söndag 29 november 2009

Julpyntat sovrum


















Den nyinförskaffade blomslingan fick skänka lite julstämning till sovrummet. Sovrummet är det rum jag pyntar minst. Dels för att jag inbillar mig att man sover bättre med få saker runt omkring sig men framförallt för att det mesta av mitt pynt är rött och vårt sovrum går i vitt och cerise med ett storblommigt, färggrant överkast som fond vid sängens huvudända(det hänger på väggen alltså). Jag tyckte att den gjorde sig riktigt bra där invid min kudde. Tyvärr är min kompaktkamera för dålig för att lyckas förmedla mysljuset riktigt men ungefär så här ser det ut där inne nu.

Uppdämt julbehov














Jag känner mig lite efter i år. Julkänslorna har varit ovanligt svala med tanke på att det inte är många veckor kvar nu och julplanering har jag ingen alls. För första gången på flera år har jag inte köpt en enda julklapp och då är vi snart inne i december.Klart oroväckande!

Jag har haft sjukt mycket att göra på jobbet den här terminen så det är väl till viss del en förklaring. Vädret är väl den andra boven i dramat. När det är åtta grader varmt på morgnarna i slutet av november infinner sig inte julstämningen lika lätt...

Fast igår när jag och mamma strövade runt inne i stan bland julgranskulor och glitter förstod jag att det inne i mig lurade ett uppdämt behov av att få ge sig hän i julens underbara värld av färgranna kulor, frasiga papper och glittrande ljus.

Jag kom på att jag behöver en ljusslinga till hallen så att jag äntligen kan använda de där små papperstjärnorna jag köpte på ren impuls på Åhléns för två år sedan. Sedan hittade jag en annan ljusslinga i form av blommor på Berry details . Den såg precis ut som den jag köpte i Frankrike och som jag till min stora förtvivlan hade sönder i flytten till Stockholm. Jag slog till på den med. Av helt nostalgiska skäl. Sedan ramlade vi in på Lagerhaus och då var jag ju tvungen att köpa lite julpapper också. Jag letade efter de där små julkulorna som Jul i lalolandbloggade om för några dagar sedan men de ofanns tyvärr. Får väl göra en räd närmare jul eller leta efter godtagbara substitut hos Myrorna.

Finfina presenter


























I fredags kom mina föräldrar upp på besök och stannade till igår eftermiddag. Mycket trevligt. Jag fick födelsedagspresenter och en julklapp ett par veckor för tidigt för att jag ska slippa köra hem presenterna på tåget efter jul. Det var snällt, särskilt som de var lite ömtåliga klappar. Jag fick nämligen de här superfina uppläggningsfaten, Kulinara, från Rörstrand. Jag blev väldigt glad. Jag älskar det fina 50-talsinspirerade mönstret och det var extra kul att få dem eftersom jag inte alls haft vett att önska mig dem men de är verkligen i min smak!

Dessutom fick jag en fin burk från Indiska och den här läckra julboken med en massa julidéer, perfekt present till en julnörd!

torsdag 26 november 2009

Pernillas jul









Igår var det premiär för Pernillas Jul på TV4+ och jag trotsade mitt Wahlgrensmotstånd och bänkade mig framför tv:n. Det skulle ju handla om jul!

Så vad tyckte jag då? Jag härdade ut de första femton minutrarna men sedan orkade jag inte mer. Det kändes inte så juligt utan mer som ett B-matlagningsprogram och som ett PR-program för Pernilla Wahlgren med vänner och söner. "Din son är ju såå begåvad",kuttrade Birgitte Söndergaard och Pernilla vimsade runt i köket och strösslade rosmarin på det mesta. Personligen tycker jag att rosmarin har en tendens att smaka mögel om man tar för mycket så om jag någon gång lagar julmustkyckling får det bli utan rosmarin.

Min nästa invändning mot programmet är att tillagningstiderna för kycklingen verkar vara helt bort i tok. Jag undrar om det Pernilla är själv som är receptmakare eller
vem som kommit på den ljusa idén att tillaga kycklingfiléer med tillagningstid på 25 min ca med bitar av hårda rotsaker som behöver minst 40 min för att bli genomstekta? Det måste väl bli misslyckat hur man än gör?

Jag tror inte jag kommer att följa Pernilla fram till jul men hon ska i alla fall ha en eloge för att hon höll inne med de där jag-är-så-korkad-ha-ha-ha-skratten som brukar driva mig till vansinne annars. Programmet fölll, i mina ögon, på konstiga recept och avsaknad på julstämning och inte p.g.a. Pernilla, vilket jag nog annars hade väntat mig. Vad tyckte ni andra om programmet?

tisdag 24 november 2009

Juligt idag

-Pepparkakor och blåmögelost.
Tog en sväng in på Ica och införskaffade en blåmögelost och några köpepeppisar. Planerar att tjuvstarta med lite julsmak i veckan.

-Västertorps centrum
Det gamla femtiotalscentrumet glimmade så vackert, så vackert i sin nypåtagna julskrud nu på eftermiddagen när jag råkade ha vägarna förbi att jag blev alldeles varm i hjärtat. I Västertorp finns för övrigt en jättemysig antikaffär där jag gärna slinker in och tittar- på julpynt förstås.

Det här har ingenting med julen att göra

men ibland undrar jag om makterna är emot mig. Igår började terminens stressigaste vecka för min del. Jag ska ha prov i 6 klasser i två årskurser (så hade jag inte tänkt att det skulle se ut när jag planerade men säg den planering som håller).

Igår skulle jag sätta ihop hörförståelsedelen till provet och upptäcker då att manus och frågor inte stämmer överens. Manus är gammalt eller tvärtom. Jag får alltså sätta mig och lyssna igenom hela provet. Hurra! ännu mer tid till spillo. (ironi). På den skola jag arbetar har inte mycket hänt i teknikväg sedan slutet av 80-talet. Hörförståelsen är inspelad på band. När jag når provets sista fråga och glad i hågen printat ut frågorna trasslar sig bandet i maskinen och det enda sättet att få ut det är att dra sönder det... Behöver jag säga att jag var mycket nära ett psykbryt igår?

måndag 23 november 2009

Marimekko Jul 2009

Om man vaknar onödigt tidigt och ändå inte har något bättre för sig kan man ju alltid ta en sväng in på Marimekkos hemsida dregla lite över deras julsortiment...

De har fruktansvärt mycket snyggt, särskilt i julsortimentet och jag blir ledsen för att vi inte har ett gigantiskt matbord eller höga fönster där dessa tyger skulle platsa. Däremot har vi ju ett tyg uppspänt i hallen som kanske skulle få ge plats för något mer juligt ett tag? Frågan är om jag kommer hinna köpa/sy innan jul. En hel del annat står högre på prioriteringslistan just nu. Men vilket tyg ska jag välja om jag huxflux skulle få tid till att sy lite?




















Ovan ser ni: 1, Koreana -lila, Koreana-röd,Taikamylly-grön, Taikamylly-röd,Kanteleenkutsu (herregud tur att man inte behövt lära sig stava på finska) och slutligen Kumiseva. Bilder från www.Marimekko.com

söndag 22 november 2009

Julstilar del 3

Avskalat och modernt
Denna julstil sätter designen i fokus. Rena linjer och tydligt formspråk är ledorden här. Den som gillar den här stilen pyntar förmodligen återhållsamt med få, lite dyrare prylar som smälter in med den övriga inredningen. Det gäller även granen som gärna får vara stilrent vit.















När det gäller granpynt och övriga detaljer kan gå i de traditonella julfärger som rött och grönt men man kan lika väl bryta av med en okonventionell färg som svart eller t.ex. orange för ett tuffare uttryck.Kanske väljer du bort granen helt? Eller har ont om plats? En snygg julgransfot kan användas på annat vis. Formgivaren Maria Håård berättar för Sköna Hem att hon använder julgransfoten, som hon designat, som golvljusstake med vattenskålen fylld av lingonris till jul.


Textilerna får gärna vara färgstarka med stiliserade tryck. Marimekkos Taikamylly passar perfekt på långbordet. Servera ris à la maltan i Sagaforms retroinspirerade desertskålar Juicy och avnjut glöggen i Rörstrands stilrent dekorerade glöggmuggar.
















I fönstret hänger du en adventsstjärna i frostat plexiglas i design av Gunilla Poignant. Vill du hellre ha en adventsljusstake? Då kanske en diodprydd gran eller båge passar eller en svart, enkel julbock? Snygg jul! Bilder från IKEA,Royaldesign.se,rum21.se,Rusta

lördag 21 november 2009

Lidl-räd














Känner mig lite som en hycklare nu efter att ha suttit och skrivit inlägg om att konsumera mindre. Igår råkade nämligen sambon och jag in på Lidl eftersom vi ändå hade vägarna förbi. Väl därinne tappade vi båda uppenbarligen koncepten helt och gick loss totalt i affärens onyttigaste hyllor. Choklad, mandlar och nötter(ovanligt billiga),julmust och Ballerina med pepparkakssmak åkte ner i korgen i rasande fart. Det kändes nästan lite pinigt att betala. "Hej det är vi som har raidat godishyllan", liksom. Men nu har vi i alla fall ett adventssnaskförråd som heter duga...

torsdag 19 november 2009

Bästa julkalendern genom tiderna

Detta är en fråga som nog dryftats och röstats om en evinnerliga massa gånger på julbloggar och internetsidor landet runt. Själv är jag född på 80-talet och minns Trolltider med nostalgi men min absoluta favorit i julkalendersväg är ändå Albert & Herberts jul.

Albert och Herbert är far och son skrothandlare och bor i en ruffig länga på Skolgatan 15 i Haga. I stallet står deras trogne följeslagare på skrothämtarturerna, hästen Herkules. Serien kretsar kring Albert och Herberts far-son-relation, vilken inte är helt okomplicerad. Båda är livrädda för att leva ensamma tycks det och var gång Herbert, som är 38 år, gör en ansats till att flytta ut ser Albert på honom med våta hundögon och pratar om krossade fadershjärtan.

Den här kan -inte- leva- med -och- inte -heller -utan varandrasituationen ger upphov till diverse konflikter mellan far och son, som när Albert vill tapetsera hela hallen med tomtetapeter och hänga guvernanter (girlander) överallt. Tonen dem emellan är rå men hjärtlig och kanske gillar jag kivandet extra mycket för att det då och då dyker upp västgötska uttryck som ingen här i huvudstaden riktigt förstår sig på. Men så är de ju lite tetiga här också...

Novemberkaktus














Jag blev strålande glad imorse när jag drog undan gardinerna i sovrummet och såg att den här skönheten hade slagit ut udner natten. Med tanke på att den såg ut att vara på väg till pärleporten i somras innan jag planterade om den så glädjer blomningen mig extra mycket. En del blommor gillar att bli lite misskötta. Novemberkaktus är kanske en sån? Vacker är den i alla fall och får mig att tänka på barndomens adventspimpade fönster där mamma alltid hade två novemberkatusar hängande, fast i annan färg då.

Årets julvärd...












blev Lisbeth Åkerman. Känns sådär tycker jag. Hon rapporterar väl nyheter i vanliga fall? Å andra sidan tillhör jag minoriteten som inte vill se Arne Weise tillbaka i rutan. Jag har aldrig fått några julmyskänslor av honom, mera rys faktiskt. Jag har alltid tyckt att han känns lite läskig.

Min önskejulvärd är Mark Levengod. Han känns så godhjärtad och har en massa humor och så tycker jag att han utstrålar lugn. Hans sambo Jonas Gardell skulle också vara kul i rutan men då finns det nog risk för att just det där lugnet går om intet...

En annan favoritjulvärd, som tyvärr inte är valbar längre, hade varit Astrid Lindgren. Hon hade en fantastisk berättarröst och tänk på alla jular hon skildrat i sina böcker. Det hade varit något det istället för den där alkoholiserade gubben i TV-glasögon!

måndag 16 november 2009

Klimatsmartare jul














Julen är tid för samvaro och gemenskap men det är också den tid på året då vi svenskar shoppar allra mest. Handlarna myser och gnuggar händerna och själv sveps jag lätt med i köpyran i när butikernas skyltfönster glimrar och gnistrar och det spelas Jingle Bells i varje butik med självaktning. Men så händer det att jag mitt i shoppingyran känner av en grävande känsla av dåligt samvete - all denna mat och paket tär på vår miljö. Här nedan följer några tips på en god jul även för Moder jord. Fyll gärna på med fler tips!

-Dra ned på antalet presenter.
En vän till mig och hennes familj brukar varje år spela Kris Kringle istället för att alla ska köpa en massa presenter. Alla i familjen lägger en lapp med sitt namn i en skål och sedan får man dra en lapp för att se vem man ska köpa julklapp till. Man köper en present och priset bestäms gemensamt i förväg. Fördelen är att man kan fokusera helhjärtat på att hitta den perfekta presenten till just den person man har dragit.

-Ge bort upplevelser istället för prylar. Istället för en spikmatta kan du fortsätta vara lite last year och ge bort en upplevelse. Köp biljetter till teater, bio eller opera t.ex. Eller ännu bättre ge bort lite av din tid! Tror att det var Allers som tipsade om att ge bort en sagoläsning till barnbarnen. Vilken present!

-Köp mindre mat och ät upp den du har
Köp bara det ni verkligen tycker om på julbordet. Om ingen äter pressylta så strunta i att köp hem det! Eller dela upp julbordet lite över juldagarna och ät ett par saker i taget istället för att allt ska åka ut och in i kylen till maten själv fått ben och vandrar ut.

-Laga fler gröna rätter
Svensk julmat innebär ofta mycket kött men kött är en riktig klimatbov så här kan man tänka till lite extra. Byt ut någon kötträtt mot en med grönsaker istället. Eller, vilket jag själv försöker praktisera, även om det går sådär med en köttälskande smabo, minska på köttkonsumtionen under årets alla andra dagar. Recept och tips för ett klimatsmart julbord hittar du här.

-Timer på ljusstakar och gran
Visserligen ser det mysigt ut när stjärnorna lyser i fönstren men på natten då endast tomten är vaken kan du släcka. Tomten har förhoppningsvos egen lykta. Spar energi genom att sätta timer på dina adventsljusstakar och stjärnor. Om du vet ungefär när du vaknar kan du dessutom se till att de tänds lagom tills du tänker tassa ut i köket.

söndag 15 november 2009

Vill du locka fler till din blogg?

Då kan du registrera din blogg gratis på Julbloggar i utbyte mot att du länkar till sidan.

lördag 14 november 2009

Julstilar del 2

Rustikt och allmoge
Den rustika stilen har sina rötter i den svenska allmogen. Stilen är spartansk och präglas av hantverkstradition. Dekorationerna är tillverkade i naturmaterial, gärna egenhändigt slöjdade i trä, näver eller halm.


















Julträd från Matildadesign och
grenljus från Faluljus
.

Granen pyntas i samma anda med levande ljus,små röda juläpplen och pepparkakor vid sidan av halmstjärnor och nötter. Förr användes äpplena till att balansera granens grenar så att ljusen skulle stå rakt men med tanke på att halm och levande ljus inte är någon höjdarkombination så är nog en elljusslinga att föredra...















Bilder från LGMochCosas.

Tricket här ligger i att vara återhållsam med pyntet och låta dofter och ljus ge stämning istället. Fyll ett höganäskrus med en- eller granris och knyt små rosetter av röda band i kvistarna. Det räcker för att skapa mycket julkänsla. Lägg en ripslöpare på bordet och tänd mängder av ljus. Satsa på handstöpta grenljus för att få till den riktigt gammaldagskänslan. Servera lussekatterna ur en näverskål.















En adventsstjärna i näver eller spån höjer mysfaktorn ytterligare. Här nedan ser ni ett exemplar från LGM produkter:

torsdag 12 november 2009

Julstilar

Även om julen mest går i rött och vitt hemma hos oss betyder det inte att jag inte uppskattar pynt i andra stilar. Jag älskar att titta på julpynt i alla dess former och kan gå i timtal och "titta och glo" som sambon irriterat säger efter tredje varvet runt Åhléns julavdelning. Så för att få utlopp för mina okontrollerbara lustar kommer jag här försöka bjuda på ett par olika julstilar med förslag på julgransdekorationer och övrigt pynt. Först ut är den stil som jag älskar i teorin men aldrig riktigt kan leva med. Låt mig presentera:

Färgglatt och kitschigt

















Bilder från Boligmagasinet och Rice.

Humor är en viktig igrediens i denna julstil liksom mod. Mod att våga banda hämningslöst. Färg, massor av färg, är nyckeln till ett lyckat resultat och ovanpå det en rejäl dos glitter. En gran som följer detta tema dignar av färgglada kulor, glitter och glam. Knasiga julkulor är ett måste i färglad-kitschgranen och det finns det gott om hos landets stora butikskedjor. Passa på att bjuda in hela Noas ark till din gran för just nu kryllar det av julkulor i djurisk skepnad. Fåglar tycks vara extra på tapeten så varför inte låta ett par färggranna ugglor slå bo i granen? Komplettera med en gnistrande ljusslinga med många,många, små ljus så får du till den där gnistrande känslan. Vill man ta gå ännu ett steg längre väljer man färgade ljus med blink.

Julgransdekorationer från House Doctor, Indiska,Åhléns,Rice och Rusta. Klicka för att förstora bilden.





Sugen på en adventsstjärna som passar stilen? Slå till på en färgrann kreation i papp. Seagren har flera snygga varianter att välja mellan, bl.a. den här:


















Fyll en röd maribowl med favoritjulgodiset. Pynta vardagsrummet med dekorativa rådjur och renar och fyll fönstren med doftande blå och rosa hyacinter och njut av julens högtider i ditt färgsprakande hem!

söndag 8 november 2009

Julig kladdkaka

Det här receptet hittade jag på Indiskas hemsida för många år sedan och jag har bakat den många gånger sedan dess. Jag tror att den utgjorde efterrräten i en romantikmeny men jag tycker den passar lika bra som efterrätt en mörk decembereftermiddag. Rivet apelsinskal och nejlika ger kakan en fin smakbrytnning som smakar jul och pistagenötterna gör att den får lite extra knaprigt tuggmotsånd. Prova du kommer inte bli besviken!

Julig kladdkaka
2ägg
2 dl socker
1.5 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk kakao
1 enkel espresso (går lika bra med bryggkaffe)
1 dl rostade pistagenötter

Smält smöret och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet. Rör ned mjölet, kakaon och kaffet i smeten. Rör till sist ned nötterna. Grädda i en smord springform i ca 15 muinuter i 175 grader. Tänk på att inte grädda för länge. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.

lördag 7 november 2009

Marockansk lammgryta













Under kulna och grå vinterdagar sitter en värmande och mustig gryta extra fint till middag. Den här lammgrytan som fått influenser från det nordafrikanska köket innehåller en massa goda kryddor som ger en försmak av julen.Servera med ris eller bulgur.

Marockansk lammgryta
ca 1 kg lammhals i skivor
2 stora, gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1-2 tsk salt
½-1 msk spiskummin
2 lagerblad
lite cayennepeppar
2 kanelstänger
1 kuvert saffran
2 msk tomatpuré
1 tsk harissa, ev. mer
1 burk kikärtor
15-20 katrinplommon

Tillbehör:
rostad flagad mandel

Skär ev. lammhalsen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i slantar. Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en gjutjärnsgryta. Fräs löken till den blir mjuk. Lägg över i grytan. Slå på vatten och smula ned buljongtärningen. Tillsätt moroten, chilisås, tomatpuré och kryddorna. Börja med den mindre mängden salt så kan du justera efter hand. Tillsätt kikärtor och katrinplommon. Om du använder kikärtor på burk så skölj dem ordentligt i kallt vatten innan de får åka ned i grytan. Låt det hela koka under lock på medelhögvärme i minst 1½ timme, gärna längre. Strö över lite rostad,flagad mandel vid servering.

En doft av jul till söndagsfikat?














Fick lust att baka här på eftermiddagen så just nu står en plåt ingefärskakor med citron i ugnen och sprider en kryddig doft i hela köket. Receptet hittade jag av en slump på DN och eftersom det var min kokboksfavorit Anna Bergenström som var mamma till receptet var jag ju bara tvungen att provbaka dem. Sitter just och knaprar på en av hörnbitarna från första omgången och de blev verkligen goda! De påminner lite om de kolakakor som min gammelfarmor brujade baka när vi var små men med lite mera bett. De är kryddiga, söta med ett fräscht inslag av citron så jag tror att de kommer att passa perfekt till adventsfikat, om de räcker så länge vill säga. Om du är sugen på att baka dem själv finns receptet här.

torsdag 5 november 2009

Julmusik

Jag måste erkänna att jag är lite kluven när det gäller julmusik. De flesta svenska julsånger är otroligt vackra men framförs de av fel artist kan hela julkänslan gå förlorad. Carola, som nästintill blivit synonym med julmusik, har jag t.ex. väldigt svårt för. Det är något med hennes "sett att pressha fram ordeen" på som får håren på mina armar att ställa sig upp, dock inte av njutning. Hennes uttalanden i pressen bidrar väl inte heller till någon våg av lycka när hon dyker upp i rutan.

Någon vars röst jag verkligen tycker om är däremot Sissel Kyrkjebo. Hennes julskiva från åttiotalet "Glade jul" kanske vore något? I den här versionen av O helga natt når hon sjuka tonhöjder, i alla fall för en altstämma som jag.



Jag är nog lite smygnorsk för jag är även mycket förtjust i En stjerne skinner i natt (som Carola förövrigt har slaktat skandalöst i morgon-TV). Sjöng den i skolkören på gymnasiet och har gillat den skarpt sedan dess. Här framförs den på orginalspråk av Oslo Gopel Choir. Vacker sång, vackra kyrkor!


Stoff och Stil

I jakt på fina tyger till jul? Då är mitt tips att titta in på Stoff och Stil. Otroligt fina tyger till hyfsade priser. Tyvärr funkade inte länken til ljultygerna när jag var inne på sidan men det finns ju så mycket fint ändå. Jag gillar särskilt mycket deras matchserier och tygerna här nedan. Riktigt läckra!

Julmagasin 2009














Jag gillar verkligen julmagasin och köper ett par stycken varje år som jag sen sparar i en tidskriftsamlare år efter år. Någon gån i oktober brukar jag ta fram dem och bläddra i dem, bara för att bilderna är så mysiga eller för att få lite inspiration inför årets godistillagning eller julklappsinslagning. I år har jag hitills samlat tre julmagasin.

Först ut i butik var Allers med sin årliga julupplaga men den var en riktig besvikelse måste jag säga. Förra årets kändes mycket fräschare och mer inspirerande. I år var det mest gammal skåpmat tyckte jag med undantag för en del roliga pynttips.

Nej, tacka vet jag Drömhem & Trädgård julspecial. Köpte den i hegen då jag hade en lång tågresa framför mig och blev glatt överraskad. Tidningen innehöll både inrednngsreportage, pynt- och dukningstips inför julen liksom smarriga godisrecept (må vara att det nästan var ren reklam för Dansukker)handfasta råd om hur man sköter sina julblommor och tips på miljövänliga rengöringsmedel. Helgjuten är mitt intryck.

Allt i hemmet får jag i lådan eftersom jag är prenumerant och deras Julspecial brukar nästan alltid vara bra, så även i år även om jag ännu inte vant mig vid det nya formatet riktigt. Det som möjligen drar ned intrycket något är att redaktionen alltid envisas med att trycka in ett shabby chict vitt hem i varje nummer. Det kändes fräscht för tre-fyra år sedan men nu är i alla fall jag mätt på att se nötta möbler målade i vitt. Jag kan fortfarande tycka att det är fint (även om jag själv gillar lite mer färg) men juligt och inspirerande är det inte.

Har ni läst tidningarna och vad tyckte ni om dem?

Det snöar!

Visserligen bara blötsnö så glädjen lär väl inte vara så länge men ändå...