tisdag 22 november 2011

Den ofrivillige julmarodören

Ett insnöat tomteland från 2009.















Igår ringde min mamma upp och berättade livligt att min far blivit tomtemördare. Hon berättade en hel massa andra saker också men de faller inte riktigt under ramen för julbloggeri medan detta i allra högsta grad gör det.

Min mor är nästan lika jultokig som jag ( jag har väl fått det ifrån någon). Varje år pyntar hon familjens verandra med kransar, krukor med granris och rosetter och med en balja fylld med mossa, en liten gran och en massa små tomtar och ljus. Ett helt litet tomteland brukar möta en när man kommer dit runt jul.

Supergulligt och fint men det tar en del plats att förvara. Alltså förvarar hon tomtarna i en låda i en av bodarna på gården benämnd "lillstugan". Lillstugan är en samlingsplats för allsköns bråte familjen inte kan göra sig av med. Samtliga systrar har nog förvarat (eller förvarar det erkännes...) något i stugan.

När mina syskonbarn var yngre använde de huset som ett hobbyrum och byggde- troligen med inspiration av julbaljan- ett eget tomteland av masonitskiva och kartong. De tillverkade traktorer av gamla träklossar och tomtar med bomullskägg. I ärlighetens namn var det inte alltid jättelätt att se vad som var tomten eller traktor men alltihop förvarades alltså på samma ställe - i lillstugan.

Skäggis är nu ett minne blott...
För ett tag sedan röjde pappa i lillstugan. Kastade ut gammal bråte som stått och samlat damm i flera år. Det måste röjas då och då för att stugan inte ska utgöra en faorzon för alla som öppnar dörren när sakerna staplats på varandra tillräckligt länge. Sagt och gjort. Han slängde ut all gammal bråte. Barnbarnens bomulls- och papperkladd fick åka ut. Ingen hade ju ändå inte frågat efter det på flera år.

Det gjorde de inte nu heller. Däremot kliade sig mamma i huvudet vid elvakaffet och frågade sig var hon hade gjort av alla tomtarna som hör till trappans tomteland. Far blev alldeles tyst och såg lätt panikslagen ut. Påsen med trassligt skägg som han tagit för gamla bomullsrester var familjens tovade ulltomtar som brukar bo ute i verandans amplar. I botten av dem låg resten av porslinstomtarna som fått flytta ut.


Jag tror inte pappa stod i särskilt hög kurs den dagen. Han lär t.o.m. har erbjudit mamma att åka och köpa nya...

Före massakern.

7 kommentarer:

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Oj oj oj. Äkta make säljes till högstbjudande? Så gissar jag att det stått om din mamma satt ut en annons på blocket...

Anonym sa...

Hade nog sålt till lägstbjudande också just i det läget....Mamma

Helly sa...

Aj aj aj, tufft läge! Men en väldans bra historia! tack för skrattet, pappan! :)

Metronyx sa...

Stackars din pappa när han fick möta din mammas vrede. Slänga julsaker, det är nästan som att häda i kyrkan ha, ha, ha : D

Elins jul sa...

Hej.
Men oj, vad tråkigt för din mamma :( Och din pappa måste ha väldigt dåligt samvete så jag tycker lite synd om honom också. Snällt av honom att erbjuda sig köpa nya :)
Kram

TinaGustafsson.com sa...

Väldans fin balja innan massakern, hoppas det blir lika fint i år fast med nya tomtefamiljemedlemmar.

Jul i Laloland sa...

Åh...vilken fadäs. Men va roligt att läsa ändå ;)