lördag 19 december 2009

Fler tips för en miljömedveten jul

Många av er är kanske i full gång med julstädandet eller så är ni mer välplanerade än mig och är färdiga redan. Hursomhelst så är det värt att tänka lite extra på miljön när hemmet ska putsas upp. Med hjälp av ättika, citron och såpa klarar man sig rätt långt utan att behöva ta till starka skurmedel. ättika tar bort såväl kalkfläckar som rostfläckar i badrummet. Städa lite och ofta är också ett hett tips (om än inte så kul kanske) eftersom det förhindrar att smutsen blir ingrodd och svår att ta bort.Här finns samlade tips på hur du städar miljömedvetet.

När det gäller julgranen så är det den egenhändigt huggna granen som växt runt knuten, eller i alla fall i landet, det bättre alternativet ur miljösynpunkt. Många granar som säljs på gator och torg importeras och ligger i kylrum i flera månader innan försäljning. Den vanliga svenska granen är minst energikrävande då ädelgran ofta kräver mer gödsel och bekämpningsmedel. Plastgranar kan visserligen återanvändas år efter år men de tillverkas oftast i Asien och färdas ca 20 000 mil innan de kommer hit. Dessutom innehåller de ofta giftiga och cancerogena ämnen. (Källa: SVT och Skogssverige)Själv tycker jag att vanlig svensk rödgran är snyggast så vi har en gran som svärfar huggit på landet. Hur ser din gran ut?

Det som hänger i granen kan man också tänka lite extra på. Glaskulor är bättre än plastkulor t.ex. eftersom de går lättare att återvinna. Pappersdekorationer må lätt bli lite tuffsiga men då är det bara att putta ner dem i pappersåtervinningen. Silkespapper sorteras som pappersförpackning.

Gilar du att tända värmeljus? Tänk i så fall på att gå med de små värmeljushållarna till återvinningen. Tillverkningen av aluminium är energikrävande och aluminium kan i princip återvinnas hur många gånger som helst utan att materialet försämras. Här finns en smart lathund om man är osäker på var man får lägga vad i sorteringskärlen Julsortering.

3 kommentarer:

Anna sa...

Vad många bra ekotips! Bra att våran svenska rödgran är ekoriktig för den är helt klart finast!

Jul i laloland sa...

Ett superhot tips för ugn och plåtar är att spraya med såpa och vatten, sätt in dem på 100 grader i ugnen 20-30 minuter och sen går det att göra rent dem lätt och miljövänligt. Om ugnen är ingrodd sedan föera år tillbaka så krävs det mer sprayande och värme än så, men det märker man efter hand.
/Jessica

Fridolin sa...

Att såpa ugnen är riktigt effektivt. Tror man fick lära sig den här metoden på HKn men jag har aldrig tänkt på att det funkar på plåtar också. Tack för tipset!