila till jobbet men tvärförbindelserna suger.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min familj, att få träffa vänner som jag inte sett på länge men också att få tid att bara vara på semestern. Min balkong.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2010? Donkeyboys "Ambitions" fast den är från 2009. Spelade skivan i bilen under en stor del av det här året. Timo Räisänens Outcast och sen den där låten med Katy Perry och Snoop Dog som spelades hela sommaren- California Gurls.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Det beror ju på vad man jämför med förstås men delvis var det lite ledset för det var jobbigt att byta jobb eftersom jag saknade mina gamla arbetskamrater så mycket.

Vad önskar du att du gjort mer?
Läst, promenerat och ägnat mig mer åt kreativa aktiviteter.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig och låtit bli att klaga så förbannat.




Hur tillbringade du julen?
Hos smabons föräldrar på julafton och sedan hos mina egna föräldrar under de andra juldagarna.

Blev du kär i år?
Nej, det var många år sedan vi var nykära. Vi är kära på ett annat, djupare sätt nu skulle jag vilja säga.

Favoritprogram på TV?
Har inte direkt följt något program. Vi ser nog mest film i så fall men Babel tittar jag på när jag kommer ihåg att det går. Och vi ser På Spåret. Lite lagom faktanördigt sådär.


Bästa boken du läste i år?

Svårt men Stalins kossor som jag läste i somras kvalificerar sig nog dit.

Största musikaliska upptäckten?
Oj, det får snarare bli en återupptäckt i så fall. Har lyssnat väldigt mycket på Queen i år och så har Kings of Convenience gått varmt i högtalarna.

Något du önskade dig och fick?
Ja ett jobb och flera av mina julklappar!






Något du önskade dig men inte fick?
Ja men det finns det väl alltid?

Vad gjorde du på din födelsedag 2010?
Sambons familj kom hit med presenter och en liten nätt födelsedagsblomma_en gran. Sedan bjöd de mig på middag och en kompis följde med. Sedan slöade vi hemma hos oss och tittade på film och jag blev uppvaktad per telefon av familj och vänner som bor långt borta.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att träffat mina kompisar mer. Att ägnat mer tid åt "roliga saker". Mindre jobb och mer kul.

Vad fick dig att må bra?
Sommarlovet. Lata dagar med böcker i solen och bad. Konserterna som kompisen drog med mig på på Grönan. Att min mamma kom hit till Stockholm.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Freddie Mercury -skulle gärna ha sett Queen live och så väntar jag på att James McAvoy ska släppa en ny film snart. Jag är lite förälskad i hans skotska dialekt.


Vem saknade du?
Min familj och flera av mina kompisar som har den dåliga smaken att bo i Göteborg. :P

De bästa nya människorna du träffade?
Är nog mina elever och mina nya arbetskamrater.

Mest stolt över?
Att jag fick en unge som mest skolkat i två år att gå på 1/3 av sina engelsklektioner och jobba med något.

Högsta önskan just nu?
Att jag fick ha lov lite längre...men eftersom det inte kommer att slå in så önskar jag mig mer tid att odla mina intressen.

Nyårsmaten













Bättre sent än aldrig säger man ju och i den här bloggen är ju det mesta sent just nu men här är nyårsmenyn som serverades i alla fall.

Från början hade vi tänkt servera gratinerade havskräftor med mycket vitlök men det fanns inte i affären vi handlade i så det fick bli en vanlig räkcocktail. Inte så spänande kanske men gott och så mixade vi vår egn majo till så kändes det lite lyxigare. Jag glömde fota anrättningen men ni vet hur en räkcocktail ser ut ändå förmodar jag.

Räkcocktail
tunt strimlad isbergssallad
ruccola sallad
finhackad rödlök
ett par cocktailtomater
en rejäl klick majonnäs
en driva handpillade räkor
en kula rom
Dekorera med dill och citronskiva

Hemgjord majonnäs
1 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2, 5 dl neutral olja

Ställ fram alla ingredienserna ett tag innan tillredning så att de får sammma temperatur. Mixa samman vinäger och senap. Mixa därefter i äggulorna. Ringla försiktigt i olivoljan under mixning. Först droppvis,sedan en stråle. Ta det lugnt. Slår man i för mycket finns det risk att det skär sig. Det lyckades vi med. Då räddar du den på följande sätt: 1 msk senap i en ny skål + en till äggula. Droppa i den skurna majonnäsen försiktigt under ständig mixning - voilà- nu är den fin igen. Mixning ger en väldigt fast majo förresten, upptäckte jag. Jag har vispat tidigare det ger en mer lättflytande majo som känns mer hemgjord men mixad passar ju att göra såser på t.ex.

Till huvudrätt servrade vi vitlöksspäckad lammstek. Jag har bara gjort lammstek en gång tidigare men då köpte vi en frusen stek utan ben. Det här lammet smakade så mycket bättre. Vi köpte det färskt i affären med utländska livsmedel (min nya favorit och de gillar oss med tror jag för vi är bland de få svennarna som handlar där). De tog 85 kr/kg bara! Till lammet gjorde vi potatis-och rotsakskakor i portionsformar, rödvinssås oh grekisk sallad och lammaffärens suveräna oliver.

Vitlöksspäckad lammstek med grönsaker














ca 1,5 kg lammstek med ben
2 vitlökar
1 zucchini
1 röd lök
1 gul lök
2 fänkålsstånd
ca 50 g mjukt smör
salt
peppar
timjan

Börja med att skära bort det vita på steken, stämplar, hinnor. Sätt ugnen på 175 grader. Klyv en av vitlökarna på mitten och gnid lammet med det. Skär små fickor här och där i steken och peta in några bitar vitlök i dem. Klappa in steken i smör och salta och peppra rikligt. Lägg steken i en stor långpanna. Lägg halverade vitlökar, klyftor av lök och fänkål runt om. Skär zucchinin i stavar och lägg på plåten. Klicka över lite smör även på grönsakerna. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av lammet. (Det är lite svårt för den får inte hamna intill benet, vilket jag lyckades med). Stek i ugnen i en dryg timma. Stektiden varierar beroende på hur du vill ha lammet så det är bättre att hålla koll på tempen: 55 =rosa kärna, 75 grader =genomstekt.

Potatispuckar
Det ser festligt ut att göra den här potatiskakan i portionsformar men man kan så klart göra den i en stor form också. Har man en amerikansk muffinsform är det här lika enkelt.

6 potatisar
2 morötter
2 små palsternackor
1 liten gul lök
1 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk mjöl
salt
peppar
oregano
timjan
smör till formarna
ströbröd

Smörj muffinsformarna med smör och bröa dem. Skala alla rotfrukter och riv dem sedan med hjälp av matberedare eller för hand. Lägg i en skål och rör ned övriga ingredienser. fördela smeten i formarna.Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Om du ska värma dem, vilket jag gjorde, är det en fördel om de inte är helt genombakta direkt så att de inte blir torra.

Rödvinssås
en halv finhackad gul lök
1 krm svart-eller vitpeppar
1 msk tomatpuré
1 msk mjöl
1 msk smör
4 dl vatten

1 köttbuljongtärning
2 dl rödvin
1 msk kinesisk soja

Smaka av med salt,peppar och ev. en skvätt vin till.

Hacka löken och stöt pepparen i en mortel. Fräs dem tillsammans med tomatpuré ett par minuter. Strö över mjölet och slå därefter på vatten och låt det koka upp. Lägg i buljongtärning och slå på vin och soja. Låt det hela reducera tills 4 dl sås återstår, tar mellan 15-30 minuter. Kontrollera mängden sås någon gång mitt under kokningen. Passa då också på att sila bort löken.

Grekisk sallad
isbergssallad
ruccola
1 röd paprika i bitar
1 halv röd löki tunna strimlor
50 g fetaost att toppa med

Vid desserten gorde jag det lätt för mig. Jag bakade helt enkelt en kladdaka och dekorerade den med fruk och florsocker. Sedan gjorde jag en maffig fruktsallad som tillbehör och serverade med två sorters glass, en med grädde och enhavrebaserad. Det var kanske inte en jättefantasifull dessert men med en nötallergiker och en laktosintolerant vid bordet så valde jag säkra kort istället för att mecka ihop något de kanske inte skulle kunna äta sedan i alla fall.

Kladdkaka












2 ägg
3 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
100 g smör

florsocker
frukt- kumquats, färska fikon, carambole
Smörj och bröa en springform. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt.Blanda torrvarorna och slå dem i äggblandningen. Rör ned smöret. Grädda i 175 grader i ca 15- 20 minuter. Sikta över florsocker och dekorera med frukt.

Fruktsallad

Fruktsalladen blandar man ju som man vill men jag tog:
äpple
banan
apelsin
kiwi
röda druvor
torkade fikon
sultanrussin (från min nya favoaffär)
carambole och kumquats som dekoration

Julklapparna













Kom på att jag ju helt glömt att visa mina fina klappar!
-lila morgonrock
-Chanel chance parfym
-tre grytunderlägg från Lagerhaus (2 med fiskar + ett annat)
-2 handdukar som matchar fískunderläggen
- 1 liten söt burk med samma mönster
-servetter med fiskmönster
-matchande disktrasa med rolig text
-en alldeles mjuk och fin,grå cardigan från Sisters
-sköna duntofflor med antihalkprickar
- varma strumpor med antihalkprickar (Mamma tror du inte jag kan gå annars?)
-en liten handvärmare att ha i fickan
-en traditionsenglig Merciask
-lotter
-Annie John av Jamaica Kincaid som jag ser fram emot att läsa nu. Har kanppt läst ett dugg under julledigheten hittills. Det är ju skandal

Vi fick också massa fina presenter från sambons familj men de pressarna är inte med på bilden:
-ett par röda duntofflor (jag fryser alltid om tårna)
-en fint,randigt, lite juligt förkläde
-en matchande grillhandske
- två kokböcker Vinters goda ting (som jag tyvärr fick byta eftersom jag har den redan men det var ju en fullträff ändå på sätt och vis eftersom jag älskar den boken)och Modern fransk husmanskost. Passar ju fransknörden utmärkt.
-en röd, supersnygg pepparkvarn

lördag 1 januari 2011

En nyårslista

Vi firade nyår väldigt lugnt med sambons familj och en kompis som sedan skulle köra hem i snöyran så det var mer middagsbjudning än dansa- hela- natten- lång-tillställning här. Rätt skönt faktiskt att vakna upp och känna sig pigg och huvudvärkslös. Det senare är i och för sig inte riktigt sant för jag fick någon slags light-migrän så fort jag smuttade på mitt vin igår.




Plats: Hemma hos oss

Tid: 18.30

Färgtema: inget särskilt men fina vita linneduken och finporslinet fick komma fram

Musik: Lyssnade vi på innan gästerna kom och då var det Indochine, Rolling Stones, Men without hats och annat i en salig blandning.Tror itne riktigt att jag har samma musiksmak som svärföräldrarna. De gillar mest jazz.

Mat:Det skulle ha blivit gratinerade havskräftor men då det inga havskräftor fanns i butiken blev det en riktig retrorätt- räkcocktail med hemmixad majo, toppad med rom.

Till huvudrätt blev det vitlöksspäckad lammstek, rotsakspuck, rödvinssås och grekisk sallad. Först hade jag tänkt fisk till huvudrätt men eftersom en av gästerna inte är så förtjust i just fisk och en annan är allergisk mot det fick jag tänka om.

Dryck:Mousserande vitt vin, rödvin, mineralvatten och öl.

Efterrätt: Efterrätten bestod av kladdkaka som dekorerats med frukt, en stor lite lyxigare fruktsallad och vaniljglass. Enkelt men gott.

Tillbehör: Blandade stora oliver från min nya favorit, invandraraffären i centrum, stor sallad toppad med feta och sedan chips att tugga på till nyårsskålen.

Lekar: Näpp.

TV: Vi landade framför tv:n en stund efter maten men annars är väl inte TV något som man högprioriterar på nyår.