onsdag 23 december 2009

GOD JUL KÄRA BLOGGVÄNNER!

Nu drar jag och firar jul hos föräldrarna. Här ser ni ett stycke sparsamt pyntad gran eftersom vi kom fram till att årets gran faktiskt är väldigt fin i sig själv. I tallriset som står i sovrummet fläskade jag dock på med färg och retrokulorna vi ärvt!

Lite mer julgodis


Gjorde även dessa smaskiga tryfflar igår. Nytt för i år var tryffel med hallonsmak. Receptet är från Drömhem & Trädgårds julnummer men jag följer ju inte recept så slaviskt så det här är min variant kan man säga. Lätta att göra men se till att all choklad verkligen smälter annars blir det ett rent h-vete att spritsa ut dem vackert i formarna. Vill man så dekorerar man med lite hallonfärgat socker också.

Hallontryffel
300 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl koncentrerad hallonsaft
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker (eller skit i det jag tog vanligt och det gick bra)
små pappersformar

Hallonsocker:
Lite saft + ströscoker

Hacka chokladen. Blanda hallon,saft, gärdde och socker och låt småkoka en liten stund , ca 5 minuter. Tillsätt chokladen och rör till en jämn massa. Låt svalna något. Spritsa ut i pappformarna. Strö hallonsocker över tryfflarna. På bilden ser ni dem i den alternativa alladinlådan jag pysslade ihop under morgonen.

tisdag 22 december 2009

Hasselnötspraliner














Det här är ett för mig nytt recept som jag testar i år.Det var lite pilligt att pensla knäckformarna med choklad annars är det ett mycket enkelt recept som ger fina praliner som ser lite lyxiga ut. Just på bilden står de i kylen på en chokladfläckad skärbräda men ni ska tänka er dem på ett fint fat med tårtpapper istället! :)

Hasselnötspraliner
100 g mörk blcokchoklad
125 g nougat
30 hasselnötter

30 knäckformar

Hacka och smält chokladen över ett vattenbad. Pensla knäckformarna med smält choklad. Det blir lite choklad över så ställ den åt sidan för den ska du använda senare. Lägg en hasselnöt i varje form. Bryt ner nougaten i en skål och smält även den över vattenbad. Fyll de penslade formarna med nougatmassa. Avsluta med att klicka över en liten prick choklad. Ställ pralinerna svalt.

Om godistillverkning och illaluktande rödfärg















Idag först har jag känt att jag har tid och lust att göra lite julgodis. Eftersom vi inte kommer att fira jul på hemmplan behöver jag inte tänka på en massa julmat men det kan vara roligt att ge bort lite hemgjort godis i juklapp tycker jag, plus att det är väldigt kul att göra också. Just nu pågår tillverkning av mintkyssar och hasselnötskonfekt (nytt för i år). Jag är lite orolig att mintkyssarna inte kommer att hinna torka ordentligt i tid men jag satte igång 7 imorse när sambon gick till jobbet så det borde ju gå vägen.

Att baka mintkyssar kl 7 på morgonen är annars inget jag rekommenderar. Hjärnan är liksom inte riktigt med. Det stod 500 g florsocker i receptet och jag mätte glatt upp 500 ml i mätglaset och undrade sedan varför smeten var så lös till jag insåg mitt misstag. Nåja det var ju ganska lätt åtgärdat men nästa problem var lite klurigare.

Jag brukar färga halva mintkyssemassan med röd hushållsfärg så att hälften bir rosa och hälften vita. Jag öppnade flaskan och droppade i färgen och hua vad den luktade! Det luktade riktigt illa så jag kontrollerade datumet men tyckte att det verkade skumt att hushållsfärg kan bli dålig på det sättet. Jag googlade därför för att ta reda på vad för otäcka saker som kan hända om man förtär för gammal karamellfärg. Ingenting verkade det som men så hittade jag en artikel där det stod att Dr Oetker hade fått lov att dra in sin röda karamellfärg förra året p.g.a. att den luktade "förfärligt". Jag insåg att jag var innehavare till en av förra årets äckelfärgflaskor men upptäckte det först nu då jag aldrig behövde öppna färgen förra julen. Färgen hade dragits in från butikerna och hotade visst alla marsipantomtar att få gröna eller blå luvor istället men tillverkaren försäkrade att färgen inte var farlig på något vis. Vi får väl se om mintkyssarna går att äta. Man kanske skulle börja färga med bär istället?

Gå-bort-present

Under hela året diskar och sparar jag glasburkar för att sedan kunna återanvända vid jul och fylla med diverse godis eller annat gott, t.e.x fikonmarmelad eller saffranspäron. Sambon brukar frusta lite irriterat när skåpet börjar bli lite väl fyllt någon gång i september. Han förstår sig inte alltid på mitt julande.

I december fyller man burkarna med det man önskar ge bort och sedan kan man pynta dem lite fint. Jag brukar klippa ut en liten fyrkantig bit omslagspapper eller dubbla bitar olikfärgat silkepapper som jag sen knyter om locket med fina band. Locket kan man dekorera med ett bokmärke eller ett fint julklistermärke och det kan se fint och lite rustikt ut att hänga på en grankvist t.ex. Här ovan gjorde jag det väldigt enkelt för mig och körde på röd-vitttema men här finns ju utrymme för att pynta efter eget tycke och smak. Burken på bilden är ett gammalt senapsglas som fyllts med Annas goda chutney och den lilla påsen fylldes med rågkexen jag bakade för ett tag sedan. Väldigt trevlig och uppskattad gå-bort-present.

måndag 21 december 2009

Julefrid

Det är en speciell känsla att tassa upp på morgonen och tända adventsstjärnorna och mysa i skenet av dem och julgranen med en kopp te i handen. Vardagsrummet känns nästan som ett litet växthus eftersom jag, vid sidan av julblommorna jag själv skaffat mig, fick en massa fina blommor på födelsedagen. Ikväll hoppas jag hinna med att pynta julgranen ordentligt.

Apelsin- och pepparkakscheesecake

I lördags firade vi min födelsedag (en dag sent) och då bjöd vi på den här cheesecaken med julig smak.














Apelsin-och pepparkakscheesecake
100 g smör
30 pepparkakor

Fyllning:
200 g philadelphiaost
1,5 dl socker
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk apelsinsaft

Topping:
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker

1 clementin
1 pepparkaka

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite. Mixa pepparkakorna till fina smulor. Rör ned smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 10 minuter.

Blanda ihop ost och socker. Rör ned ett ägg i taget och sist apelsinskal och saft. Bred ut över pepparkaksbottnen. Grädda i 30 minuter. Låt kakan kallna.

Blanda crème fraiche och florsocker. Bred glasyren över kakan. Dekorera kakan. Jag dekorarerade med clementinskivor, en pepparkaka och lite kanel men jag kan t.ex. tänka mig att granatäppelkärnor eller apelsincest skulle se snyggt ut.

Eldfest på Rosendals trädgård

Igår var det stängning för säsongen på Rosendals trädgård och också dags för den årliga eldfesten. Mig hade den här eldfesten gått helt förbi trots att jag har bott rätt länge i Stockholm nu, men en kompis, som i sin tur känner en kompis som jobbat på stället, drog med mig till Rosendal igår.

Vi började med en promenad från Gamla Stan med ett stopp för en fika på Nationalmuseum och sedan pulsade vi vidare i snön utmed Strandvägen och vidare ut på Djurgården. Vi kom precis i tid för den avslutande eldcermonin och möttes av en procession med eldgycklare som suggestivt trummande dansade fram mot oss i vida ullkappor. Processionen vandrade ut till en liten glänta mellan träden där de stannade och där bjöd de sedan på stämsång i medeltida stil, eldspel och dans. Jag fick lite Ronjarövardötter känsla faktiskt, särskilt som de blåste i någon typ av didgeridooliknande blåsinstrument. All snö bidrog förstås till att förstärka stämningen ytterligare.

Efter skådespelet återvände vi upp till växthuset för att värma oss med glögg och goda sockerbullar med saffran. På det hela taget en mycket lyckad afton men jag trodde att mina tår skulle löpa risk för amputation eftersom de kändes stelfrusna raggsockor och vinterkängor till trots.

Bilderna är tagna med mobilkamera så kvaliten är inte något vidare. Jag spelade även in lite videoklipp men har inte lyckats få dem att funka i datorn tyvärr. Får se om jag kan klura ut en lösning på detta...

Miljonprogram i snö

Så här såg det ut i vår lilla förort på söndagmorgonen. Bilderna lyckas inte riktigt fånga snöfallet som var ymnigt. Jag myser, sambon ryser och fryser och skakar ogillande på huvudet men vi får en vit jul i år i alla fall!





lördag 19 december 2009

Fler tips för en miljömedveten jul

Många av er är kanske i full gång med julstädandet eller så är ni mer välplanerade än mig och är färdiga redan. Hursomhelst så är det värt att tänka lite extra på miljön när hemmet ska putsas upp. Med hjälp av ättika, citron och såpa klarar man sig rätt långt utan att behöva ta till starka skurmedel. ättika tar bort såväl kalkfläckar som rostfläckar i badrummet. Städa lite och ofta är också ett hett tips (om än inte så kul kanske) eftersom det förhindrar att smutsen blir ingrodd och svår att ta bort.Här finns samlade tips på hur du städar miljömedvetet.

När det gäller julgranen så är det den egenhändigt huggna granen som växt runt knuten, eller i alla fall i landet, det bättre alternativet ur miljösynpunkt. Många granar som säljs på gator och torg importeras och ligger i kylrum i flera månader innan försäljning. Den vanliga svenska granen är minst energikrävande då ädelgran ofta kräver mer gödsel och bekämpningsmedel. Plastgranar kan visserligen återanvändas år efter år men de tillverkas oftast i Asien och färdas ca 20 000 mil innan de kommer hit. Dessutom innehåller de ofta giftiga och cancerogena ämnen. (Källa: SVT och Skogssverige)Själv tycker jag att vanlig svensk rödgran är snyggast så vi har en gran som svärfar huggit på landet. Hur ser din gran ut?

Det som hänger i granen kan man också tänka lite extra på. Glaskulor är bättre än plastkulor t.ex. eftersom de går lättare att återvinna. Pappersdekorationer må lätt bli lite tuffsiga men då är det bara att putta ner dem i pappersåtervinningen. Silkespapper sorteras som pappersförpackning.

Gilar du att tända värmeljus? Tänk i så fall på att gå med de små värmeljushållarna till återvinningen. Tillverkningen av aluminium är energikrävande och aluminium kan i princip återvinnas hur många gånger som helst utan att materialet försämras. Här finns en smart lathund om man är osäker på var man får lägga vad i sorteringskärlen Julsortering.

Hetpotatisen Lucia -en demokratifråga?

Jag har ju helt glömt att berätta om skolans luciatåg som jag hade nöjet att se förra fredagen. Förra året vikarierade jag på en annan skolan och där hade superambitiösa musiklärarna satt ihop en fantastisk föreställning med välrepeterade jullåtar. Min nya skolas luciatåg var lite annorlunda.

Det var stort rabalder på skolan dagen innan luciafirandet skulle gå av stapeln. Ja, Lucia blev en riktigt het potatis i personalrummet skulle jag vilja säga. Anledningen var att elevrådet drivit igenom att även pojkar skulle kunna väljas till Lucia i linje med den likabehandlingsplan skolan arbetar efter. Flera flickor hade upplevt att luciafirandet och utnämningen av lucian hade blivit något slags skönhetstävling där bara de populäraste tjejerna fick ta plats och var trötta på det och ur detta hade förslaget fötts. Omröstningen gick av stapeln och en kille vann omröstningen.

Nu blev det ett mindre ramaskri. De flesta kollegorna verkade tycka att detta var rent och skärt trams. Själv kände jag varför inte så länge eleverna sköter det snyggt? Min största farhåga var att det skulle bli någon slags mobbningsaktivitet där man skulel försöka göra bort kompisen genom att rösta på en någon som verkligen inte ville vara Lucia eller att Lucian skulle bli utskrattad i aulan. Men eleverna skötte sig exemplariskt när den 1,85 långa lucian tågade in med tända ljus på huvudet. Ingen skrattade eller fnissade (förutom när tomtenissarna helt glömde bort texten och nynnade sig igenom sina verser av tomtevisan) och luciatåget var stämningsfullt och seriöst som sig bör. Tydligen hade ett upprop gått ut på facebook dagen innan om att det här var elevernas chans att visa sitt inflytande i skolfrågor och att alla måste samarbeta för att bli tagna på allvar. Jag är stolt över elevernas engagemang och log lite inombords över att de gjorde det så bra trots alla olyckskorpars kraxande tidigare.

torsdag 17 december 2009

Stöd kampen mot Malaria

önska en låt i P3 genom Musikhjälpen och donera samtidigt pengar via sms eller sr:s webb i syfte att bekämpa malaria. Fem kronor räcker till att ge ett barn vaccin!

Musikhjälpen

Det känns lite insnöat här...















Jag har ju min lediga dag på torsdagar så jag har ägnat mig åt bröd- och pepparkaksbak alltmedan snön fullkomligen VRÄKER ned utanför mitt fönster. Vi bor på översta våningen i vårt hus och vår våning är ett påbygge så taket sträcker sig ut under vårt fönster. Det har samlats en hel del snö därpå idag. Jag uppskattar att det ligger en halv meter snö därute nu och ca 20 cm sträcker sig upp på våra köksfönster. Härligt! I alla fall så länge man håller sig inomhus. Får se om jag tycker att det är lika kul när jag ska till frissan senare i eftermiddag...

Törs man hoppas på en vit jul nu?

I måndags drog snön över Stockholm med omnejd till min stora förtjusning och sambons förtret. Han hatar verkligen kyla, snö och mörker. Själv skuttade jag runt som ett småbarn och tittade lyckligt på snöflingorna som virvlade ner.

Detta höll i sig ända till jag kom till jobbet och blev varse vad snöväder betyder för högstadiebarn. Det betyder snöbollskrig. Inne eller ute går lika bra. För lärarna innebär det ett aldrig sinande gnatande på eleverna om farorna med isbollar som träffar ögon och fönsterrutor samt att som en furie mota ut snöbollskastare från korridoren. Inte fullt lika kul men när jag kom hem på kvällen och satte mig vid middagsbordet och såg snön ligga i tjocka, fluffiga moln runt fönsterrutan kom den där barnsliga glädjen tillbaka igen.

I natt drömde jag att all snö hade regnat bort och blev oerhört lättad när jag insåg att så inte var fallet. Just nu faller än mer snö på miljonprogramshusen utanför mitt fönster. Törs man tro att detta orkar hålla i sig fram till jul?

Operation rädda julgran














Så här ser vår julgran ut just nu. Den nedre delen av den alltså. Jag är rätt säker på att det inte är så här man ska behandla sin gran och jag är lite orolig för vad det här kommer att få för konsekvenser. Har just knackat bort lite is och hoppas på att resten ska tina under dagen.

Bloggstillestånd och julkaos

Julbloggen har inte underhållits på det sätt jag hade tänkt mig när jag drog igång för i år. Mitt arbete har tagit så mycket tid och energi att jag helt enkelt inte hunnit med att jula mig så mycket som jag brukar och vill. Lite ledsamt men det är smällar man får ta. Tyvärr innebär ju det att det inte finns så mycket julförberedelser att blogga om. Jag är faktiskt fruktansvärt oförberedd i år.Jag är inte ens klar med alla julklappar. Jag har valt att bortrationalisera en del saker så att jag inte ska bli stressad av en massa julmåsten men igår fick jag lite panik när jag insåg att jag glömt att lägga julkorten på lådan. Nåja, de kommer väl alltid fram innan nyår om de inte hinner fram i tid...

Imorgon jobbar jag dock min sista dag för terminen och då hoppas jag hinna med lite julaktiviteter, som att klä granen som jag baxade in från balkongen nu på morgonkvisten. Den var täckt av snö då vi inte hann få in den innan det stora snöfallet kom så nu står den på tining över en matta i hallen. Jag har säkert lyckats chocka den så att den blir barrlös innan jul men då kan vi ju alltid starta upp en ny trend-nakengranen!

torsdag 10 december 2009

Lite julpynt

Det har mest varit bedömning och betyg i mitt huvud det senaste och all tid har gått till att jaga elever med rester med blåslampa men så här såg det i alla fall ut i mina vardagsrums- respektive köksfönster till första advent (och det ser typ likadant ut nu fast ljusen har brunnit ned lite till).

Det är något visst med adventsstjärnor. Adventsstjärnan i köket får mig att tänka på när jag var liten för jag hade en precis likadan modell i mitt rum och den lyser så milt och fint när decembermörkret lägger sig att jag alldels varm inombords. Pappstjärnan till vänster har vi två av och jag är väldigt förtjust i dem med för att det blir så fint ljus i dem.Få saker ger nog så mycket stämning som adventsstjärneljus. Skulle väl vara doften av hyacinter då. Det står det en grupp med på byrån i hallen och hälsar mig välkommen hem när jag kommer innanför dörren. Mycket trevligt. Tyvärr klarar jag bara av de vita luktmässigt. Blå och roda hyacinter ger mig lite huvudvärk inbillar jag mig.

Ett litet felklick blev rätt ändå














Jag satt och surfade runt på adlibris på jakt efter julklappar i förra veckan och läste då om ett erbjudande: två Castorböcker och julkalender -139kr. Bilden på julkalendern var så söt att jag bara måste titta efter lite närmre. Det kanske kunde vara något för syskonbarnen? Det stod beställ här nere i kanten men självklart antog jag att man måste fylla i kunduppgifter innan något beställs. Jag ville ju bara titta på kalendern.

På eftermiddagen frågade sambon förbryllat "Har du beställt böcker från adlibris i mitt namn?" Nej, svarade jag men det visade sig att det hade jag visst. Två böcker om Castor, en utter (eller möjligen bäver jag är inte så hemma på det zologiska planet som odlar,målar och bakar t.ex.) och det hade beställts med sambons kunduppgifter och inte med mitt konto. Min omedelbara reaktion var att bli förbannad. Hur kan man ha ett system där kunduppgifterna ligger kvar i datorn och det bara är att klicka så är beställningen gjord? Tänker på vilka konsekvenser det skulle kunna få om man använt en allmän dator.Skrämmande. Efter att ha pratat med mamma förskolläraren som intygade att Castorserien är bra och mysiga barnböcker lugnade jag ner mig lite eftersom jag plötsligt insåg att jag hade ett julklappsbekymmer mindre men jag agerar väl precis som adlibris tänker att jag ska agera- dvs. inte alls...Grrr.

Hursomhelst är böckerna fina och julkalendern är otroligt söt. Det är ju inte någon mening med att ge bort den nu så den får nog bo här i bokhyllan till nästa jul och då kanske jag behåller den själv. Jag gillar Castor! Särskitl hur han och Frippe (så säger texten i alla fall) pyntar sin gran. Klicka på bilden så ser ni bättre även om bildne är lite suddig.

måndag 7 december 2009

Söt, salt och knaprig sallad














Den här smakrika salladen är inspirerad av ett recept som jag läst någonstans men inte alls kan minnas var. Jag tror att det innehöll fler ingredienser än jag har använt här men så här gjorde jag igår i alla fall.

1 pkt ruccolasallad
3/4 granatäpple
en liten bit västerbottenost
knappt 1 dl hasselnötter
ca 1 msk god rapsolja
flingsalt
svartpeppar

Skölj ruccolasalladen noggrant och låt den rinna av väl. Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Passa så att de inte bränner. Fördela salladen över ett serveringsfat. Klyv granatäpplet pressa ut saft och kärnor över salladen och blanda runt. Strö över hasselnötterna och smula över osten. Ringla över lite rapsolja och krydda med ett par drag från svartpepparkvarnen och strö över lite flingsalt.

Kryddiga bönor med julig smak














Inspirerad av Annas äppelchutney och juliga bönsallad kom den här bönröran till i vårt kök igår. Visserligen innehåller den inte någon chutney för det har jag inte hunnit göra någon men smakpaletten är liknande.

Kryddiga bönor
1 gul lök
1 äpple
1 stor vitlöksklyfta
1 burk kidneybönor
1 burk kikärtor
1,5 msk matolja
1 liten matsked riven ingefära
1 msk hackad röd chilipeppar
knappt 1 tsk curry
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel

Skala och skiva löken. Skala och tärna äpplena. Finhacka chilin och vitlöken. Slå av baljväxterna och skölj dem i kallt vatten. Fräs löken, ingefäran,vitlöken och kryddorna. Tillsätt äpplena och låt det steka ett par minuter. Rör ned bönorna och låt allt bli varmt. Servera med bröd (t.ex. tanurbröd) och en klick naturell yoghurt.

fredag 4 december 2009

Vemodig julmusik

Ibland vill jag spara lite på den klassiska julmusiken så att man inte är alldeles övermätt på Frank Sinatra när det äntligen är julafton. De här Glasvegaslåtarna gillar jag men de är nog inget för den som vill ha bjällerklang och klackarna i taket förstås och heller inget man bör lyssna på om man känner sig deppig. Musiken är lite vemodigt dyster sådär men jag gillar det, ett plus för att de sjunger på skotska också. Det gillar ju språkläraren i mig.



torsdag 3 december 2009

Julklappar från Designtorget

Designtorget har verkligen oförskämt mycket snygga saker som jag skulle kunna tänka mig att ge bort i julklapp, eller få för all del...













Julbrickan med Blossom&Bill tycker jag är störtskön.















Den här kökshanduken smakar lite 60-tal. Superfin tycker jag.













Om jag kände några barn i passande ålder skulle det här spelet vara perfekt och snyggt dessutom. Jag får lite i-fablernas-värld-vibbar av ugglan.














Förvisso är mina känslor för Arne Weise lika heta isbitarna i min frys men det här änglaspelet kunde man ju inte annat än le åt. Fast jag vill INTE förstöra julstämningen med ett sådant.

Årets gran

Jag har ju helt glömt att berätta- jag har blivit med gran. I lördags när jag var ute och shoppade med min mamma så ringde telefonen och svärfar undrade om han skulle hugga oss en gran nu när han ändå var ute i stugan. Traditionalist som jag är blev jag lite paff. Gran? Nu? Det var i tidigaste laget.

Jag hör till dem som vill ta hem granen strax före julafton och pynta kvällen före julafton men eftersom vi ändå inte kommer att vara hemma på självaste dopparedagen så vore det ju kul att kunna sätta fram den lite tidigare. Dessutom är svärfar pålitligt estetisk så jag visste att hans kulle välja en bra gran. Så nu står den där på vår balkong, lagom hög, lagom tät och lagom vid. Perfekt! Hoppas den inte börja barra alltför tidigt nu bara.

Mörkt filmjölksbröd














Tillsammans med DN damp en reklambilaga från Citygross ned i brevlådan. I den hittade jag detta recept på fruktiga och nötiga limpor. De var väldigt lätta att göra, bara att röra ihop. Goda var de också men så är jag ju svag för nötter också.
Perfekt bröd till adventsfrukosten!

2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hela, torkade aprikoser (ca 100 g9
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två 1,5 l formar. Blanda ihop mjölsorterna md salt,frön, aprikoser, russin och nötter i en bunke.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandingen och rör försiktigt til len jämn,tjock smet. Fyll brödformarna med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

tisdag 1 december 2009

Adventsljusstaken

Och så en bild på "ljusstaken". Stora stearinsljus köpta på Åhléns julrea förra året på ett tennfat fyllt med mossa dekorerad med rönnbär och stjärnanis. Dekorationsfågeln fick vara med i år igen.

Rågkex

Bakade dessa rågkex i söndags. De är superlätta att göra, bara att gegga ihop smöret med övriga ingredienser. Varning utfärdas dock - det luktar gammalt hönshus i hela huset när kexen gräddas. Detta beror på att man använder hjorthornssalt som jäsmedel och det innehåller ammoniak. Tryck ut kexen med kakmått eller sporra ut dem. Receptet nedan är så man ksa göra. Jag var förvirrad i vanlig ordning och smälte smöret men det gick bra det med...

3 dl rågflingor
3,5 dl kärnvetemjöl
1 msk socker
0,5 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
100 g smör
1 dl mjölk.

Blanda alla torra ingredienser. Spar lite mjöl till utbakning. Fördela fettet i balndningen. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila en stund på kall plats.

Dela degen i två. Kavla ut varje del ganska tunt på lätt mjölat bakbord. Nagga lätt. Ta ut kakor med kakmått eller sporre. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 min.

SVT:s julkalender 2009

Så har årets julkalender äntligen haft premiär och jag har just sett första avsnittet. Jag inser att jag börjat bli gammal och gaggig som sitter här och tänker att julkalendern var bättre förr. Kanske för att man var i rätt ålder men en riktigt bra julkalender ska väl kunna appelera till alla åldrar?

Julstämning fanns det dock en hel del i årets kalender. Två pensionerade superhjältar har flyttat tíll planeten Julstjärnan där man firar jul året om. Husen är byggda av halm eller paket och fläkten i superhjältarnas hus är formad som en tomteluva. Såna detaljer gillar jag, men superhjältar? Nja, jag tycker alltid den typen av karaktärer blir lite tramsigt ojuliga. Jag skulle hellre se en julsaga à la det susar i säven eller i Beatrix Potter anda. Å andra sidan hörde jag några ivrigt diskuterande tonåringar på tunnelbanan idag som nästan grät av glädje över att få återse Super-snälla-silver-Sara och Stål-Henrik så det kanske är en generations grej det här? Vad tycker ni om kalendern? Den kanske tar sig?