söndag 21 december 2008

Mintkyssar

Mintkyssar är något av en klassiker på vårt gottebord. Mintpastillerna är lättgjorda och känns uppfriskande intill de andra, ofta rätt gräddstinna julgotterna. Visserligen består mintpastiller mest av socker men minten bidrar med fräschör och dessutom är de söta att se på. Jag brukar göra rosa och vita men här finns utrymme för variation beroende på vilken karamellfärg man har hemma. Så här gör du dem:

Mintkyssar ca 60 st
2 äggvitor
500 g florsocker
2 droppar pepparmyntsolja
ev. 2 droppar karamellfärg
ca 50 g mörk blockchoklad

Vispa upp vitorna en aning med en gaffel. Rör ned florsocker och pepparmyntsolja och blanda tills du fått en smidig deg. Om du vill färga pastillerna tillsätter du nu karamellfärgen. Jag delade degen i två delar och färgade bara den ena hälften. Rulla massan itill kulor och lägg dem på smörgåspapper. Platta till dem lätt. Lägg dem torrt och varmt att torka i 1-2 dygn. (Tar oftast två dygn enligt min erfarenhet om man inte gör dem väldigt tunna). Smält blockchokladen över ett vattenbad och lägg sedan en klick choklad i mitten av varje pastill med hjälp av en tesked. Förvara mintkyssarna torrt i en burk med smörpapper emellan.













Mintkyssar på tork i väntan på choklad

Inga kommentarer: