torsdag 30 december 2010

Lalolandets lista

Bästa presenten du fick: Oj, jag fick så många bra och fina presenter så jaghar svårt att rangordna men den som jag har använt mest hittills är min lila morgonrock med fleece utanpå och praktisk frotté på insidan.

Bästa presenten du gav: Gitarrstämmare (japp jag gav också bort en) och de snygga vantarna som syrran fick från ETC. Funderar allvarligt på att gå och köpa ett par till mig själv också.

Roligaste presenten du gav: Kattkalender från Science fiction bokhandeln. Underbar med helknäppa, tecknade bilder och jag tror att lillasyster uppskattade den. Och bakverktygen från Rice och Stockhome.

Roligaste presenten du fick: Roligast var nog att mina småsyrror träffade så rätt. Den grå cardiganen som lillasyster 1 gav bort var helt i min smak liksom "Fiskpresenterna" som jag fick av lillasyster 2. De var förresten extra kul att få eftersom jag inte önskat mig dem.

Godast på julbordet var: Sillsalladen hemma hos mamma och pappa samt mammas hembakta läfsor(vet inte hur det stavas)med julskinka och senap. Mammas "Strykande åtgång" och lillasysters kanelnötter.

Äckligast på julbordet var: Dopp-i-grytan men det håller jag mig långt ifrån.

Det bästa jag såg på tv på julafton var: Inget. Jag missade både Kalle Anka och Karl Bertil :( i år. Jag såg faktiskt inget utom en liten stund mogon-tv där Kristin Kaspersen och den där ständigt överförfriskade Frithiofsson som exalterat berättade att "russin och mandel i all ära men ett konjaksmarinerat fiiikon är det som ger den rätta skjutsen i glöggen". (Jag gissar att det blev fler än ett fikon för hans del).

Det roligaste vi gjorde på julafton var: Att vi inte gjorde så mycket utan bara var.

Julaftons största miss i år var: Köpesillsalladen och att jag inte fick se Karl Bertil Jonssons jul.

Till nästa julafton ska jag: Vet inte riktigt. Det får vi se då. Men röra mer på mig tror jag.

Det bästa den här julaftonen var: Att mysa i soffan framför granen både hemma och borta.

I år glömde jag att: Posta julkort till några kära släktingar men det var för att korten tog slut mitt i skrivandet och jag tappade bort listan där jag strukit vilka jag hade skickat till. (Mitt minne är av teflonsort).

PS.Ovan ser ni en del av tomte-och änglasamlingen i mitt föräldrahem

Pyntat i varenda vrå

Min mamma är en tvättäkta julnörd hon med. Någonstans har jag väl fått det ifrån. Varenda hörn pyntas till jul - ute som inne. Pappa hugger grangris och gran och så. Förr satte han upp kärve till fåglarna men i år matade han rådjur i skogen med höbalar... Varje jul undrar han också hur mycket de nya adventsstakarna som dyker upp har kostat och varför man ska byta ut sånt som funkar. Mamma är tvärtom. Hon hittar nya fina julsaker varje år och jag måste faktiskt berömma henne för hennes öppenhet mot nya ting, eftersom resten av familjen är närmast julautistisk. Varje år finns det något nytt att titta på. Som när hon bytte bort de stora julgransljusen mot småljus förra året till lillasysters förtvivlan. Här kommer en julpyntskavalkad!







Juldagen "hemma"













Klockan 5.20 väcktes jag varsamt av min sambo. Ska vi kliva up pså kommer vi iväg? fårgade han. Jag var redan vaken så vi gick upp, åt frukost och bredde mackor. jag kokade vatten och packade ner en extra filt så som de uppmanat alla trafikanter att göra på TV. Jag kände mig lite orolig över bilresan. Trettio mil i halt väglag är inte riktigt vad man vill ha i julklapp. Det hade också snöat en del dagarna innan. Men vi packade bilen och strax före sju gled vi iväg på snöiga vägar.

Om dan före dopparedagen liksom julafton är årets mest trafikerade dagar så vågar jag nästan påstå att juldagen är motsatsen. Enstaka bilar passerade på vägen men i stort sett körde vi ensamma på motorvägen. Först i höjd med Örebro mötte vi fler bilar på vägen men vi kom fram helskinnade och oskaddade och kastades direkt in i julfirandet igen.

Min ena storasyster och hennes barn kom på julfika strax efter att vi kommit fram. Sedan kom även mellansystern med pojkvän så det blev trångt vid bordet. Mamma ställde fram lusebullar, saffranskaka, hasselötsmuffins, och -min favorit- mandelmusslor fyllda med körsbärssylt toppade med grädde och en marsipantomte. Varje jul säger hon att hon itne ska göra några för att de är så bökiga men jag är glad att hon glömmer sig. Det är så gott! ( Och mamma - detta innebär INTE att du måste fortsätta baka dem bara för att jag skrev så. Jag kan baka dem själv om jag blir sugen.)

Senare serverades julbord. Mamma hade som vanligt bullat upp med egeninlagd sill,två sorters lax, sillsallad (den RIKTIGA sorten!), kalvsylta, skinka, tunga och saltkött, två sorters hembakt bröd, prinskorv, köttbullar, revben, Janssons frestelse och kantarellomelett.

På kvällen spelade vi Rappakalja, drack glögg och smaksade godis. Blossas saffransglögg var ingen höjdare tycker jag förresten. Alldeles för spritig för min smak. Därefter var det paketudelning. Vi fick massa fina presenter. Mer om dem i ett eget inlägg.

Julaftons kväll

Julaftons kväll tillbringade vi hos sambons föräldrar. Snön ställde till det för tunnelbanetågen så vi tog bilen dit istället och missade därmed Kalle Anka men jag ser sällan Kalle ändå faktiskt. I vardagsrummet stod bordet vackert dukat och i köket stod all mat- skinka, sill, sardiner, lax, Jansson med mera uppställt som buffé. Till efterätt bjöds vi på bärkaka med vaniljsås. Vi gjorde kväll tidigt för att förbereda oss inför juldagens resa.

Det roligaste emd att gå bort till folk på jul, förutom att träffa dem förstås, är att spana in deras julpynt. Eller för mig som är julstörd är det i alla fall en stor del av behållningen. Svärföräldrarna har mycket pynt som gått i arv från tidigare generationer, som den här tomten. Jag älskar gamla tomtar! Adventsljusstaken bredvid är också härligt retro. Kul om än inte så juligt var den blå hyacinten intill den snidade, asiatiska figuren i rödtonat trä. Jag tycker de var superfina ihop. Blått och rött (i olika nyanser) är min nya favoritkombo!

Det är också kul att se vad folk hänger i granen. Sambons föräldrar har väldigt blandat julpynt, hopsamlat under en mängd år gissar jag och inget ratas. En vit glittrig kula här, en stor halmkotte där, sextiotalskulorna som är kvar, en gammal smällkaramell som lillebror gjort för tio år sedan och så en massa olika sorters glitter. Tjockt, smalt, rött, silvrigt med stjärnor, guldigt. Allt får vara med. Förr tyckte jag det var rätt fult med såna granar, nu tycker jag att det är rätt charmigt. Inte så skitnödigt liksom. En gran med självförtroende!


Julen hemma hos oss 2010

Hej igen! Nu är vi hemma i Stockholm igen (sen ett par dagar faktiskt) och jag har lyckats överföra bilderna jag tog runt jul. Min nya kamera har gått varm men tyvärr har jag ingen överföringssladd än så jag fick vara lite påhittig för att föra över bilderna till datan. Jag sätter minneskortet i gamla kameran och sedan laddar jag över dem med den gamlas sladd. Lite omständligt men här kommer i alla fall en massa bilder från min jul.













Julaftonen firade vi dels hemma, dels hos sambons föräldrar. Vi åt därför ingen traditionell jullunch på julafton eftersom vi sedan skulle resa hem till mina föräldrar men vi åt vörtbröd och köpesillsallad (inte så god tyvärr) och till lunch åt vi upp resten av älgköttbullarna som sambon lagade efter Ernsts recept och till det bruna bönor. Bruna bönor lagar jag nämligen varje år till min pappa för mamma avskyr dem men han tycker mycket omdet. Låter det konstigt? nej då, bruna bönor ska finnas på ett tradionellt västgötskt julbord.

lördag 25 december 2010

GOD JUL!

Egentligen hade jag tänkt bjuda på lite bilder men kamerabatteriet laddade typiskt nog ur så tills jag fått ordning på tekniken önskar jag er GOD JUL OCH GOD FORTSÄTTNING!

torsdag 23 december 2010

Södersaknad

Igår åkte jag in till stan för att träffa en kompis som ska spendera julen i Indien. Vi träffades på det mysiga söderfiket Blå Lotus och efter fikat fortsatte jag leta de sista julklapparna. Vid halv sex tiden var det så mycket folk att jag inte orkade mer så jag tog en promenad från Skanstull till Zinkens damm och njöt av att se juleljusen glimma i fönstren och höra snön knarra under mina fötter. Jag njöt visserligen inte likafullt av kylan som bet mig i kinderna och låren men uppfriskande var det ju och mysigt. Jag är en fullfjädrad fönsterittare jultid och paradvåningarna utmed Hornsgatan ger mig samma känsla som när jag var liten och tittade på docksskåp så jag glodde bäst jag kunde utan att halka och slå ihjäl mig.

Imorse när jag skulle slå in de sista klapparna upptäckte jag att en expedit hade glömt att ta bort larmet från en av presenterna så det blev till att häva sig in till stan igen. Den här gången var jag inte lika peppad. Jag såg folkhaven för mitt inre men jag fick snabbt hjälp med mitt problem och sedan kunde jag vandra vidare. På Götgatan såg jag en bil smälla rakt in i ändan på en annan och de snorhala trottoarerna var fulla av julstressade människor. Jag tog en omväg över Helgalunden istället.

Helgalunden är nog ett av de finaste ställena på Söder. Trots att det bara ligger ett stenkast från gyttret och butikerna på Götgatan är där alldeles tyst. Omgärdad av en mur av rost-och stockkholmsgula trettiotalshus ligger Allhelgonakyrkan med sina träväggar och ärgade koppartak. På försommaren doftar hela området tungt av syrener men idag var kvarteret inbäddat i snö och tystnad så när som på surret från en lastbil som lastades med snö i närheten. Jag blev helt lugn i hela kroppen och önskade mig för ett ögoblick tillbaka till den där tiden när vi bodde i andrahand i en liten etta vid Mariatorget. Sen gick jag ut genom den valvformade porten och möttes av verkligheten igen. Stinkande gul snö, Götgatans skrän och betongkolosserna i kvarteret intill.

onsdag 22 december 2010

I brist på mossa...













Snön är vacker men den ställer till med problem. Värst är det förstås på vägarna men den har också förorsakat ett litet lyxproblem i år. Det går inte att hämta in någon mossa och i alla butiker jag har varit säljer de bara vit mossa. Inte den frodiga bladmossan jag vill ha. Alltså fanns det ingen mossa till adventsljusfatet, inte heller till hyacintplanteringen så nu fick man ju bli lite uppfinningsrik. Ljusfatet fick därför en helt ny look i år. En gammal påse nötter som hittades längst in i speceriskåpet fick istället fylla tomrummet efter grönskan. Juligt så det förslår och om man toppar med några torkade apelsinskivor, kanelstänger och stjärnanis ser det inte bara julfint ut, det doftar gott också.

Hyacintgruppen var svårare att få till men eftersom jag är som jag är hade jag plockat vackra grankottar under höstens sista svampplockningstur och de kottarna kom väl till pass nu. Nu pryder de hyacintarrangemanget i vardagsrummet. Det blev riktigt sött och bröt av lite mot den annars lite sirliga skålen.

Paketen inslagna

Jag gjorde slag i saken i förrgår och satte mig att slå in alla paket jag har köpt. Det gäller ju att se till att förbruka de där 14 rullarna julpapper nu...Många paket fick papper från IKEAs senaste kollektion men favoritpappret är nog ändå det röda pappret med vita hjärtan som jag köpte på Lagerhaus förra året. Så FINT! Pappersrenar från IKEA fick bli etikett/paketdekoration.

Matig sallad med vintersmak













Den här linssalladen har jag gjort många gånger och särskilt på vintern. Igår lade jag till lite nya ingredienser såsom ädelost och fänkål men grunden - potatis och gröna linser är alltid den samma. Vill man köra ett helt vegetariskt alternativ tar man förstås bort baconet men osten behövs nog för att bidra med lite sälta.

Har man överbliven potatis tar man den men då kan man med fördel värma den lite innan den blandas i salladen eftersom värmen frigör smakerna mer och så tycker jag att varm/ljummen mat mättar lite bättre, fast det är nog inbillning.

Linssallad med vintersmak
3 medelstora kokta potatisar
1,5 dl kokta linser
1 rött äpple, typ Ingrid Marie
ca 50 g ruccolasallad
en näve nötter -jag använde en färdig nötblandning igår men hessel- och valnötter är annars perfekta till
litet stånd fänkål
1 pkt bacon
ca 30 g Stiltonost

Dressing:
1 tsk grovkornig Dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
svartpeppar

Ta fram en stor skål och börja med att blanda till dressingen. Tärna potatisen och värm den om det behövs. Rör ned potatisbitarna och linserna i dressingen. Skär fänkålen i små strimlor och tärna äpplet i små bitar. Skölj ruccolan och rör ned alltsammans i salladen. Skär baconet i mindre bitar och kanperstel det i sitt eget fett i en stekpanna. Låt baconbitarna rinna av på hushållspapper. Rör sedan ned det i salladen. Smula också ned osten och rör om försiktigt. Grovhacka nötterna och toppa salladen med dem. Servera gärna salladen på ett snyggt serveringsfat. (Det gjorde jag inte igår för så mycket orkade jag inte diska).

tisdag 21 december 2010

Vackraste pyntet

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Blommor är bästa pyntet! Den nyinförskaffade julrosen som står på sekretären i hallen är så vacker att det skär i hjärtat. Jag hittade den för 89:- på City Gross. Jag har bara ägt en julros tidigare. Den kostade 199 pix och dog efter en vecka. Vi får se hur länge den här uthärdar i mitt sällskap. Egentligen vill de ju ha det ganska svalt.













Annars är det hyacinter som sprider juldoft och stämning i hela lägenheten. I år har jag, förutom de vanliga vita hyacinterna, vågat mig på hyacinter i blått och lila och upptäckt att blått och rött liksom djup turkos och julrött är supersnyggt ihop. En kombo ni kanske kommer att få ser mer av framöver.

Knäckbräck med blandade nötter

Jag orkade inte stå och kleta med knäckformar till glöggbjudningen. Istället gjorde jag knäckbräck. Smidigt och gott! Nötterna väljer du förstås som du vill. Jag använde mig av en blandning saltade nötter (torkade av litesalt) som jag hittade i affären med utländsk mat nere i vårt centrum. Den här varianten på knäck blir mer seg än bräckig i ärlighetens namn men god är den.

Knäckbräck
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
ca 2,5 dl blandade nötter
2 msk smör

Koka upp alla ingredienser utom nötter och smör i en tjockbottnad gryta. Koka i ca 40 min tills smeten nått 130 grader eller håller för kulprovet. Jag använder alltid min digitala stektermometer till detta. Det fungerar mycket bättre än kulprov för jag lyckas aldrig få knäcken riktigt hård i alla fall.

Förbered en plåt genom att täcka den med papper och olja den lätt. Under det att smeten kokar hackar du nötterna grovt. När smeten nått rätt temperatur rör du ner dem och smöret i grytan. Slå sedan geanst upp smeten på det ojade papprt och styk ut smeten. Ställ kallt. Balkongen fungerar utmärkt som frys just nu. När smeten kallnat skär du knäcken i långa remsor som du bryter i bitar. (Går bra så länge kncäken är fryst). Smaska på!

Fikonmarmelad till ost

Den här marmeladen kokar du lätt ihop själv. Passar finfint till julens ostar och kex.

Fikonmarmelad
250 g torkade fikon
ca 2 dl portvin
ca 3 dl vatten
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1 kanelstång
1 dl råsocker

Finhacka fikonen. Lägg dem i en kastrull och slå på vinet. Tillsätt socker och kryddor. Låt det hela koka upp. Låt det puttra på svag värme. Rör med jämna mellanrum i kastrullen och späd med vatten så att konsistensen fortsätter vara smidig. Koka till en jämn och fast massa i ca 0 min. Koka marmeladen kortare tid om du vill ha mer bitar i den.

måndag 20 december 2010

Glöggbjudning













Igår bjöd vi över några kompisar på glögg och lite tilltugg. Jag är ett sockertroll men till glögg vill jag gärna ha något salt som bryter av så att det inte blir alldeles sötsliskigt. Till gårdagens glögg bjöd vi på:

- tunnbrödrullar med två olika fyllningar: hamburgerkött och pepparrotscrème och ost, skinka och senap
-tre olika sorters ost: Petit Tourtain, Stilton och en liten Whisky cheddar
-hemlagad fikonmarmelad
- päron och fänkål skurna i bitar
-glöggmarinerade ostspett
- blandade salta nötter
-knäckbräck
-konjakstryffel
-clementiner
-vinteräpplen
-nötter (att knäppa)



Födelsedagspresenter

I lördags fyllde jag år. Istället för en massa småpresenter bestämde jag och sambon att vi skulle köpa en riktig kamera, en systemkamera. Jag har tänkt på det bra länge men när vi har åkt till Elgiganten och Mediamarkt och jag känner konsumtionshysterin som pulserar där får jag lite ont i magen och blir stressad. Jag får teknikångest. Tänk om jag köper fel? Det är ju så mycket pengar. Tänk om den där kameran för en tusenlapp mer håller längre/fotar bättre i mörker/ har hållbarare objektiv? Och så går jag därifrån igen -tomhänt.

Jag vet ingenting om fotografi mer än att jag var urless på begränsningarna i min lilla kompaktkamera. Jag ville ha en kamera som såg ut som en riktigt kamera. Senast vi var på Media Markt försökte säljaren kränga på mig en liten rosa sak med en megastor roterbar display. "Suvverrrään om du ska fotta barn" menade den fryntliga göteborgaren. Men jag har ju inte ens några barn och jag vill leka fotograf-inte gå runt med något som känns som kameramotsvarigheten till Paris Hiltons chichuahua ville jag säga men det gjorde jag såklart inte utan tackade för informationen och gick hem -igen.

Sambon tog därför tag i det hela åt mig (för det är jag som kommer använda kameran mest) och beställde en Nikon D3100från nätet åt oss. Nu är vi alltså lyckliga ägare av denna krabat. Nu ska jag bara lära mig hur den funkar också...

Näst bästa presenten, som jag itne behöver förstå hur den funkar, är en gran. Mitt under fejandet av lägenheten ringer det på dörren. Jag blir rejält snopen för vi har ju inte ens bestämt någon tid med sambons föräldrar och vi bestämmer alltid en tid. Där stod de i alla fall med en gran under armen och sjöng "Ja, må hon leva!". Jag blev jätteglad. ag hade annars ställt in mig på att det inte skulle bli någon gran i år. Det är svårt att hämta granar i den här snön och svårt att frakta hem en köpt i vår lilla bil. Nu står den här på år balkong och väntar på att få komma in.

fredag 17 december 2010

Ofattbart!

Idag är sista arbetsdagen med elever i skolan. Snart är det jullov. Härligt!

måndag 13 december 2010

Detta är inte helt sunt....














Igår när jag skulle slå in julklapparna jag köpte i lördags tog jag fram min påse med pyssel- och julklappspapper. Det var en något chockartad upplevelse. Det visade sig nämligen att jag har -håll i er! - inte mindre än 14 olika sorters julpapper. Och jag samlar inte ens på dem! Inte medvetet i alla fall.

Jag vet att jag är en jultoke men jag hade aldrig riktigt trott att jag uppnått såna enorma tokproportioner.Jag mådde lite illa. Jag som (uppenbarligen mest i teorin) ogillar överdriven konsumtion.

Problemet med att ha sådär många papper är också att varje gång ett paket ska slås in drabbas jag av våldsam beslutsångest. Sambon fick komma och peka när jag gick i lås helt. Detta liknar tvångssyndrom. Julklappspappersinköpstvång.

Tacksam

I lördags träffade jag en kompis och vi tog en tur till stan för att leta julklappar. Vi gav oss iväg tidigt för att slippa värsta julruschen. Vi började på Söder men var där för tidigt. Alla butiker där var stängda så vi promenerade in till city. Vi gjorde ett par inköp men tröttnade när massorna började välla in och gick till Gamla Stan och åt lunch på en liten trevlig kinakrog istället. Sedan tog jag bussen till Hornstull där jag hoppade av och köpte ett supergott surdegsbröd på Fabriqué. Jag köpte en halv limpa och blev nästan full i skratt när jag fick se vilket mastodontbröd jag ändå fick. Nöjd och glad över mina inköp bestämde jag mig för att promenera en bit av hemvägen. Där gick jag i snön och kylan alldeles till freds med mig själv och tittade på de gamla byggnaderna i Aspudden där adventsljusen tindrade i skymningen.

I en annan del av staden, som jag nyss lämnat, bestämde sig en tokig sate för att spränga sig själv och alla runtikring i luften. Lyckligtvis misslyckades han med det senare. Jag blev lite skakis när jag hörde det. Timmar innan hade vi ju gått precis där. Jag är tacksam för att jag var långt borta när det hände men också tacksam för att skadorna inte blev värre än de blev.














Mastodontbrödet som ser rätt litet ut på bild ändå.

söndag 5 december 2010

Saffransbullar med vanilj och kardemumma

Igår satte jag saffransdeg. Men i år bestämde jag mig för att baka något annat än de vanliga lussekatterna. Lussekatter är visserligen gott när de är rykande färska och hör Lucia till men jag hittar nästan alltid en påse i botten av frysen som inte har gått åt så nu har jag gjort bullar med glurr i istället. Vanlig saffransdeg men fylld med vanilj och kardemummasmör. De blev supergoda!







Saffransbullar med vanilj och kardemumma
50 g jäst (jag använde torrjäst)
100 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella 10%
1,5 dl socker
½ tsk salt
2 påsar saffran (0,5 g)
ca 1,5 dl russin
15-17 dl vetemjöl

Fyllning: 150-200 g smör
3 dl socker
3 msk vaniljsocker
1 krm stött kardemumma

Dekoration:
1-2 vispade ägg
Mandelspån eller pärlsocker att strö på.

Blanda mjöl, jäst (om du bakar med torrjäst) socker, salt och saffran väl i en bunke. Smält smöret och slå på mjölken. Värm till 40 grader. (Det kan vara smart att blanda i saffranet här istället för i mjölet så att det löser sig bättre.) Rör ned kesellan och russinen i mjölblandningen och tillsätt degspadet. Bearbeta degen väl. Låt jäsa i 30-40 minuter under duk. Blanda under tiden til lfyllningen och låt den stå i rumstemperatur så att smöret blir lätt att breda ut.

Förbered två plåtar genom att ställa ut bakformar ca 24 st på varje plåt. Dela degen i två delar och kavla ut den i stora rektanglar. Bred ut fyllningen över fyrkanten och rulla hop den hårt från långsidan. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna i bakformarna. Låt åter jäsa i 30 minuter innan du penslar dem med ägg och strör över mandelspån eller pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter tills bullarna fått vacker färg.

Mer snö och rimfrost

Det är inte så kul på vägarna just nu men det är otroligt vackert! Radhusområdet härintill ser ut som en riktig liten pepparkaksby inbäddad i fluffig snö.


Saffranspäron

Så här års kan man ofta köpa päron billigt. Jag köpte en stor påse Conference häromdagen för 10:-/kg. Dessa kokade jag, efter ett gammalt Arlarecept, i en kryddig lag. Päronen blir vackert gula och päronen underbart goda med lite vispad grädde eller glass.




Saffranpäron
1,5 kg fasta mindre päron

Lag:
1 l vatten
8 dl strösocker
1 påse saffran 05 g
2 kanelstänger
2 bitar torkad ingefära (jag tog färsk)
1 krm kardemummakärnor

Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Lägg de skalade päronen i en bunke med vatten med pressad citron i så blir de inte bruna lika fort. Koka upp lagen i en kastrull och ställ av från värmen. Lägg efterhand ned päronen i lagen. Koka upp och låt dem koka på svag värme i 15-20 minuter. Lägg päronen i väldrengjorda glasburkar och håll över lagen. Låt stå kallt minst ett dygn. Servera.

fredag 3 december 2010

Julmusiktips

Jag dissade ju Tommys platta här i bloggen för ett tag sedan och då är det väl i sin ordning att jag också talar om vad man kan lyssna på istället. Jag hittade plattan Christmas in Sweden på Spotify och den är precis i min smak! Stämningsfullt, ljuvt, körsång, klassiker blandade med psalmer och trots det engelska namnet sjungs de flesta sångerna på svenska.

Jag gillar lite sakral musik vid jul tror jag. Det kan bero på att jag sjöng i kyrkokören i många år som tonåring. Det fanns väl inte så många andra aktiviteter för barn på landet men jag trivdes oerhört bra. Det var väldigt fint att få sjunga i kyrkan när adventsgranarna ställts fram och ljusen tändes och sen när krubban dök upp.

Här kan du gå in och lyssna om du har Spotify: Christmas in Sweden Skivan säljs bl.a. av Naxosdirect, varifrån jag lånat bilden.

Nu ska jag se på adventskalendern!

Rimfrost

Rimfrost är nog bland det vackraste som finns. Igår tycktes hela världen täckt av snö och rimfrost. Hela dagen. Det kändes nästan lite heligt att gå från porten till parkeringen omgiven av detta i ljuset från ljusstakarna som lös i grannarnas fönster.

Idag tänkte jag hinna fota lite rimfrost innan jobbet. Jag börjar senare, men typiskt nog hade temperaturen gått upp och de vackra snö och iskristallerna försvunnit. Jag drömde för övrigt att gräset var alldeles grönt i natt och jag tänkte att "det gick fort". Hoppas att det inte ligger någon sanning i det för det är fint med en vit jul.

Update: Jag måste sett fel när jag tittade ut i mörkret. Det är fortfarande krispigt vitt i lekparken utanför...Får se om jag hinner ut och nörda lite med kameran.

onsdag 1 december 2010

Julenkät

Hittade den här enkäten hos Underbara Juletid.
Jag älskar listor så jag hänger på!
Hur ser din/dina adventsljusstakar ut i år?
Som den ser ut varje år. Vi har en gjutjärnsstake för fyra ljus som är hopsatta cirklar med hjärtan i. Hmm skum beskrivning. Jag brukar också ha ett fat med blcokljus och mossa men har inte hunnit fixa det i år.

Byter du till julgardiner?

Ja i köket och vardagsrummet gör jag det. Fast de är inte så där superjuliga i rött med tomtar. I köket blir det rödrutiga gardiner och i vardagsrummet vita vepor med broderade hjärtan.

När tar ni in granen?
Det varierar. Egentligen tycker jag att den ska in dagen före julafton men eftersom vi ofta reser bort över jul så brukar den få komma in lite tidigare än så at vi hinner njuta av den.

Riktig gran eller plast?
En gran kan aldrig vara gjord av plast...Riktig för doften skull.

Vilket är ditt favoritjulgodis?
Oj svårt för sockertrollet att svara på men det är nog knäck.

Vilken är din favoritjulkaka?
Jag äter inte så mycket kakor på jul. Mandelmusslor med sylt och grädde är tradition i min famij så jag säger det (och så pepparkakorna förstås men de är mer en hea-december-kaka).

Vad gillar du bäst på julbordet?
Jansson och sillsallad är jag väldigt förtjust i.

Vilken är din favoritjulskiva?
Jag gillar Elvis Christmas Album mycket men helst blandar jag nog en egen playlist.

Vilken är din favoritjullåt?
Oj det finns så många fina och bra men The Christmas Song med Nat King Cole och Nu tändas tusen juleljus hör till favoriterna. Men den senare ska helst sjungas i kyrkan gärna av barnkör och absolut INTTE av Carola.


Vilken är din favoritsnutt i Kalle Anka på julafton?
Svårt när jag var liten älskade jag när Robin och Marian gifter sig bland alla eldflugor men har för mig att det var bortklipp till förmån för någon ny förmåga senast jag tittade så det får väl bli Ferdinand då.

Note to self: Måste bli bättre på att redigera HTML. Det här inlägget och det förra ser ju våldsamt trista ut...