Saffransbullar med vanilj och kardemumma
50 g jäst (jag använde torrjäst)
100 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella 10%
1,5 dl socker
½ tsk salt
2 påsar saffran (0,5 g)
ca 1,5 dl russin
15-17 dl vetemjöl
Fyllning: 150-200 g smör
3 dl socker
3 msk vaniljsocker
1 krm stött kardemumma
Dekoration:
1-2 vispade ägg
Mandelspån eller pärlsocker att strö på.
Blanda mjöl, jäst (om du bakar med torrjäst) socker, salt och saffran väl i en bunke. Smält smöret och slå på mjölken. Värm till 40 grader. (Det kan vara smart att blanda i saffranet här istället för i mjölet så att det löser sig bättre.) Rör ned kesellan och russinen i mjölblandningen och tillsätt degspadet. Bearbeta degen väl. Låt jäsa i 30-40 minuter under duk. Blanda under tiden til lfyllningen och låt den stå i rumstemperatur så att smöret blir lätt att breda ut.
Förbered två plåtar genom att ställa ut bakformar ca 24 st på varje plåt. Dela degen i två delar och kavla ut den i stora rektanglar. Bred ut fyllningen över fyrkanten och rulla hop den hårt från långsidan. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna i bakformarna. Låt åter jäsa i 30 minuter innan du penslar dem med ägg och strör över mandelspån eller pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter tills bullarna fått vacker färg.
4 kommentarer:
Mmmm høres gode ut ja :)
Mmmm, gott. Jag bakade mina med smör, russin och mandelmassa.
Hej! Dom här bullarna måste jag bara baka! Gud vad det låter gott!! Hälsningar Crea
ASSA/Crea: Ja de blev goda och lite mumsigare än de vanliga lussekatterna.
Juletanten: Mandelmassa är ju en klassiker. Hade tänkt ta det först men hade glömt att jag redan använt upp den till annat när jag redan hade satt degen...
Skicka en kommentar