tisdag 22 november 2011

Den ofrivillige julmarodören

Ett insnöat tomteland från 2009.















Igår ringde min mamma upp och berättade livligt att min far blivit tomtemördare. Hon berättade en hel massa andra saker också men de faller inte riktigt under ramen för julbloggeri medan detta i allra högsta grad gör det.

Min mor är nästan lika jultokig som jag ( jag har väl fått det ifrån någon). Varje år pyntar hon familjens verandra med kransar, krukor med granris och rosetter och med en balja fylld med mossa, en liten gran och en massa små tomtar och ljus. Ett helt litet tomteland brukar möta en när man kommer dit runt jul.

Supergulligt och fint men det tar en del plats att förvara. Alltså förvarar hon tomtarna i en låda i en av bodarna på gården benämnd "lillstugan". Lillstugan är en samlingsplats för allsköns bråte familjen inte kan göra sig av med. Samtliga systrar har nog förvarat (eller förvarar det erkännes...) något i stugan.

När mina syskonbarn var yngre använde de huset som ett hobbyrum och byggde- troligen med inspiration av julbaljan- ett eget tomteland av masonitskiva och kartong. De tillverkade traktorer av gamla träklossar och tomtar med bomullskägg. I ärlighetens namn var det inte alltid jättelätt att se vad som var tomten eller traktor men alltihop förvarades alltså på samma ställe - i lillstugan.

Skäggis är nu ett minne blott...
För ett tag sedan röjde pappa i lillstugan. Kastade ut gammal bråte som stått och samlat damm i flera år. Det måste röjas då och då för att stugan inte ska utgöra en faorzon för alla som öppnar dörren när sakerna staplats på varandra tillräckligt länge. Sagt och gjort. Han slängde ut all gammal bråte. Barnbarnens bomulls- och papperkladd fick åka ut. Ingen hade ju ändå inte frågat efter det på flera år.

Det gjorde de inte nu heller. Däremot kliade sig mamma i huvudet vid elvakaffet och frågade sig var hon hade gjort av alla tomtarna som hör till trappans tomteland. Far blev alldeles tyst och såg lätt panikslagen ut. Påsen med trassligt skägg som han tagit för gamla bomullsrester var familjens tovade ulltomtar som brukar bo ute i verandans amplar. I botten av dem låg resten av porslinstomtarna som fått flytta ut.


Jag tror inte pappa stod i särskilt hög kurs den dagen. Han lär t.o.m. har erbjudit mamma att åka och köpa nya...

Före massakern.

Små julförberedelser

I helgen tog jag och sambon en kort promenad efter lunchen ute i skogen vid Mälarens strand. Ja, någon lång hade det inte gärna kunnat vara tal om för min förkylning gjorde att jag fick någon slags läskig slemframkallad andnöd efter den första lilla uppförsbacken. Hursomhelst var vi ute i skogen och klev och jag hittade ett lärkträd. Lärk! Ni vet de där barrträden som blir gula och har helt fantastiskt vackra grenar med små, näpna kottar på. Jag blev eld och lågor. Här skulle det plockas lärk till julgrupperna!

Problemet var bara att lärken var ca 8 m högt. De lägsta grenarna hängde i bästa fall 4-5 meter ovanför våra huvuden. Det var bara att glömma. Hånfullt dinglade de tunna grenarna fyllda av små rara kottar i vinden.

Men skam den som ger sig! Vi fortsatte vår promenad och jag hittade ett lärkträd till. Det var något lägre och låg i ett rätt snårigt buskage men jag kavade in förstås. Jag hade nog kunnat nå grenarna om jag hade velat klättra och bära mig åt men det behövde jag inte. Självfallna kvistar låg spridda bland buskagen så det var ju bara att plocka på. Nu har jag en liten samling lärkkvistar liggande på balkongen.

"-Vad ska du göra med dem",  undrade kärleken. Det vet jag inte riktigt i ärlighetens namn men jag kan tänka mig att de kan få pryda adventsljusstaken eller ett paket eller en blomgrupp eller...En lärkkvist kan användas till mycket kort sagt.

måndag 21 november 2011

Underbara Clara sänder julradio!

Bild lånad från SR:s hemsida
Ni har väl inte missat att Clara Lidström a.k.a Underbara Clara ska sända julradio med start 28 november?  Jag är rätt dålig på att lyssna på radio men jag älskar ju julen och tycker att Claras blogg är helt fantastisk så det här måste jag bara försöka hinna med att lyssna på. Blir lite svårt att göra det när det sänds dock så jag är väldigt glad att webbradio finns.

Botemedlet när man tycker synd om sig själv

Idag är jag hemma från jobbet med hopp om att läka ut den envisa förkylning jag dragit runt med sen förra veckan. Det började med lite kill i halsen och sedan ont i örat. I lördags frös jag och huttrade om vartannat men termometern visade ingen temp. Igår började jag dessutom må illa och få ont i magen. Det vette katten vad det är som händer så idag är jag hemma och lyssnar på snyftig fransk musik och ser på tv-serier på dvd-box. Funderar nu på att ta lite tyngre grejer - lite bra julmusik- det borde väl vara perfekta botemedlet?

måndag 14 november 2011

Julstilar del 5 - Djur och natur

Då var det dags för en ny del i kategorien julstilar. Denna gång är temat "Djur och natur".  Stilen är precis som det låter inspirerad av naturen och de som lever i den. Färgskalan går i de toner du hittar i skogen en kall novemberdag - ockra, brunt, grönt, grått och lite vitt.  Materialen ska andas natur de också så bark och skinn känns helt rätt.

Kruka och ljus från Lagerhaus, övrigt från Granit. Hjort privat :)

Plantera hyacinten i en barkkruka eller servera julgodiset ur en. Soffan gör du julaftonsmysig och inbjudande genom att fylla den med kuddar med djurmotiv. Ugglor, björnar m.m. är heta motiv i butikerna just nu. Släng en fårskinnsfäll över ryggstödet eller lägg ett renskinn på golvet för än mer naturkänsla. Gör stilleben av naturmaterial, vackra grenar, kottar, stenar eller annat vackert du hittar i naturen.

Renfäll från Mio


Låt tända ljus lysa upp rummen. Det finns många varianter som passar bra till temat. Kanske väljer du vackra svarvade träljusstakar, eller glaslyktor som minner om frostig is? Eller så köper du Ikeas vedträdslikannde blockljus eller Mios ljushållare som ser ut som frostnupet ris. 

Ljushållare Mio







Kudde Åhléns
I granen låter vi djuren flytta in. Djurkulor har dykt upp allt mer och mer i butikerna det senaste så du kanske redan sitter på en samling djur att hänga i din gran? Om inte finns flera fina juldekorationer i djurisk form hos bl.a. Åhléns. Dekorera glest med ekorrar, ugglor och hjortar och blanda med vanliga kulor i brunt eller häng glasprismor på grenarna och låt dem gnistra som is!

Kulbilder låndade från Åhléns, Rusta och Ebbes butik.

lördag 12 november 2011

She & Him

Bild lånad från CDON.com
Julmusik är ju perfekt för att få till det rätta myset och julstämningen men själv tycker jag att det kan kännas lite väl extremt att börja lyssna på O helga natt innan det ens är advent och då är det ju bra att ha ett lagom mysigt alternativ.

Min senaste upptäckt i julmusiksväg är att She & Him har släppt en julplatta. Jag är väldigt förtjust i Zoey Deschanel, både i hennes skådespelarinsatser och hennes röst så det här helt i min smak! 

En juligt röd stol!


Vi åkte till en second hand affär i närheten i avsikt att hitta något fint tyg att sy nya gardiner av till köket. Något tyg blev det inte men vi blev fyra pinnstolar rikare. Jag och sambon har länge spanat efter pinnstolar i modell äldre, nytillverkade som gamla på Blocket men de har antingen varit slutsålda eller för dyra. Idag hann vi inte mer än sticka in näsan i affären förrän jag snubblade över tre blå pinnstolar. Jag tittade på prislappen och det var ju nästan för bra för att vara sant- 50 kr /styck! Med lite hjälp av en trevlig expedit hittade vi ytterligare en stol, visserligen i en annan färg och modell men i samma stil.

Stolen var härligt lackröd så det krävdes inte speciellt mycket övertalning för att övertyga mig. Jag föll pladask. Nu gäller det bara att övertyga sambon om att det inte alls är något konstigt att ha stolar av olika färg i köket. Förhoppningsvis innebär det i alla fall att furueländena snart är ett minne blott. Den julröda stolen är redan en favorit i alla fall!




fredag 11 november 2011

Fönstertittaren har upptäckt att...

...folk i grannskapet har börjat jula till det  i fönstren.

Ja, jag vet att jag är hemsk men jag kan liksom inte låta bli. På vinterhalvåret blir jag lite av en fönstertittare. Jag tror att jag har bekänt detta här på bloggen tidigare. Egentligen är jag kanske fönstertittare året runt. Nu handlar det inte om voyeurism eller så. Nej, jag skulle bli oerhört generad om jag faktiskt skulle råka se någon. Mitt fönstertitteri drivs av inredningsintresse (möjligen ett osunt sådant) men jag tittar och glor på folks balkonger och fönster och tänker för mig själv:  "Snygg gardin, jädrans fin ljusslinga" osv. Särskilt hos en granne (som också har den goda smaken att låta persiennerna vara uppdragna fast hon bor på nedre botten) ser det vansinnigt mysigt ut. Hela sommaren var uteplatsen fylld med växter och när man går förbi ser man att de har fina lampor, växter och rara ljusslingor som glimmar inne i rummet året om. Som ett alldeles bedårande dockskåp.

Så på vägen upp från parkeringen upp till huset under veckan har jag upptäckt att det är rätt många som redan har förberett sig för advent med adventsstjärnor och ljusstakar och med ljusslingor på balkongen. Den första adventsljusstaken siktade jag faktiskt redan i mitten av oktober. Lite väl tidigt tycker jag personligen men var och en gör ju som de behagar och det såg  ju faktiskt mysigt ut.

Själv funderar jag på att sy mig ett par nya julgardiner. Jag ser framför mig ett rött tyg med vitt mönster, lite liknande det här från Klippan men tips på billigare varianter mottages tacksamt!

Bild lånad från Klippan

tisdag 8 november 2011

Vecka med mycket julkul

Bild lånad från Falbygdens ost.














Förra veckan hade jag några dagars efterlängtat jullov. (Ja, några dagar vi lärare har ju tyvärr inte hela veckan ledigt även om jag önskade det). Lovdagarna spenderade jag hos mor och far och förutom att träffa släkten och äta (mest hela tiden faktiskt) så tog vi en tur till ett av Sveriges stora julmeckan -Falbygdens ost.

Falbygdens ost har ni säkert sett i ostdisken men att köpa osten i ursprungsbutiken är ändå lite speciellt. Särskilt om man är en julfåne. Butiken består nämligen av en (stor) del ostbutik och en del (lite mindre) julprylsbutik.

Redan utanför butiken bjuds det på mycket julkänsla. En stor mekanisk tomte kryper ur skorstenen, skyltfönstren är fyllda med granar och konstgjorda renar. När man kliver in blir det än bättre, om man gillar ost alltså och det gör ju jag!

Jag köpte massa ost. En stor bit äkta parmesan, importerad förvisso, men till ett ruggigt bra kilopris, vidare köpte jag två sorters potkäs -en med tranbär och en med kummin, en rökt ost, en bit whisky cheddar och en eldigt stark hårdost till svärföräldrarna.

Ett roligt inslag i ostdisken var att man själv kunde smaksätta sin ost med valfri alkohol med hjälp av en slags stor spruta. Det vågade inte jag mig på för jag tyckte det verkade vanskligt men man hade ju säkert fått hjälp om man hade sagt till i den manuella disken. Nu gjorde inte jag det utan studsade istället in i trängseln bland julpyntet.

Falbygdens ost har ett rätt så stort utbud av julsaker. Faktum är att jag såg att en del kunder kom dit enkom för att köpa porslinstomtar. Jag är inte så fascinerad av tomtar just men jag dreglade ändå lite över vackra julkulor, pappersänglar och fnissade åt ljuden från den snarkande tomten som låg på loftet ovan butiken och sov. Däremot tyckte jag att julsakerna var lite för dyra så jag köpte inga. (Jag har heller ingen plats för dem i och för sig...)

Efter Falbygdens ost styrde  i vår kosa till Skövde där jag och mamma inspekterade både Rustas och Ica Maxis julsortiment. Inte så illa måste jag säga! Rusta är väl kända för sitt pynt men Ica Maxi överraskade med en hel del de också. Särskilt på julkulefronten fanns det en hel del.

Jag hade dock siktat in mig på att titta på några glaskulor i form av flugsvampar som jag hade läst om men det blev inget köp. En del av svamparna hade en otroligt ful form, inte alls sådär bulliga och gulliga som jag vill att de ska vara så det fick vara. Det var faktiskt ett återkommande minus. En snygg julkula såldes tillsammans med en annan kula som antingen var i en helt annan stil eller ful. Jag undrar just om det är ett medvetet drag från Ica? Om man fastnar för en paket med två snygga och får med två helt omatchade kulor måste man ju köpa fler förpackningar eller inga alls för all del...

Roligt var det i alla fall att få sig så här mycket jul till livs på en gång!