måndag 24 december 2012

GOD JUL!!!


















Jag önskar er alla en riktigt god jul och härlig mellandagar.
//Frida

söndag 23 december 2012

Dan före dan före dopparedan

I fredags hade jag min första lediga jullovsdag och då gäller det ju att jula på för allt vad tygen håller. Jag började morgonen med att baka en mjuk pepparkaka och att göra Earl Grey-kolan vars recept jag hittat hos Tomtens dotter .

Därefter städades lägenheten av och vi handlade de sista julklapparna innan vi åkte hem för lite fika med svärföräldrarna kom och bytte julklappssäck.

Om jag inte fått jula tillräckligt hemma så har jag hunnit med en hel del idag. Efter frukost gick jag med pappa ut efter en ny gran. Den första han hämtade hem i halvmörkret igår var verkligen ingen skönhet. Den hade ca åtta grenar och knappt barr på stammen men idag har vi hittat ett fungerande substitut men det ska erkännas att det inte är helt lätt att hitta snygga, helt lagliga granar.

Nu sitter jag här med sticksiga händer efter dagens julgranspyntning och drar in doften av nygriljerad skinka i väntan på att de varma mackorna som gratineras i ugnen ska bli klara. Nu kommer lillasyster svischande förbi på tåget så nu blir det nog lite uppesittarmys fram till den stora dagen!

fredag 21 december 2012

3:e advent

Tredje advent inleddes med att min yngsta syster kom hit på frukost. Vi värmde upp med risgrynsgröt och goda mackor innan vi begav oss ut på julklappsjakt på stan med stopp på Pong för lunch.

Till min förvåning var det väldigt lite folk i omlopp och vi rände runt i en hel massa butiker och fick faktiskt en hel del uträttat samt julkorten på lådan  i sista minuten. Tyvärr har jag inga bilder på dem men jag köpte kort med juliga motiv från barnböcker.

Egentligen är Pettson och Mamma Mu mina favoriter men de fanns inte så det blev Castor, Petter & Lotta och Alfons samt en söt liten tomte från en bok jag inte känner till.

Väl hemma med värkande ben och utmattad hjärna slappade vi i soffan en stund innan vi började slå in paketen.

Jag måste säga att jag känner mig väldigt nöjd med dem. Särskilt med de paket som är inslagna i notbladen jag köpte på Myrorna förra året. De blev riktigt fina med snören och bokmärken på. Jag har ju tidigare kommit ut som julpappersmisbrukare men det är faktiskt roligt att kunna välja olika papper och stilar efter humör eller person.


Lussebaket

Förra helgen passade jag också på att sätta en lussedeg. Vi bestämde att vi skulle baka hälften lussekatter och hälften fyllda bullar och det gjorde vi också efter Arlas recept med kesella.

Tyvärr fick jag något slags hjärnsläpp under delningen av degen och räknade helt fel på hur många lussebullar det borde bli så de blev väldigt stora. Sedan var det ohemult varmt i köket så de jäste till någon slags jumbostorlek men de blev goda ändå.

Så till de fyllda bullarna. Allt var frid och fröjd till dess att jag kom på att jag hade glömt att lägga russin i fyllningen ( rikligt med smör, socker, vaniljsocker och färskmortlad kardemumma). Jag hör nämligen till dem som tycker om russin i lussebullarna men tycker att det är fult när de sticker upp överallt i en lussekatt så jag hade tänkt att de fyllda bullarna skulle få just russin i fyllningen istället för i degen den här gången. Bra tänkt men tyvärr glömde jag alltså bort dem och fick pilla i dem för hand i de jumbojästa bullarna.

Där någonstans hade man ju tyckt att det räckte med tokerier men självklart tog också bullformarna slut mitt i baket! Det löstes i alla fall genom att jag klämde ner de bullar som var kvar i en aluminiumform men det blev en finfin morgonkaka till tredje advent.




Brysselkålen

Det är ju lätt att tro att det bara är stress och inget julmys här men förra helgen gick faktiskt mycket i julens tecken. På fredagen lagade jag och sambon en mysig middag när jag kom hem bestående av stekta kycklingfiléer, hasselbackspotatis, trattkantarellsås, sallad och - inte minst brysselkål.

Brysselkål är väldigt gott tycker jag, även om den i mitt hem oftast kommer fram till kalkonen i mellandagarna och inte på julbordet. Mamm brukar bara koka den i lättsaltat vatten och det är ju gott nog men vill man göra den ännu smarrigare kan man göra så här:

Bryn kålen i smör och lite olja och lägg efter några minuter i fint hackad vitlök och  ca 1 tsk cest av en citron. Stek alltsammans några minuter till innan du pressar över saften av en halv citron (eller efter smak). Salta och peppra och avsluta med att ringla över lite flytande honung. Bryn kålen så att smakerna hinner gifta sig och servera sedan som finfint tillbehör. Så gott!




Efterlängtade jullov

Man skulle ju kunna tro att saker och ting skulle lugna ned sig lite i skolan efter betygssättningen men då började cirkusen med att skriva ut, gå igenom och skriva under betyg, fixa betygskuvert och samtidigt försöka hålla eleverna motiverade fram till avslutningen som vi hade igår. Igår toppades dessutom stressen av att systemet skrivit fel på alla niors betyg, vilket upptäcktes ca 20 min före betygsutdelning.


Efter en hel del roddande med problembetygen kunde jag dock segla in i mitt klassrum och i ljuset av en ljusslinga läsa "Så firar vi jul i Bullerbyn" för 27 elever som med lite fantasi rördes av julstämningen och inte alls rasslade otåligt på sina stolar i väntan på betygsutdelningen och terminens sista minut. Sen tvångskramade jag alla barn och gav dem betygskuvertet innan jag stack iväg lite tidigare än normalt för att shoppa julklappar med sambon.

När vi kom hem genomgick jag en liten kris när jag insåg att jag blev tvungen att slänga ut mina sex hyacinter som jag köpt så sent som i helgen eftersom sambon drabbades av allergi, blev jättetrött och fick kliande ögon av dem. Det var sorgligt men nu är de i alla fall bortadopterade till en snäll kollega.

Som tröst började jag koka bruna bönor till det västgötska julbordet och pyntade granen som jag fick i födelsedagspresent av svärföräldrarna i måndags. Nytt för i år är att jag var  frikostigare än vanligt med pyntet. Allt rött pynt fick komma med, liksom julgranskaramellerna och nu står den här och tindrar så fint som bara en julgran kan. Det är något med julgransljusen som får det att pirra i magen på mig. Nu ska jag bara lata mig resten av kvällen tror jag och slå in några paket.


söndag 9 december 2012

Adventsmiddag

Fransk fisksoppa är en rätt som dyker upp här i hemmet med ojämna mellanrum men varm soppa passar ju när det är snöigt och kallt ute och saffran passar ju särskilt fint till advent, så fransk fisksoppa blev det till middag idag. Vi bjöd hit sambons föräldrar också och sörplade ikapp. Receptet hittar ni här!

Funderar ni över besticken så var de till sidosalladen...

Andra advent



















Nu äntligen börjar julmyskänslan infinna sig för imorse klev jag upp jättetidigt och skrev in alla betyg som jag ska sätta i systemet så nu börjar även jag nedräkningen inför jullovet. Det var riktigt skönt för nu kan jag koppla av på ett annat sätt.

Igår slängde jag dessutom ihop en stor vörtlimpa så i morse njöt vi av nybakt vört med sill till frukost. För att stärka julkänslan ytterligare kompletterade jag det med apelsinte och Nyåkerspepparkakor som frukostefterrätt.

Därefter kurade jag ner mig i soffan under en filt och såg ikapp alla missade avsnitt av julkalendern medan solen gick upp över de snötäckta taken. På tal om solen förresten, det är ju inte klokt vad vackert  ljuset är så här års om morgnarna. Fast det tjatar jag ju om varje år....


fredag 7 december 2012

Julbord på Tammsvik

Förra helgen bjöds jag och mina kollegor på riktigt fin uppmuntran i form av julbord och övernattning på Tammsvik, en vacker gammal herrgård norr om stan. Vi åkte dit med buss på söndageftermiddag och bjöds på kvällen på ett gigantiskt julbord  i en härligt stämningsfull miljö. Snön gjorde ju sitt till förstås och då, innan snökaoset drabbat Stockholms invånare, tyckte alla bara att den var trevligt.















Julbordet var något i hästväg. Där fanns det mesta  man kunde tänka sig och bestod av ett sillbord med 8 (eller fler) olika sillar, kokt potatis och strömming, ett fiskbord med kallrökt, varmrökt, gravad lax, rökta räkor, romkrustader och massa annat gott.

Sedan hade vi kallskuret kött på längden och på tvären. Det fanns skinka, vildsvinsskinka, hjort, pepparstekt oxfilé, salami, patéer och syltor ( Ni ser överflödet nedan) och på andra sidan rummet stod ett lika stort bord med småvarmt: köttbullar, prinskorv, glaserade revben, stuvad grönkål, omelett och portionsskålar med Janssons frestelse och om det fanns något att klaga på så var det nog den. Den var alldeles för klibbig och salt för min smak, men sillnbordet däremot...Där hade jag kunnat stanna kvar för evigt! Mums!















Efter julbordet bjöds vi en trappa upp där ytterligare ett galet stort bord stod uppdukat med julgotter men då var man så mätt att man inte ens orkade tänka på de stora desserterna som fanns framdukade: ris à la malta, saffranspannacotta, chokladmousse, stora saffransbullar med mera. Jag gick istället på julgodiset som höll lite mindre format: mintkyssar, knäck, brända mandlar, nötter och lite färsk frukt till teet (jag är ju ingen kaffedrickare).




















Ovanpå detta var det dags för dans och allmänt samkväm en trappa ner i vad som verkade varit någon slags källare. Där kunde man spela biljard, kasta dart och dansa och vi såg till att roa oss till sent på kvällen. Runt halv två rumlade jag och rumskompisen tillbaks in på rummet medan några entusiaster  glatt fortsatte med efterfest på rummet till synes utan tanke på konferensen dagen efter...
















Matkalaset fortsatte även dagen efter. Tyvärr blev vi lite sena till frukosten och fick sno oss lite men annars är nog finfrukost på hotell något av det godaste som finns! Det fanns förutom allt upptänkligt gott man kan förvänta sig på ett ordentligt frukostbord en intressant smoothieshot gjord på vaniljyoghurt, lingon och kanel och en väldigt spännande sylt gjord på (och nu gissar jag)
tranbär  (?) och choklad. Mycket gott var det i alla fall.
















Under måndagen jobbade vi sedan i arbetslaget och på egen hand med bedömning och diverse skolsaker och sen var det dags att äta igen. Det serverades finfika i form av en urgod kardemummakaka med apelsinsmakande glasyr, som jag nog faktiskt ska ta och imitera någon dag. Till lunch fick vi gå till herrgårdsmatsalen igen, där julbordet serverats och nu upptäckte jag att utsikten därifrån var helt fantastisk, vilket jag itne kunnat se i beckmörkret kvällen innan. Det fanns det två alternativ att välja mellan: broccolisoppa med sallad och toast eller italiensk köttfärslimpa på en bädd av risoni med svamp och tomat. Ni hör ju själva, smarr! Och sen på eftermiddagen bjöds det på kaffe/te och scones igen men då orkade jag bara ta ett litet hörn av dem trots att de doftade underbart. Trötta och mätta åkte vi sedan hem med bussen igen för att vakna upp till den vanliga skollunken dagen efter men det är ju härligt med ett litet avbräck ibland!

söndag 2 december 2012

Glad advent!

Efter att ha legat mer eller mindre utslagen av fjärde förkylningen den här terminen låg jag en bra bit efter i julplaneringen. Inget julshoppande har jag orkat med och verkligen inget julstädande. Men igår när jag var lite piggare blev det en tur in till stan med svärmor. Jag shoppade en ny klänning och ett par glansiga strumpbyxor till kvällens julbord. I afton bjuder nämligen mitt jobb på julbord och övernattning på Tammsviks herrgård. Jag hoppas på mycket julstämning och mys (och sen blir det intensivt jobb imorgon).

Idag har vi även hunnit med en större städning av lägenheten och adventsstjärnor och ljusstakar har kommit på plats. Däremot har jag inte hunnit inhandla julstjärnorna till köksfönstret som jag brukar men det får vara som det är. I gengäld har jag två amaryllisar som börjat slå ut vackert i vardagsrummet.  Förresten är det så trångt i köksfönstretpå grund av andra blommor så jag måste lösa det problemet först. Nåja, i-landsproblem. Nu ska jag skotta fram bilen och bege mig till jobbjulandet. Glad advent på er!

Vad stoppar ni i staken?


En liten upplysande film om vad vi dekorerar ljusstaken med så här till advent. Själv har jag bara ljus i min stake men när jag gör blomsterarrangemang och dylikt använder jag ju vitmossa. Vad stoppar ni i ljusstaken idag?