fredag 29 oktober 2010

Julutmaning

Jag blev utmanad av Lalolandet att svara på följande julfrågor och jag som älskar listor svarar så gärna så!

Pepparkakor – Lussebullar
Svårt val det här men pepparkakor kan man ju äta massor av. Lussebullar är mer mastigt och kan bli lite torra och trkiga om man har otur så jag säger pepparkaka.

Skumtomtar – Knäck
Skumma tomtar? Nä, julgodis tillverkar jag helst själv utan massa kônstigheter i.

Ischoklad – Marsipan
Jag tror jag föråt mig på ischoklad när jag var mindre. På den tiden innehöll recepten mycket kokosfett. Jag har lite svårt för det även om sockerråttan i mig säkert skulle tugga i mig det i brist på annat gott (men det är det ju sällan vid jul).

Köttbullar - Prinskorvar
Två julbordsrätter som verkar mer och mer överflödiga för varje år som går. Känns lite barnmat men prinskorv från den lokala slaktaren hemma hos mamma och pappa är tradition i vår familj. Det är fint när man skär kryss på ändarna på korven så att de spretar när man steker dem.

Julkorv – Julskinka
Julkorv är en rätt som försvunnit helt fråb både mitt och mina föräldrars julbord.

Lax – Sill
Sill! Jag äter gärna lax men det äter jag rätt ofta året om. Sill är starkt förknipat med högtider för mig för det är sällan jag äter inlagd sill utöver vid högtider.

Revbenspjäll – Janssons frestelse
Revbensspjäll skulle jag nog inte tänka på om de försvann från julbordet men om jag inte får någon Jansson på hela julen sklle jag nog bli riktigt ledsen. Fast inte lika ledsen som lillasyster blev förra jullunchen (mamma försökte sprida arbetsbördan lite och göra Jansson till kvällen bara och då gick lillasysteryster till affären och köpte en microjansson. Den smakade avskyvärt och sedan fes hon som en dåre (laktosintolerant).


Paradis – Aladdin
Eller egentligen -choklad som choklad. Det mesta slinker ner. Så därför vill vi helst inte ha så mycket godis i present för varken jag elelr sambon har någon karaktär vad gäller sötsaker.

Rullsylta - Pastej
Fast avsaknaden av dem skulle faktiskt inte röra min jul alls...

Glögg – Julmust
Var sak har sin tid. På julafton röstar jag på must men till adventsmyset måste glögg finnas med.

Rödbetssallad – Dopp i grytan
Ha- enkelt! Rödbetssallad är gott på mackan. Dopp-i-grytan är aldrig gott.

Ris a la malta – Risgrynsgröt
Min mamma gillar inte ris à la malta så jag har nog inte ätit det sedan mina farföräldrar gick bort men jag har för mig att jag tyckte att apelsin med gräddig gröt var lite läskigt.

Äpplemos – Senap
Låter lite äckligt att ha äppelmos på skinkan...

Hemma - Borta
Hemma är borta ,för mina föräldrar bor ju inte där jag bor, borta kan också vara hos svärföräldrarna men det känns ganska hemma det med. Hemma i mitt hem kan jag också fira men jag är inte typen som skulle köpa en charter till Kanarieöarna och fira med grisfest och tokfylla.

Utomlands - Sverige
Se ovan...

Ge - Få
Särskilt sedan man blivit äldre. det är kul när man träffar rätt!

Mysteriet På Greveholm - Dieselråttor & Sjömansmöss
Jag börjar helt klart bli gammal. detta låter som ost och fånigt barngodis så jag lämnar det till dem som förstår vad det rör sig om. Jag sägr Albert & Herbert :P

Chokladkalender - Paketkalender
Det fick vi alltid av farmor när vi var små. farmor var dessutom ganska oberäknelig eftersom hon köpte alla presenter hos den lokale Icahandlaren på dekis eller tog dem ur sina egna gömmor (Farmor hade 28 barnbarn och alla fick en kalender var med 24 paket!). Det kunde vara underbara pennor, nötkräm eller tuggummi men lika gärna en kantstött 80-talsljusstake...

Plastgran - Äkta
En gran är en gran är en gran. Plastgran är en missledande betäckning. Det är en dekoration. Den doftar inte, vilket alla allergiker säkert uppskattar i och för sig...

Arne Weise - Ernst
Nej usch Weise, han ger mig dåiga vibbar. Tänker ful gubbe. Ernst är ju så go och värmländskt snäll och så ser han lite ut som långa farbrorn på riktigt (sjukt lång!) och långa farbrorn är alltid bra, väl?

4 kommentarer:

Jul i Laloland sa...

HAHAHAHA, känner ingen tokfisandet (IBS-mage). Åh va roligt.

Och jag är så glad att ha hittat en jämlike i att inte gilla Arne Weise. Av egen erfarenhet VET jag att han är en ful gubbe.
För övrigt älskar jag långa snälla, mysgubbar som Ernst och Lasse Berghagen(Är 186 cm själv så det är alltid trevligt när någon är längre då det inte händer så himla ofta...)

för övrigt var ju din farmor någon slags raketfarmor som gav alla TJUGOÅTTA barnbarn kalendrar. Snacka om att icahandlaren måste ha tjänat pengar på henne =)

Ellinors julblogg sa...

Vilken farmor! 24 presenter till 28 barnbarn. Det är helt otroligt.

Fridolin sa...

Jo hon var en liten krutgumma. Och så var hon en baddare på att återanvända saker. hon sparade gammalt julpapper til lkalendrarna i ett skåp i sovrummet.Om jag minns rätt så rationaliserade hon lite ju äldre man blev, vi kusiner som var över 15 fick faktiskt bara 4 paket, ett för varje söndag men med lite större/dyrare innehåll.

Therese sa...

Mmm, rödbetssallad på smörgåsen är så gott! Gärna ett vörtbröd med ost och rödbetssallad på, det är fantastiskt gott och det jag längtar mest efter såhär års. :)

Jag har heller inte sett de julkalendrarna och din förklaring är superrolig haha!

Och väldigt imponerande av din farmor! Rolig mix av paket också. :)

Jag gillar att du skrev så utförligt, det var rolig läsning! Dig ska jag genast börja följa. :)