tisdag 1 december 2009

Rågkex

Bakade dessa rågkex i söndags. De är superlätta att göra, bara att gegga ihop smöret med övriga ingredienser. Varning utfärdas dock - det luktar gammalt hönshus i hela huset när kexen gräddas. Detta beror på att man använder hjorthornssalt som jäsmedel och det innehåller ammoniak. Tryck ut kexen med kakmått eller sporra ut dem. Receptet nedan är så man ksa göra. Jag var förvirrad i vanlig ordning och smälte smöret men det gick bra det med...

3 dl rågflingor
3,5 dl kärnvetemjöl
1 msk socker
0,5 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
100 g smör
1 dl mjölk.

Blanda alla torra ingredienser. Spar lite mjöl till utbakning. Fördela fettet i balndningen. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila en stund på kall plats.

Dela degen i två. Kavla ut varje del ganska tunt på lätt mjölat bakbord. Nagga lätt. Ta ut kakor med kakmått eller sporre. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 min.

2 kommentarer:

Anna sa...

Dom kexen ser inte helt fel ut! Vore kanske något att pröva.

Fridolin sa...

De blev jättegoda. Jag delade degen och la lite kummin i ena halvan. Det var riktigt gott det med, om man nu gilalr kummin alltså.