onsdag 24 december 2008

GOD JUL!

Så var den då äntligen här. Julen som vi väntat på. I vardagsrummet står granen klädd. (Den blev faktiskt riktigt söt när julgransprydnaderna kom i). Kylskåpet dignar av julmat och hyacinterna doftar i vardagsrummet. Nu är det dags att skörda frukten av allt julstökande. Ät, njut och umgås med dem du älskar!

God Jul & Gott Nytt År på er allihop!

Favoritpynt i urval















Här kommer lite bilder på vår lägenhet i juleskrud. Längst till vänster ser ni julkrubban som hängt med sedan jag fick den i present av mormor och morfar när jag var liten. Den är en av mina favoritjulsaker och får koma fram varje år. En annan favorit är tjocka ängeln som skymtas jämte julgruppen nere till vänster. Annars är julblommor det bästa pyntet. Jag äslkar verkligen vår djupröda amaryllis. Längst ned till höger syns kandelabern som jag fyndade på Myrorna. Jag trädde julkorten på sidenband och hängde mellan ljushållarna. Det blev rätt fint tycker jag och dessutom kan man lätt se vem som skickat dem p ådet här viset.

Julstök och pynt

Det julstökades rejält här igår. Jag började morgonen med att laga revbensspjäll och bruna bönor (ja,bruna bönor -jag är från Västergötland). Sedan ugnsbakade jag skinkan och det tog en evig tid. Jag hann både lägga in sill, skära sillsallad och göra en Jansson under tiden. Sedan var det dags att klä granen och skura av köket efter dagens härjningar. Vid det laget var klockan rätt mycket ( vi lade oss klockan kvart över ett) men envis som jag är moppade jag golven och satte upp det sista pyntet för jag gillar verkligen att komma upp på julaftons morgon när det är rent och fint. Nu är det bara att njuta av det hela. I alla fall tills det är dags att dra igång med jullunchen!

söndag 21 december 2008

Det är skillnad på gran och gran...

Någon gång runt Lucia erbjöd sig svärfar att hämta gran med oss. Tyvärr skulle vi båda jobba. Svärfar som är en snäll man frågade om han skulle ta en gran till oss med. Vi sa nej tack och tänkte att vi själva skulle hitta den perfekta granen. Jaha, sa svärfar som åkte iväg till skogen och kom tillbaka med gran och, meddelade han, en hemsk förkylning. Tur vi slapp det tänkte vi och idag på vår lediga dag åkte vi ut till kompisen på landet som äger en massa skog. Han tog med oss till ett ställe där han hade sett många granar i lagom storlek. Det fanns det för all del, men några skönheter var det verkligen inte. Antingen var det klena eller så var de ojämna. Jag såg hur kompisen otåligt började skrapa med fötterna där vi gick runt och ratade gran efter gran. "Ska vi fortsätta längre in då?", försökte han prövande och jag kände mig plötsligt otacksam och omständlig så jag började om igen titta på en gran jag tidigare räknat bort och tänkte att den kan nog ändå bli rätt söt. Vi slog till.

Jag kände mig glad och nöjd över att ha hittat det vi sökte. På hemvägen stannade vi och julhandlade innan vi skulle återgälda svärföräldrarnas bil som vi lånat för ändamålet. Så kom vi tillbaks till stan och gick upp för att lämna nycklarna och då fick vi se vad vi gått miste om! Svärfar hade nog hittat den finaste och präktigaste gran jag sett på flera år. Välväxt, tät, jämn med tjocka barr. Ett riktigt praktexemplar helt enkelt. Jag måste erkänna att jag ångrade lite att vi inte låtit honom hugga oss en gran också, men enligt min erfarenhet kan även den mest alldagliga ruska bli fin med lite pynt. I alla fall hoppas jag på det...

Rödkål

Rödkål är ett trevligt inslag på julbordet tycker jag, särskilt som där ofta råder inflation av proteiner och fett och grönsakerna hamnar i skymundan. Den här sötsyrliga kålen passar bra till både köttbullar och revbensspjäll och eftersom den går bra att frysa kan man lätt förbereda den i förväg.














Rödkål en himla massa
ca 1 kg rödkål
1 stor gul hackad lök
3 röda juläpplen med mycket smak
1,5 tsk salt
4 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
2,5 msk svartvinbärssaft (eller socker och vinäger)
ev. 0,5 msk vinäger
ca 2 msk smör

Strimla rödkålen fint. Hacka löken. Riv äpplena. Fräs löken länge, 5-10 min, i smör. Tillsätt kål och äpple. Blanda väl och krydda. Låt det hela koka under lock i ungefär en halvtimma. Smaka av med svartvinbärssaft. Jag tycker om när kålen är lite syrlig så jag tillsatte lite extra vinäger.

Chokladtryffel till gottebordet














Den här chokladtryffeln är superlätt att röra ihop. Jag tycker det är fint att spritsa ut den i små färgglada formar men man kan också rulla små kulor som man sedan pudrar med kakao eller florsocker. Jag använder konjak som smaksättning men den kan man förstås variera efter smak.

Chokladtryffel ca 40 st
1 dl grädde
250 g mörk choklad med hög kakaohalt
1 msk konjak (eller whisky/vaniljsocker/kardemumma/snabbkaffe/vad annat du föredrar)

Hacka chokladen. Koka upp grädden. Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Tillsätt smaksättning. Rör om och låt svalna en aning om du ska spritsa ut smeten. Ska du rulla bollar kan du låta den stelna ytterligare men tänk på att smeten stelnar rättså fort i kylen! Fyll spritspåsen och spritsa ut tryfflarna i små folieformar eller direkt på ett bakplåtspapper.

Mintkyssar

Mintkyssar är något av en klassiker på vårt gottebord. Mintpastillerna är lättgjorda och känns uppfriskande intill de andra, ofta rätt gräddstinna julgotterna. Visserligen består mintpastiller mest av socker men minten bidrar med fräschör och dessutom är de söta att se på. Jag brukar göra rosa och vita men här finns utrymme för variation beroende på vilken karamellfärg man har hemma. Så här gör du dem:

Mintkyssar ca 60 st
2 äggvitor
500 g florsocker
2 droppar pepparmyntsolja
ev. 2 droppar karamellfärg
ca 50 g mörk blockchoklad

Vispa upp vitorna en aning med en gaffel. Rör ned florsocker och pepparmyntsolja och blanda tills du fått en smidig deg. Om du vill färga pastillerna tillsätter du nu karamellfärgen. Jag delade degen i två delar och färgade bara den ena hälften. Rulla massan itill kulor och lägg dem på smörgåspapper. Platta till dem lätt. Lägg dem torrt och varmt att torka i 1-2 dygn. (Tar oftast två dygn enligt min erfarenhet om man inte gör dem väldigt tunna). Smält blockchokladen över ett vattenbad och lägg sedan en klick choklad i mitten av varje pastill med hjälp av en tesked. Förvara mintkyssarna torrt i en burk med smörpapper emellan.













Mintkyssar på tork i väntan på choklad

fredag 19 december 2008

Födelsedagspresenter

Jag fyllde år igår och fick, förutom tårta, en massa presenter. Bl.a. en alldeles underbart fin, vit azalea på stam av vännen som har koll på vad jag gillar. En kokbok från kompisen som vet att jag gillar att laga mat. Sambon gav mig en fin grå cardigan men tyvärr var den för kort i ärmarna (men lagom i övrigt vilket var lite skumt) så den måste jag åka och byta. Av svärföräldrarna fick jag en flaska vin och den vackert dekorerade krukan som ni ser ovan. Eller baljan. Tydligen användes en liknande modell som tvättbalja i finare hem under 1700-talet om jag förstod rätt. Detta är en kopia inköpt på Stockholms Stadsmuseum. Svärfar hävdar med bestämdhet att man inte bör ställa blommor i den eftersom man då, glaserad och dekorerad som den är även inuti, skulle repa insidans glasyr men jag tycker nog att blommor skulle göra sig fint i den... Just nu vilar ett kilo röda äpplen som vi fick med krukan däruti men det är ingen optimal fruktskål eftersom den är så djup. Jag kan tänka mig att frukten längst ned lätt blir skämd. Vad skulle ni använda en sån här till?

Jag fick också den här lilla ängeln av svärmor och jag tror den var köpt i en verkstad för människor som arbetstränar. Jag tycker ängeln är rätt söt på ett litet prilligt sätt och hon kommer definitivt göra sig bra med mina andra, lite lustiga änglar, som ni kanske kommer få se lite senare när de har fått komma fram ur sina lådor. Hon ser lite mallig ut tycker jag.

Julgransmattan














Kom på att jag helt glömt bort att visa den fina julgransmattan som kom med posten från mamma i början av veckan. Materialet är gutesäck och ullgarn och mattan pryds av fyra tomtar, omgivna av domherrar och granris. Juligt värre! Visst är den söt?

Att göra lista för helgen (och till viss del för dagen)

shoppa julklappar
plantera julblommor
köpa julgransfot
ev. köpa toppstjärna/spira
byta födelsedagströjan vars ärmar var för korta
ta hand om det enorma tvättberget
handla julmat
hämta gran
laga rödkål
laga maten som går att förbereda
göra mintkyssar
göra chokladtryffel
baka mandelmusslor
storstäda

Jag tror inte att jag behöver oroa mig för hur jag ska få tiden att gå i alla fall...:)

Julstress

Jag tyckte jag var så välplanerad i år. Jag skrev listor över vad som behövdes göras för länge sedan. Jag hade gott om tid. Sedan fick jag en hel del skolvik. Det har varit jättekul men de senaste veckorna har jag jobbat nästan heltid och när jag har kommit hem om eftermiddagarna har energin gått åt till vardagsbestyr. Det har inte blivit mycket julpyssel här då. Den här veckan har dessutom kvällarna varit fullbokade. Det har varit träning, fika med kompisen innan hon reser låångt bort över julen, middag med lärarkollegorna, födelsedagsfirande och igår även en arbetsintervju. Det är som att allt ska ske innan dopparedagen.

Dagens plan är att ge sig ut på stan och shoppa de sista julklapparna, tidigt innan alla andra julstressade människor hinner ut helst. Problemet är bara att jag fortfarande inte vet vad jag ska köpa till alla. Det är kul att gå runt och titta, tycker jag, men när tiden börjar bli knapp vill jag gärna ha en lista, gå från butik till butik och bara hämta ut sakerna så att säga.

söndag 14 december 2008

Att koka knäck













Att koka knäck borde inte vara någon större konst. Man slänger ner ingredienserna i en tjockbottnad gryta och låter dem puttra under omrörning tills dess att man kan göra ett kulprov av smeten. Nu är det sällan så att det är så lätt. Konsistensen är ett evigt dilemma och min knäck vill allt som oftast bli lite för lös. Den måste liksom förvaras i frys för att inte bli helt ohanterlig. Sedan jag började använda min stektermometer vid knäckkokningen har det blivit lite bättre men hård knäck blir det ändå inte alltid fastän man låtit smeten koka till de angivna 122 graderna. Sedan har vi också det här problemet att formarna alltid ska välta när man ska fylla dem. Jag glömmer varje år att smörja plåten under dem och så far formarna som glöggförfriskade skridskoåkare på is hit och dit över plåten alltmedan jag svär svavelosande eder... Har man riktigt otur kan man bränna sig också eller så stelnar smeten snabbare än man hinner plotta ut den i formarna och då blir det riktigt tålamodskrävande. I år kom jag dock på att jag kunde använda min lilla såsslev som verktyg och det gick både fort och bra. Här nedan följder receptet på en god och garanterat onyttig knäck...

Knäck 60-70 st
50 g smör
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde

50 g skållad och hackad mandel

Låt alla ingredienser utom mandeln smälta samman och låt smeten puttra under omrörning tills den nått 122 grader. Blanda då i mandelhacket och fördela sedan smeten i små knäckformar.

Variation:
Byt ut mandeln mot
-jordnötter
-pinjenötter
-solroskärnor (funkar dessutom för de flesta allergiker)

Julgranskarameller

Idag har jag vikt julgranskarameller . Egentligen är det nog fel att kalla dem karameller eftersom de faktiskt saknar just detta. Mina julgranskarameller ska nämligen bara få pryda granen,helst flera år i rad,och inte bli plundrade i något julgransröste i januari. Jag tycker det är fint med julgranskarameller i granen eftersom de ger en gammaldags, romantisk känsla. Jag gjorde bara vita för det tycker jag är finast men rosa och vitt vore fint också, liksom kombon lila och cerise. Jag får överväga det till nästa år!

Lucia

Jag vaknade tidigt på luciamorgonen så jag lyssnade till den tv-sända luciamorgonen medan jag bryggde te och dukade fram frukosten. Det var rätt mysigt faktiskt att tassa omkring själv i köket i halvmörkret med musiken påslagen i bakgrunden. Sambon sov som en stock.

Efter frukosten åkte vi raka vägen in till stan. Ingen av oss är speciellt förtjusta i trängseln som uppstår så här innan jul så det var bäst att ge sig ut i god tid. Vi hann klara av de planerade inköpen i rätt tid uppenbarligen för när vi begav oss hem strömmade folk in genomvaruhusens dörrar. Hemma blev det lunch och vila innan det var dags för mig att ta mig in till stan igen. Denna gång för att gå på Luciakonserten i Katarina kyrka med en vän.

Konserten skulle ges två gånger, kl 18 och kl 19.30. Jag var lite orolig för att vi inte skulle få några biljetter och tjatade flera gånger på kompisen som lugnade mig och sa att hon hade fått biljetter fem minuter innan konsertens början förra året och att det säkert inte var någon fara. Riktigt så lätt var det emellertid inte denna gång. Vi fick stå i en lång och ringlande kö som sträckte sig säkert ett tjugotal meter utanför kyrkomuren. Kön slingrade sig dock fram rätt så snabbt och plötsligt stod vi i kyrkoporten. Väl där fick vi veta att biljetterna var slut men att det gick bra att köpa biljetter till nästa framträdande. Sagt och gjort vi köpte våra biljetter och klämde oss ut genom folkhopen som envist stod kvar framför dörren i hopp om att stående få bese luciatåget.Vaktmästarens protester och våra försök att ta oss ut struntade de blankt i. Vi fick gå ut genom nödutgången...

Eftersom vi nu hade en massa tid att slå ihjäl gick vi och åt middag, vilket vi egentligen tänkt göra efter konserten och sedan kunde vi i sakta mak bege oss tillbaks till kyrkan eftersom vi hade våra biljetter redan. Vi hann t.o.m. förse in koffeinberoende väninna med take away latte.

Konserten var verkligen jättefin. Jag tror det var nästan 60 barn och ungdomar i olika åldrar som medverkade. Det fanns hela tre lucior (en stor,två små) som alla sjöng solo och efterhand tågade både lusseknektar och ytterligare småtärnor in. Det var stämningsfullt och vackert men flera av sångerna var okända för både mig och min kompis. Sången var emellertid oklanderlig och jag är fortfarande helt förbluffad över hur höga toner en del klarar av att ta och ändå får det att låta bra. Åttio kroner kostade det men det var det definitivt värt! Fast nästa år ska jag se till att köpa biljett i tid...

fredag 12 december 2008

Luciafirande med nya sånger i gympasalen

Jag vikarierade som sagt i skolan idag och fick då se skolans luciatåg i gymnastiksalen. Det var väldigt roligt, särskilt som de 6:or jag hade ansvar för skötte sig exemplariskt under luciasången. Tärnorna var hemskt söta och kom i varierande storlek från skolans alla årskurser. Roligast var den lilla tärnan på första raden som hade uppenbara problem med att stå still och som svängde och slängde i takt med musiken. Under framförandet dekonstruerade hon sitt elektriska tärneljus till två delar och lyckades sedan också tappa iväg det ut över golvet så att en rask åskådare fick återlämna det lite diskret...

Sången var inte precis som när Adolf Fredriks musikklasser gör sina framträdanden men de var så fina i sina buxbomskransar att jag nästan fällde en tår. Fast en sak begriper jag inte riktigt -varför ska de hålla på och hotta upp de gamla jullåtarna? Är inte själva poängen med Lucia att vi firar av tradition? Skolans luciatåg bjöd både på en annorlunda Staffansvisa, extrem tippetappande tomtar och en minst sagt svänging utbyggnad av En sockerbagare... Jag förstår ju mycket väl att det kan bli tråkigt för musiklärarna som år efter år måste göra om samma spektakel, men som åskådare förväntar man sig liksom att få höra Staffansvisan, rätt och slätt. Man vill inte höra "Staffan var en stalledräng, stalledräng- dräng-dräng-dräng" och en helt annan melodi.

Denna förkärlek för modernisering är för övrigt en trend jag har iaktaggit på fler områden. Alla vill vara så unika och nyskapande att det nästan blir unikt att vara traditionell. Kalla mig mossig men jag fortsätter envist gnola på julsångerna precis på det vis som farfar sjöng för mig när jag var liten....

torsdag 11 december 2008

Luciafirande imorgon?

Det var många år sedan jag såg ett luciatåg live. Antagligen för att jag är för gammal för att själv delta i ett själv och för att jag inte har några egna barn att gå och titta på. Imorgon kommer jag dock att få se ett luciatåg, och få betalt för det dessutom, på högstadieskolan där jag vikarierar. Kul!

Where art thou mother Christmas?

Jag hinner inte blogga så mycket nu för det är mycket jobb för tillfället men vill passa på att bjuda er på denna alternativa juldikt, skriven av Roald Dahl.

Where art thou, Mother Christmas?

Where art thou, Mother Christmas?
I only wish I knew
Why Father should get all the praise
And no one mentions you.

I'll bet you buy the presents
And wrap them large and small
While all the time that rotten swine
Pretends he's done it all.

So Hail To Mother Christmas
Who shoulders all the work!
And down with Father Christmas
That unmitigated jerk!

tisdag 9 december 2008

Marsipanravioli

Ända sedan jag för flera år läste Susanne Magelunds"Vit jul" för första gången har jag varit sugen på att pröva receptet på marsipanravioli. Kruxet har bara varit att receptet innehåller pistagemassa och det är verkligen inte lätt att hitta i detta avlånga land. Två år i rad (minst!) trakassserade jag varenda butik och bageri i staden där jag bodde just då för att höra om de möjligen sålde pistagemassa. Det gjorde de inte. Fick man inte en tom, frågande blick till svar så var det någon förnumstig konditor som talade om att de visst använde det till sina tårtor men att sälja det till kunder, det var inte tillåtet. Det blev aldrig någon marsipanravioli. Men i år har det blivit ändring för jag har experimenterat lite. Eftersom inte pistagemassa går att få tag på har jag tillverkat det. Jag sprang nämligen över pistageessens hosEter-och Essencefabriken på Wallingatan här i Stockholm.

Jag är för lat för att själv stå och mala pistagenötter när slutresultatet är okänt så jag gjorde en massa av mandelmassa och pistageeesens. Till en sats på 25 -30 st marsipanraviolis behöver du följande:

Marsipanravioli
ca 250 g marsipan enligt nedanstående recept

Fyllning:
150 g mandelmassa
1-2 matsked vatten
1 tsk pistageessens
2 krm grön karamellfärg (varför finns inte flaskorna med droppkork att få tag på längre???)
ev. florsocker

vit choklad till pensling

Börja med att förbereda fyllningen. Riv mandelmassan grovt och blanda den med vatten, pistageessens, grön karamellfärg och ev. lite florsocker om den ser ut att bli för rinnig. Sikta sedan florsocker över ett bakbord och kavla ut marsipanen tunt. Dela marsipanen i remsor som är ca 3 cm breda. Lägg en klick, ca 1 tsk, av pistagemassan en halv centimeter in på remsan, vik sedan marsipanen så att en rektangel bildas. Skär av biten och tryck till ändarna lite lätt med tummarna och sedan med en gaffel. Fortsätt så tills remsan är slut. marsipan är ganska svårt att kavla ut i stora sjok så du kommer antagligen behöva kavla ut den och skära den i remsor i omgångar. Avsluta med att pensla raviolin med vit choklad. (Detta är dock inte gjort i skrivandets stund.)


För er som inte redan är bekanta med Eter-och Essencefabriken kan jag säga att detta ställe är en väldigt trevlig, gammaldags butik där man kan köpa allsköns kryddor i lösvikt. Allting vägs på en liten manuell våg och kryddorna förvaras i röda plåtburkar eller apoteksflaskor, precis som i början av 1900-talet! En upplevelse är det i alla fall att gå dit och rätt ofta blir det en ganska dyr sådan eftersom de har så mycket gott.

Gör din egen marsipan














Detta recept på marsipan kommer från en väninna till min mamma och gör man hela satsen får man nog äta marsipan tills man storknar. Den går visserligen att spara ganska länge tror jag men jag gör hellre flera små omgångar efter behov. Är man riktigt hardcore så kan man ju tillverka sin egen mandelmassa men så ambitiös är jag inte så jag använder mig av färdig mandelmassa. Det här blir i alla fall en fin och smidig marsipan som det är lätt att göra godis och figurer av. Nedan följer orginalreceptet med 1 kg mandelmassa men jag brukar göra marsipan av ca 250 g mandelmassa och det brukar räcka till rätt mycket bara det.

Marsipan
1½ dl vatten
50 g smör
1½ dl vetemjöl
1 kg mandelmassa
ca 6 dl florsocker

Smält smöret och tillsätt vattnet. Rör ned mjölet men se upp så att det inte bildas klumpar. Sjud under omrörning till smeten släpper och blir en klump. Låt kallna. Riv under tiden mandelmassan. Arbeta ihop den med mjölkumpen och florsocker. Klart att använda!

14 dagar kvar till jul

Det är Annadagen idag och förutom att fira alla Annor vi känner är detta dagen då lutfisken enligt tradition ska läggas i blöt. Om man bryr sig om att lägga lutfisk i blöt alltså. Jag har egentligen aldrig varit någon lutfiskälskare men har med åren börjat uppskatta den som ett fräscht inslag bland all fet julmat. Dock tänker jag inte lägga någon lutfiskplanka i blöt själv utan köper väl en färdigblött lutfisk i paket i så fall. Bara de nu inte gjort som Albert och Herbert och fyllt den med anabola...

Tacka gud för alla husmoderstips!


Den sorliga syn som mötte mig efter att jag avlägsnat duk och den välta hyacintvasen från den älskade skänken.




Så här fin blev skänken igen efter att jag gnidit den med en blandning av matolja och salt. Tack ni husmödrar som kom på detta!

måndag 8 december 2008

Förbannade hyacinter!

För ungefär ett år sedan i samband med att vi flyttade in i vår lägenhet köpte vi en gammaldags ekskänk på Blocket. Den var inte i bästa skick. Någon hade ställt en varm panna p åden som gjort att faneret blivit mörkt och släppt lite på ett ställe men vi föll pladask för den ändå. Den ger liksom karaktär mitt bland de moderna sakerna och jag gillar nog egentligen gamla saker mest. Skänken har, kort sagt, blivit något av en favoritmöbel. På den ställs alla vackra saker som vi tycker är värda att ha framme, varför en samling hyacintvaser med tillhörande hyacinter hamnade där förra helgen. En vecka senare hade hyacinterna växt ganska mycket. De hade börjat blomma och dofta och såg så där underbart frostiga ut - ända till de började dumma sig vill säga. Tre gånger hittade jag hyacinterna liggande på tvären över hyacintglasen igår. Blomstänglarna hade väl blivit för tunga för löken att bära upp. Jag rätade upp dem och de stod vackra och prunkade medan vi drack glögg. Likaså imorse när jag tände adventsstjärnorna. I eftermiddag när jag kom hem från klappjakten var de dock ingen frödjefull syn. Hyacinten i minsta vasen hade helt tagit befälet över sitt kärl och vält inte bara sig själv den här gången utan också vasen och vattnet i denna. Duken som låg inunder var nästan torr igen så man får förmoda att detta hände tidigt under dagen. Jag lyfter upp duken och ser till min förtvivlan hur en stor vit, vattenfläck spridit sig över det redan medfarna faneret. Vad göra? Jag lägger trasor med press ovanpå och blåser försiktigt med hårtork. Letar hysteriskt efter husmorstips på nätet och läser att man ska gnida in en "tunn blandning av matolja och salt". Det har jag gjort. Det ser ut att bli bättre. Nu återstår bara att vänta och se om de varar...

Julklappsjakt

Om en timma eller så ska jag möta en vän för att bege mig ut på julklappsjakt. Det är sannerligen på tiden eftersom jag hittills bara lyckats köpa en enda julklapp fastän jag har en lååång lista av människor som varit snälla i år.
Det blev en mysig kväll igår med Blossa blåbärsglögg (god!) och olika tilltugg. Det blev allt som stod på gårdagens lista med undantag för baconlindade dadlar och lussekatter. Dadlarna skippade jag av bekvämlighetsskäl men lussekatterna hittade jag imorse. De låg upptinade i micron. Jag tror jag haft lite för mycket att hålla i huvudet det senaste om nu detta inte är utslag för begynnande alzheimers... Förhoppningsvis förbättrade jag mitt minne något igår då flera av munsbitarna innehöll fisk, eftersom delar av den inbjudna skaran inte äter kött. Laxsnittarna med pepparrotskräm var särskilt uppskattade att döma av åtgången.


Choklad- och konjaks- tryffeln gick också åt och den kan jag verkligen rekommedera er att göra. Perfekt om man inte har så gott om tid eftersom det bara är att smälta samman grädde, choklad och smaksättning. Till jul brukar jag rulla kulor av smeten eller spritsa ut den i vackra formar men igår körde jag en snabbvariant som är rätt kul när man bjuder på fingermat. Slå smeten i en form som klätts med bakplåtspapper och låt stelna en aning. Dela in tryffeln i munsbitstora rutor och tryck ned en 10 cm lång pinne i varje ruta. Om du vill knyter du ett band runt coktailpinnen innan du serverar.

lördag 6 december 2008

Glöggbjudning

Vi har bjudit hit några vänner på glögg imorgon. Det är ett trevligt sätt att fira advent och ett utmärkt tillfälle att få vara tillsammans med vänner och bekanta som kanske annars är bortresta under julen tycker jag.

Till glöggen brukar jag vilja ha både söta och salta tilltugg. Det salta behövs för att det inte ska bli för sötjolmigt. Vi har planerat att servera följande till glöggen imorgon:

Sött
frukt
pepparkakor
lussekatter
konjakstryffel
blandade nötter

Salt
goda ostar
lax-och pepparrotssnittar
fetaost och spenatfyllda filodegsrullar
minipizzor med ansjovis och lök
baconlindade dadlar

Det här är planen i alla fall. Vi får väl se hur långt energin räcker imorgon!Har ni några recept på smaksiga glöggtilltugg så dela gärna med er! Jag räknar med att dricka glögg många gånger före jul. :)

Julkort














Julkorten ska ju som bekant på lådan senast 16/12 så jag började skissa på julkorten så smått här i veckan. Ibland har jag lite svårt att komma igång med ritandet men när man väl kickat igång kommer idéerna av bara farten verkar det som.

Min mamma hade förr en mobil med av pappersänglar i fönstret till jul. Änglarna hade stora blundögonlock och glorior av guldfärgat papper. Dessa änglar har fått stå modell för de julkort jag hittills tillverkat. Vi får väl se om de kvalar vidare till utskicket...

torsdag 4 december 2008

Julgransmatta

Jakten på julgransmatta har avstannat lite här det senaste p.g.a. tidsbrist. Gissa därför om jag blev glad när mamma meddelade att jag skulle ta det lugnt med julgransmatteletandet eftersom hon köpt material för att brodera en just sådan till oss. Tack mamma!

Pepparkaksmiffon...

Degen som blev över när systrarna var på besök hann både bli för gammal och torka eftersom jag jobbade så mycket att jag inte hann med att ta hand om den. Följaktligen satte jag en ny deg och börjar glad i hågen kavla pepparkakor igår kväll. Det gick som på räls. Skjuts in i ugnen! Men...pepparkakorna såg blåsiga och bleka ut i färgen. En snabb check av receptet visade att jag glömt ta i bikarbonaten. Pepparkakorna blev visserligen ganska goda ändå men estetiskt tilltalande var de inte. Eftersom jag bara bakat ut en plåt fick jag idéen att istället skära pepparkakorna och hoppas på det bästa. Det blev inte jättelyckat det heller för utan bikarbonat blir skurna pepparkakor rätt hårda. Kanske går de att äta med ost men då blir kanske tandläkarförbundet också min nya bästa kompis...Sambon föreslog att jag skulle döpa den nyuppfunna kaksorten till pepparkaksmiffon. Jag tror det namnet är rätt talande...

måndag 1 december 2008

Julköttbullar på latmansvis














När jag ändå hade fått upp ångan med lussekattsbaket satte jag igång med julköttbullarna. Receptet på dem hittade jag här under rubriken "Svenska julköttbullar à la Fanny & Alexander" och de blev verkligen goda. Visserligen avvek jag en smula från grundreceptet och lade till några matskedar grädde och lite mera färs men det var nog ursprungsreceptets ströbrödblandning som gjorde dem saftiga och fina. Socker är överflödigt i köttbullar enligt mig men det kanske påverkar stekytan? Själv körde jag latmansvarianten och lagade köttbullarna i en långpanna i ugnen. De får kanske inte riktigt lika fin färg som när de tillagas i stekpanna men då bryner man dem bara lite innan man serverar dem sen. Hemskt smidigt om man ska steka köttbullar till många!

Update har fixat länken (hoppas jag).

Lussekattsbak

Jag har varit ledig hela dagen så jag passade på att baka lussekatter jag brukar använda mig av ett recept från Arla med kesella i degen, vilket gör att man inte måste ha i lika mycket smör som i en vanlig deg. Saffransröden blir på så vis riktigt saftiga och fina och lite nyttigare också om man nu orkar bry sig om sånt. jag tycker mest att det är skönt att degen brukar bli väldigt lättutbakad. Vad som stör mig dock är att mina lussekatter alltid har en tendens att jäsa upp och bli lite oformliga. Inte alls så där vackra och näpna som de är i kokböckerna, men man kan ju inte få allt här i världen...

Lussekatter med kesella
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
1 burk lättkesella

Jag brukar börja med att mortla saffranen rejält med någon matsked socker eftersom jag inbillar mig att saffranet löser sig bättre då men det är inte nödvändigt. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och slå på mjölken och värm till 37 grader. Slå degspadet över jästen och rör om till jästen löst sig. Tillsätt saffran, socker, salt och kesella. Rör ned mjölet lite i taget och bearbeta degen väl tills den blir blank och släpper bunkens kanter. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till saffranskusar (ca 35 st). Lägg på bakplåtsklädda plåtar och dekorera med russin. Låt jäsa igen i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem sedan i 5-8 minuter i 225 grader. Större figurer behöver förstås stå längre i ugnen.

Adventspynt 2














Även vardagsrummet fick sig en adventsuppryckning igår. Efter en hel del letande på olika Hemtexbutiker runtom i stan hittade jag de där veporna jag bloggade om för ett tag sedan. De såldes dessutom för halva priset,fast det är väl närmast att betrakta som normalpris eftersom Hemtex konstant har 50% rea nuförtiden... Hursomhelst så hänger veporna nu i vårt vardagsrum och är precis så där skira och lagom juliga som jag tänkt mig.

Lite julblommor köptes också i lördags så nu pryds vardagsrumsskänken av knoppiga hyacinter i glas. Jag fuskade och köpte uppdrivna lökar men skalade/sköljde bort jorden innan jag satte dem i glasen. Jag tycker "nätet"som bildas av rötterna är vackert. Förutom hyacinter inhandlades också en röd och en vit amaryllis och två julstjärnor. Personligen hade jag nog kunnat bära med mig halva affären hem - alla blommor är ju så fina! - men sambon var med och bromsade innan det gick över styr. Fast jag har på känn att det säkert blir både en azalea och en julros också innan julen är här...