torsdag 3 december 2009

Mörkt filmjölksbröd














Tillsammans med DN damp en reklambilaga från Citygross ned i brevlådan. I den hittade jag detta recept på fruktiga och nötiga limpor. De var väldigt lätta att göra, bara att röra ihop. Goda var de också men så är jag ju svag för nötter också.
Perfekt bröd till adventsfrukosten!

2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hela, torkade aprikoser (ca 100 g9
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två 1,5 l formar. Blanda ihop mjölsorterna md salt,frön, aprikoser, russin och nötter i en bunke.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandingen och rör försiktigt til len jämn,tjock smet. Fyll brödformarna med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Inga kommentarer: