måndag 21 december 2009

Apelsin- och pepparkakscheesecake

I lördags firade vi min födelsedag (en dag sent) och då bjöd vi på den här cheesecaken med julig smak.














Apelsin-och pepparkakscheesecake
100 g smör
30 pepparkakor

Fyllning:
200 g philadelphiaost
1,5 dl socker
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk apelsinsaft

Topping:
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker

1 clementin
1 pepparkaka

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite. Mixa pepparkakorna till fina smulor. Rör ned smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 10 minuter.

Blanda ihop ost och socker. Rör ned ett ägg i taget och sist apelsinskal och saft. Bred ut över pepparkaksbottnen. Grädda i 30 minuter. Låt kakan kallna.

Blanda crème fraiche och florsocker. Bred glasyren över kakan. Dekorera kakan. Jag dekorarerade med clementinskivor, en pepparkaka och lite kanel men jag kan t.ex. tänka mig att granatäppelkärnor eller apelsincest skulle se snyggt ut.

Inga kommentarer: