lördag 7 november 2009

Marockansk lammgryta













Under kulna och grå vinterdagar sitter en värmande och mustig gryta extra fint till middag. Den här lammgrytan som fått influenser från det nordafrikanska köket innehåller en massa goda kryddor som ger en försmak av julen.Servera med ris eller bulgur.

Marockansk lammgryta
ca 1 kg lammhals i skivor
2 stora, gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1-2 tsk salt
½-1 msk spiskummin
2 lagerblad
lite cayennepeppar
2 kanelstänger
1 kuvert saffran
2 msk tomatpuré
1 tsk harissa, ev. mer
1 burk kikärtor
15-20 katrinplommon

Tillbehör:
rostad flagad mandel

Skär ev. lammhalsen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i slantar. Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en gjutjärnsgryta. Fräs löken till den blir mjuk. Lägg över i grytan. Slå på vatten och smula ned buljongtärningen. Tillsätt moroten, chilisås, tomatpuré och kryddorna. Börja med den mindre mängden salt så kan du justera efter hand. Tillsätt kikärtor och katrinplommon. Om du använder kikärtor på burk så skölj dem ordentligt i kallt vatten innan de får åka ned i grytan. Låt det hela koka under lock på medelhögvärme i minst 1½ timme, gärna längre. Strö över lite rostad,flagad mandel vid servering.

1 kommentar:

Julswappen sa...

MUMS..... låter sååå gott. Och i morgon ska det absolut bli någon köttgryta av något slag här hemma. ;)

Kramis
M I N D I - julswappen :)