lördag 31 december 2011

Jul i förorten


I förrgår var vi hembjudna till sambons föräldrar på middag och som vanligt bjöds det på god, god mat. För en lantunge som mig är det lite speciellt med julen i förorten. Det är till att börja med mycket hemtrevligare än det kanske låter. Höghusens fönster glimmar i mörkret och om jag vore barn än skulle jag kanske räkna adventsstjärnor.  Det skulle bli många. Riktigt många. Nu nöjde jag mig med att fota husen i mörkret istället. 


Utanför porten till svärföräldrarnas hus står en gran och i hissen hade någon dekorerat, att någon tagit sig tid och pimpat hissen. Sånt gillar jag även om i ärlighetens namn tycker att dekorationen i sig är rätt ful.
Själva lägenheten var också pyntad så klart och i år hade även svärföräldrarna skippat granen. Den tar mycket plats tycker de så istället hade de en liten julgran i plast. Jag måste ju säga att den inte ger mig mycket julkänsla men den andas nostalgi.

Jag hade precis en sån här liten ful (möjligen något tufsigare) plastgran när jag var liten som jag hade ärvt efter gammelfarmor. Mina syrror fick också en, gammelmormors gamla. Den var ännu värre med kulörta ljus. Mamma tyckte att de var apfula men vi var glada över smågranarna. Fast bäst tyckte jag nog ändå om när vi fick en egen äkta gran i miniformat. Den luktade ju gott också.

 Till middag hade svärmor dukat med finporslinet och kristallglasen som kommer fram till jul och överallt stod amaryllisar i blom. Jag tror att det är hennes favoritblomma i juletid.

Menyn bestod av entrecôte, potatisklyftor med goda såses och aromsmör som tillbehör och sedan fick vi glass med bär. Gott !



















Den här filuren måste jag ju bara visa er också! Är den inte fantastisk? Detta är alltså en lampa i form av en papegoja. Kvällstid ser den ju nästan lite evil ut och den är ju sjukt kitschig men ändå cool på något vis. Eller vad säger ni?










Och så måste ni ju se detta förstås. Ett hus i amerikanska södern? Nej, detta är en julutsmyckad villa i Stockholmsförorten Mälarhöjden. Vi har åkt förbi huset rätt ofta sen vi flyttade ut från stan eftersom det ligger på vägen till sambons föräldrar och för varje år blir det fler och mer dekorationer. Snyggt? Njäe, säger jag som mest gillar vita ljus i granar men jag tycker att de ska ha plus för att de orkar bry sig och bjuder till lite extra vid jul.


fredag 30 december 2011

Mellandagarna

Väl hemma igen har jag mest bara slöat, med undantag för lite tvättande inför den förestående resan. På nyårsdagen åker jag till Göteborg igen för att därifrån ta mig vidare med min Frankrikereskamrat till Paris. Vår tanke var att vi skulle njuta av det sista juldekorationerna och shoppa loss på mellandagsrean. Om vi nu hade varit lite bättre pålästa om franska reor så hade vi upptäckt att de inte börjar förrän runt den 11 januari men vi ska nog kunna roa oss ändå...

Hursomhelst har det varit lata dagar med lugna morgnar och mysiga kvällar i soffan med tända ljus och häromkvällen också glöggdrink och nostalgi-tv med Stig Helmer (Snowroller).
I förrgår gjorde vi också ett besök på Myrorna i Ropsten som vi ofta besökte när vi var nyförälskade och bodde i stan. Tyvärr blev jag grymt besviken. Stället har blivit hippt verkar det som. Dussintals bilar stod utanför och priserna har blivit väl tilltagna. Fynd var väl svårt att göra i alla fall.  Dessutom fanns inte porslinavdelningen som var så stor och fint skött längre och det var ju en missräkning eftersom vi är på jakt efter fler "Fasan/Asian Pheasants" tallrikar.

Inte heller fanns de lite lätt förvirrade människor som arbetat där tidigare kvar heller. De var ersatta av trendigt klädda snubbar, varav en överdrivet glatt meddelade att han var där i samhällets tjänst för att hjälpa dig... Gör mig en tjänst och låt mig va', tänkte jag. Nu låter jag bitter, jag vet, men jag har sett den där skitnödiga trendkänsligheten ta över i stort sett hela Södermalm innan vi flyttade därifrån och nu ska den alltså också in på Myrorna. När jag jobbade extra på ett stödboende för hemlösa missbrukare så åkte brukarna till Ropsten för att handla nya kläder för att de fick mycket för pengarna. Det får de knappast nu. Man får hoppas att Myrorna får in mer pengar på sin nya målgrupp så att de kan göra nytta på det viset. Jag lyckades i alla fall hitta två gardinlängder med 60-talsmönster i grönt och blått och en söt liten duk för det facila priset 60 kr så gardiner är väl otrendigt! Duken skymtas på bilden nedan. Bättre bilder kommer att komma senare.






torsdag 29 december 2011

Annandagen














Julen innebär mycket mat hemma hos oss. Så även på annandagen. Mamma brukar förbereda kalkon någon av juldagarna men eftersom min äldsta syster också fyller år denna dag så var vi bjudna på julbord hos henne vid ett-tiden.

På förmiddagen kom också en av mina farbröder och hans fru på julfika. De ville gratulera mig i efterskott och det var mysigt att träffa dem eftersom vi ses så sällan nu. Jag bodde ju nästan hemma hos dem när jag var liten. Jag fick en fin cellofanpåse fylld med god olja, vinäger, marmelad, lemon curd och kex och ett vackert fat.














Till kaffet bullades det upp med saffransbullar, saffranskaka, pariserbröd, russinkakor, pepparkakor och min favorit mandelmusslorna. Mandelmusslor hör julen till tycker jag. Mamma fyller dem med körsbärssylt, toppar med grädde och marsipantomtar.



På kvällen kom båda småsystrarna hem men då var alla (utom yngsta systerns om jobbat) så trötta på julmat att det blev fläskytterfilé med klyftpotatis, bönor, sallad och goda såser till istället och sen blev det mer paketöppning innan det var dags för sängen.

Juldagen

Juldagens morgon fylldes av blandade känslor. Vi väcktes försiktigt av pappa som ursäktade sig för allt spring i rummet på morgonen (som vi för övrigt inte märkt av) men han hade vaknat av att det smällde högt flera gånger på morgonen (vilket vi inte hade hört) och när han tittat ut (genom vårt fönster som vetter åt hållet där det lät) så såg han genom skogen att ett av grannhusen stod i högan låga.

Vi känner inte dem som bor i huset, de hade inte bott där så länge,  men de har många barn så det är klart vi blev oroliga. Alla i familjen hade dock klarat sig ut utan skador men hela huset brann ned till grunden. Jag känner verkligen med familjen som blev av med allt, t.o.m bilarna som stod i trädgården strök med.

När vi gick förbi senare på dagen när vi tog vår juldagspromenad och det enda som stod kvar var ett uthus. Det kändes konstigt att ett hus som stått där hela ens uppväxt försvunnit. Vi gick ju förbi det dagen innan när vi var ute och gick. Det visade sig vara en gammal glimtändare till en frysbox som antänt huset. Hemskt men samtidigt var jag lite lättad att det inte var en adventsljusstake för då hade pappa garanterat mörklagt hela julen...


Men juldagen innebar ju också julefrid och julefröjd för vår del. Den ena av mina äldre systrar kom på besök med sin familj så vi åt julbord än en gång och sedan busade jag med syskonbarnen. Vi träffar ju dem inte så ofta så det gäller att passa på.

Minstingen var alldeles julrusig. Han ville inte äta utan bara leka med "Star Wars" (en liten Darth Wader figur med ljus under fötterna) samt klättra upp i trappen och tala om för alla att nu "är jag större än dig!"När hela julbordet dukats undan kom han visst på att han var lite hungrig ändå då gick det att lura i honom två köttbullar och en prinskorv. Storasyrran var mer sansad och satte med liv och lust igång med pysselboken hon fått av oss och höll igång både sin mamma och min sambo med räkning.

Julaftonen

Vi kom ner till mina föräldrar på kvällen den 23. Mamma hade köpt räkor, hummer och pappa hade inhandlat en flaska vitt vin så det blev en riktigt lyxig inledning på julen. Efter skaldjurskalaset hjälptes jag och mamma åt att klä granen under mycket fniss (Jag tror att vinet kan ha haft en viss inverkan här) då det var lite klurigt att får till belysningen. Mamma bytte nämligen ut den tradtionella slingan mot småljus förra året och jag måste säga att det är riktigt sött, det glimmar liksom mer men att försöka få dem att sitta jämnt är ju ingen idé. Fin blev granen i alla fall tycker jag.

 Själva julafton inleddes med en rejäl frukost tillsammans med mamma, pappa och min mellansyster och hennes sambo. Mamma dukade upp med nybryggt kaffe, hembakta lefsor, svågerns vörtlimpa,  sillsallad, julskinka, inlagd sill och allt möjligt gott.

Efter denna brakfrukost spelade vi TP och snaskade i oss en Paradisask medan mor och far uträttade lite ärenden inne i stan. Därefter drog syster-yster och hennes käresta vidare för att fortsätta fira jul i svågerns föräldrahem och jag och sambon tog en promenad före julmiddagen.

Återigen dukades det upp en massa gott och jag mumsade i vanlig ordning i mig liiite för mycket så att jag hamnade i paltkoma och fick lägga mig på soffan och se på Kalle och hans vänner.



Lite konstigt kändes det att vara den enda systern hemma på julaftonskvällen men det är väl så det blir nu när vi alla är vuxna och håller till på olika håll.

Traditonsenligt åt vi risgrynsgröt och skinkmacka på kvällen. Katten gillar också risgrynsgröt så hon fick slicka rent grytan och eftersom yngsta systern hade oturen att arbeta uppdaterade vi henne via mms om hur kvällen fortskred och om hennes hjärtegull kattens förehavanden.

Det är gott med risgrynsgröt!

Tomten är väl så gott som avskaffad sen ett par år tillbaka så efter Karl Bertil delade jag ut paketen och sedan var det slött soffhäng med fri tillgång på knäck, wienernougat, frukt och nötter samt en liten likör i glaset som fick avrunda kvällen.

En till som blev däst av julbordet.



Julat föräldrahem

Om vi led julstämningsbrist på hemmaplan så blev vi botade så fort vi kom till mitt föräldrahem. Mamma är väldigt bra på att välkomna julen och gästerna och hade som vanligt pyntat i varje vrå.














Julmyset börjar redan vid entrén. Sedan verandan byggdes om hänger det ljus både i taket och blomlådorna under fönstren är fyllda med ris och små ljus. Dessutom hade julbaljan återskapats med hjälp av nya invånare.


Inomhus glimmade stjärnor och ljus. Pappa grymtar varje år om att det går mycket el och att han minsann fått lära sig på brandkursen om hur brandfarliga ljusstakarna är men jag tror han tycker att det är mysigt trots allt.

Det är så härligt varmt och skönt hemma hos mamma och pappa eftersom deras hus är veduppvärmt. Det blir en helt annan värme när man eldar i spisen. Skönt!




Roligast är det att gå runt och se om det har dykt upp något nytt pynt. Nytt för i år var den här stjärnslingan som kantar öppningen från matrummet till köket och den matchande stjärnan på fot i köket. Fint tycker jag!






I den här hyllan får de flesta gamla hederliga julsakerna plats. Tyvärr har tydligen min favorit den gamla tomten med en kruka i form av en flugsvamp strukit med men som ni ser lider inte mor och fars någon tomtenbrist ändå. Sötast är nog tomtarna och miniluciatåget ni ser på hyllan längst ned.

onsdag 28 december 2011

Dan före dopparedan















sprang jag runt och packade väskan, planterade hyacinter och paketerade lite raskt kola och knäck som jag kokat dagen innan när jag upptäckte att vi hade en massa grädde som skulle få förfaras om jag inte tog hand om den. Jag övertalade också sambon om att vi faktiskt var tvungna att städa in julen lite även om vi skulle vara borta hela julhelgen. När det var gjort drabbades jag av lite sorg igen över att vi inte skulle ha någon gran så då rev jag ner pyntlådan och turbopyntade hemmet med några av mina favoriter. Det kändes lite fånigt just då eftersom vi åkte hemifrån ca en timma senare men det var faktiskt mysigt att komma hem och känna hyacintdoft i hallen och se tjocka ängeln så fort man klev över tröskeln.



torsdag 22 december 2011

Smygstart på julen

Igår kom sambons familj över för att fira min trettioårsdag i efterskott och för att överlämna julklappar i förskott. Däremot fick den traditionella julmaten vänta. Vi bjöd på trerätters med inspiration från det italienska köket istället. Köttbullar, sill, Jansson och skinka brukar man ju ändå få i sig tillräckligt av under självaste julen.

Vi bjöd på kall vinglögg som välkomstdrink. Det är faktiskt mycket godare än det låter och smakar ungefär som en gott, lite sötare och kryddig variant på sangria om man serverar den med mycket is och apelsinskivor, vilket vi gjorde. Läskande och gott till salta tillbehör och inte lika kvalmig som varm glögg kan bli.














Vi började med gott bröd, grissini, bresaola, salami och serranoskinka( snålade ur när jag såg priset på parmaskinkan),  blandad sallad med fänkål och goda oliver, bredbar chèvreost och pesto framdukade i små skålar så att varje person fick plocka ihop vad de ville ha.



Därefter serverade vi frikadeller i krämig tomatsås med spaghetti  som toppats med mycket grönt och parmesan.

Efterrätten bestod av vaniljpannacotta med hallonpuré på toppen och blandad färsk frukt (apelsin, kiwi, fikon och björnbär). Måste skryta lite och säga att fruktfatet blev sjukt snyggt! Appropå fat så får ni gärna lägga märke till den fina julklappen jag fick av min chef- ett blått serveringsfat från Mateus. (på bilden fyllt med charkuterier).



PS. Om ni undrar var huvudrätten tog vägen så hamnade den i magen innan någon kom på tanken att föreviga den men här har ni har receptet i alla fall Frikadeller i tomatsås.

onsdag 21 december 2011

Ett smärtsamt beslut

Vi har tagit ett smärtsamt beslut. Vi kommer inte att ha någon gran i år. Sambon är lagom road om man inte får hugga den själv och det finns det ingen möjlighet att göra nu. Själv känner jag mig lite snuvad på konfekten men inser att det oförnuftiga i att slänga ut ett par hundralappar på en gran som vi knappt kommer att få se eftersom vi ska fira julen nere hos mina föräldrar och sen kommer vi ju bara vara hemma tillsammans några dagar innan jag ska åka till Paris med en väninna.

Ni får hålla till godo med en bild av 2009 års gran, som var ett av de finaste exemplaren jag har sett. Pyntningen hade ju ändå blivit densamma, traditionell som jag är... ;)


Uppochnerpåvändavärlden

Det här året har varit ett riktigt skitår om man ser det ur julmyssynpunkt. Jag har, ursäkta uttrycket, haft häcken full hela december. Julförberedelserna har liksom inte fått plats. Här har det inte bakats några pepparkakor eller kokats någon knäck. Vi ska ju snylta på andra hela julen så det har inte känts som om det är någon mening att stressa med det också. Jag är väldigt glad att vi åkte bort på min 30-årsdag så jag inte behövde rodda med en stor fest också innan jul. Men nu har jag gått på jullov. Har jag tur hinner jag få ihop alla julklappar innan dopparedagen...

torsdag 15 december 2011

Snälla tomten...

Jag fyller trettio si sådär en vecka före jul. Följaktligen har folk frågat mig till höger och vänster vad jag önskar mig. Ingenting har jag kommit på då men häromdagen upptäckte jag att jag faktiskt behöver en hel massa saker så om nu tomten har fantasibrist så kan han ju alltid kika in här.

Jag upptäckte t.ex. att vi skulle behöva nya skålar, så stora att man kan äta filmjölk eller soppa ur dem. De vi har är ena kantstötta och repiga jäklar från Ikea så de här pastellfärgade sötnosarna från Nordal vore hemskt välkomna. Gärna en i varje pastellfärg som på bilden. (Den svarta kvittar).

Jag skulle också behöva en necessär modell mindre. De här från Ceannis är sjukt fina. Hade en väska i samma mönster som jag älskade tyvärr höll den inte så bra för att kånka lärarmateriel i fram och tillbaka till jobbet...
Jag skulle också behöva en liten snygg axelremsväska i brunt eller möjligen svart skinn. Den jag har nu är låset trasigt på men i brist på annat springer jag ändå runt med den och känner mig orolig för att tappa ut innehållet. Jag skulle också vara glad för ett set med matchande vantar, mössa och halsduk. Gärna mönstrade men i dova färger. Just nu hittar jag bara trasiga HM onesize fingervantar och sladdriga gamla halsdukar som jag knappt kan med att använda eller färgglada fina som skär sig till allt jag äger och har...Jag är svag för traditionella mönster. Norskt och Lovika = ♥

Bastoppar är en annan välkommen present. Mina toppar tenderar nämligen alltid att vara utslitna eller i tvätten. Tunna toppar med långa ärmar med lite djupare (inte kvisa-klyftan-djup) rund eller v-formad ringning är därför alltid välkomna.

Men mest av allt vill jag ha julefrid, födelsedagsmys och träffa min nära och kära !

lördag 10 december 2011

Värd ett besök!

För er inbitna julbloggare så är nog detta gammal skåpmat och inte ny information om du inte redan har hittat till IKEAS blogg Livet hemma så tycker jag att du ska ta och kika in. IKEA bloggar, i samarbete med vanligt folk, om tips för hemmaprojekt du enkelt kan göra. Nu i jultider vimlar det av inspiration för oss julnördar så surfa dit!

söndag 4 december 2011

Julautist

Att julen står för tradition och därmed upprepning av vissa saker är kanske ingen hemlighet men för varje år jag håller bloggen igång blir jag pinsamt medveten om hur extremt traditionsbunden jag verkar vara. Jag sätter upp samma gardiner, lagar samma godis, baka samma bullar och köper samma blommor. Ni ska veta att det var revolutionerande för mig att köpa en blå hyacint förra året och guess what - i år har jag gjort det igen!


Igår kokade jag in päron i saffran och annat gott och fotade för att färgen blev så läcker men sen kom jag på att ni fick exakt samma recept förra året så nu struntar jag i att skriva något mer om dem. Men visst blir de väldigt vackra?

Andra advent

Förra helgen försvann i ett nafs. Jag hann inte ens få upp alla adventsstjärnorna i tid  och nu är det redan andra advent. På diskbänken står en hyacint som inhandlades för en vecka sedan och doftar för fullt - i sin fula blå plastkruka. Men i veckan fick jag i alla fall upp julgardinerna i köket och julstjärnorna som traditionsenligt inhandlats ger mycket julstämning till köket. Jag måste också säga att jag är extra nöjd med våra "nya" stolar från Erikshjälpen. Den röda, som omedelbart blev min favorit, förhöjer julkänslan tycker jag.  Så mycket att jag var tvungen att fotografera alltihop idag. Observera gärna också samlingen glöggflaskor ner till vänster...

Fantastiska frön














Om du tror du att solros- och sesamfrön passar bäst som fågelmat så har du fel, men så dum är väl ingen? Jag smakade det här "knäcket" först hemma hos mamma som också gav mig receptet. Det är ljuvligt gott och dessutom väldigt behändigt att göra och det gillar ju jag. Ingredienserna hittar du i de flesta välsorterade butiker. Brödet passar bra att göra en dag när du har mycket tid för tiden för torkningen har visat sig kunna variera en hel del.

Fröigt knäckebröd
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön
2 dl pumpafrön
1 dl krossade linfrön
1 tsk salt
6,5 dl vatten

Sätt ugnen på 150-160 grader. Blanda ingredienserna. Bred sedan ut smeten på tre bakplåtspapper. Platta ut smeten tunt på hela plåten. Låt plåtarna stå i ca 70 min i ugnen (OBS! kan ta längre tid ). Byt plats på plåtarna ibland. När knäcket torkat och fått lite färg är det dags att ta ut det. Låt det svalna och bryt sedan i lagom stora bitar. Njut med lite god ost  ovanpå eller med smör eller bara som det är! Eller ge bort det i julklapp till någon du tycker om, vackert inslaget i cellofan eller i förpackat i en snygg burk.

fredag 2 december 2011

Eftersatt blogg

Det här kan vara den mest eftersatta julbloggen just nu men det händer så mycket annat i livet  att tiden helt enkelt inte räcker till och när jag väl har tid för datan är jag inte alls sugen (mycket beroende på allts skrivande på jobbet). Jag följer er dock er andra julbloggares förberedelser med glädje och hoppas att ajg snart har tid för julmys också.